Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αττική – Συνεχής ροή ειδήσεων
Περιφέρεια Αττικής

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αττική – Συνεχής ροή ειδήσεων

Αισθητοί μετασεισμοί ακολούθησαν την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε στις 14.13 στην Αττική. Σεισμολόγοι εκτιμούν ότι η αρχικός σεισμός ήταν το κύριο γεγονός, συνιστώντας ψυχραιμία στους κατοίκους της Αθήνας. Σε επιφυλακή η πυροσβεστική υπηρεσία. Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρά περιστατικά.

16:36

Με ανάρτηση στο Twitter, στον επίσημο λογαριασμό της κυβέρνησης, τονίζεται ότι «ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει τεθεί σε ετοιμότητα εάν χρειαστεί η συνδρομή του».

16:27

Μία γυναίκα έγκυος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ε. Βενιζέλου», ενώ το ΕΚΑΒ δέχθηκε αρκετές κλήσεις κυρίως για κρίσεις πανικού και μικροτραυματισμούς.

16:24

Στις 16:30 θα συνεδριάσει για προληπτικούς λόγους στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να γίνει αποτίμηση μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Αττική και σχεδιασμός δράσης των συναρμόδιων φορέων.

16:19

Μικρές ζημιές στην Αθήνα από τον σεισμό

Μικρές ζημιές καταγράφονται στην Αθήνα από τον σεισμό, ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί. Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στον δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Όπως αναφέρεται επίσης έπεσε και παλιό κτήριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω. Σοβάδες όμως έχουν πέσει και στο κτήριο της Βουλής, αλλά και στους διαδρόμους του κτηρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. 

Την ίδια ώρα δεκαπέντε κλήσεις έχει δεχθεί έως τώρα η Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, έχουν γίνει κλήσεις πολιτών οι οποίοι ανέφεραν ότι είδαν να πέφτουν σοβάδες από κτήρια και τζάμια να σπάνε. 

16:00

Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε στην Αττική μετά τον σεισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ματαίωσε τη μετάβασή του με στρατιωτικό ελικόπτερο στον Δήμο Ερμιονίδας όπου επρόκειτο να παραστεί στην τελετή απονομής βραβείων Πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και τη βράβευση του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

15:46

Φυσιολογική χαρακτήρισε τη μετασεισμική ακολουθία ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Παράλληλα, τόνισε ότι το εν λόγω ρήγμα, στο σημείο που σημειώθηκε η δόνηση, δεν έχει απασχολήσει στο παρελθόν.

15:43

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Μονάδες Υγείας της ευρύτερης περιοχής όπου σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός στη Αττική.

Το «Θριάσειο» νοσοκομείο εφημερεύει και έχει τεθεί σε επιφυλακή το «Αττικόν». Παράλληλα, οι νοσηλευόμενοι στο Δαφνί έχουν μεταφερθεί προληπτικά στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου

15:40

Nikos C. / SOOC/Nikos C.

15:35

Στ. Πέτσας: Οι Έλληνες γνωρίζουμε από σεισμούς. Συνιστάται ψυχραιμία. Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς.

15:29

Στ. Πέτσας: Συνιστώ ψυχραιμία, καλώ όλους τους πολίτες να πάρουν όλα τα μέτρα για την προστασία τους.

15:28

Στ. Πέτσας: Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση. Ο Πρωθυπουργός είναι σε εγρήγορση και ενημερώνεται συνεχώς.

15:27

Στ. Πέτσας (κυβερνητικός εκπρόσωπος): Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς, υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές για ζημιές σε ακατοίκητο κτήριο στα Πετράλωνα και φθορές σε προσόψεις οικιών σε Αιγάλεω και Μοναστηράκι.

15:23

15:21

Άκης Τσελέντης: Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό.

15:19

Άκης Τσελέντης στον ΣΚΑΪ: «Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 13 χλμ. Η εκτίμησή μου είναι ότι αποτελεί το κύριο γεγονός. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κάποιοι μετασεισμοί, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται η αρχική δόνηση ήταν το κύριο γεγονός. Οδηγίες: Στεριώνουμε τα βαριά έπιπλα, προσέχουμε τα παιδιά μας, αποφεύγουμε τα παλιά παραδοσιακά σπίτια στην Αθήνα – μην περνάμε κάτω από τα μπαλκόνια τους. Αυτά είναι αρκετά».

15:16

Διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω προκάλεσε ο σεισμός. Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίζονται στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

15:12

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής και στην κεντρική Ελλάδα, όπως δήλωσε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

15:12

Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

15:05

Γεράσιμος Χουλιάρας στον ΣΚΑΪ: Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να επεξεργαστούμε τα δεδομένα και να δώσουμε τη σωστή πληροφόρηση. Απαιτείται ψυχραιμία. Δεν υπάρχει λόγος να είναι ο κόσμος στον δρόμο, αν τα κτήρια είναι σε καλή κατάσταση.

15:04

«Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την πρωτεύουσα της Ελλάδας, πλήττοντας τις τηλεπικοινωνίες και προκαλώντας διακοπές ρεύματος στην Αθήνα», μεταδίδει σε έκτακτη είδηση και το βρετανικό BBC.

«Μάρτυρες υποστηρίζουν ότι άνθρωποι έτρεχαν στους δρόμους και εκκένωσαν ψηλά κτήρια», αναφέρει το BBC και προσθέτει ότι θα επανέλθει με νεότερες πληροφορίες.

15:03

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος σήμανε συναγερμός μετά τον σεισμό. Μεταξύ άλλων ένα ελικόπτερο super puma μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Ταυτόχρονα δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

15:02

Ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής από τον σεισμό στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

15:01

Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

15:01

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος μετέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

14:59

Ακατοίκητο κτήριο στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας φέρεται να κατέρρευσε κατά τη σεισμική δόνηση. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί η ζημιές.

14:58

Στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όπως η Ελευσίνα, η Μαγούλα και το Μενίδι επικεντρώνεται η προσοχή των αρχών.

14:56

Ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα μεταδίδουν σε έκτακτη ενημέρωση την είδηση του σεισμού, ενώ το Associated Press αναφέρει ότι κόσμος πανικόβλητος έτρεχε στους δρόμους. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης διευκρινίζουν ωστόσο ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα.

14:53

Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

14:53

Μετ’ εμποδίων διεκπεραιώνονται οι τηλεπικοινωνίες στο λεκανοπέδιο από την ώρα της σεισμικής δόνησης.

14:48

14:46

Μετασεισμός 3,8 Ρίχτερ έγινε αισθητός πριν από λίγα λεπτά, ο μεγαλύτερος μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ.

14:46

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η δόνηση καταγράφηκε δυτικά του σημείου όπου είχε γίνει ο σεισμός του 1999 (ρήγμα της Πάρνηθας).

14:45

Σε επιφυλακή η πυροσβεστική υπηρεσία. Για εγκλωβισμένους σε ασανσέρ σε διάφορα σημεία της πόλης κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες από τις αρχές.

14:45

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τραυματίες ή άλλα σοβαρά περιστατικά.

14:45

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 23 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.

14:45

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 14.13 στην Αττική. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 23 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας. Σε επιφυλακή η πυροσβεστική υπηρεσία.

Για εγκλωβισμένους σε ασανσέρ σε διάφορα σημεία της πόλης κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet