«Με το καλημέρα» αντιμετώπισε… Ρίχτερ ο Νίκος Χαρδαλιάς
Πρόσωπα

«Με το καλημέρα» αντιμετώπισε… Ρίχτερ ο Νίκος Χαρδαλιάς

Ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατάλαβε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ότι σε τούτη την κυβερνητική θητεία δεν υπάρχει ούτε μια μέρα περίοδος χάριτος. Με το που έκλεισε μία εβδομάδα στην εξαιρετικά απαιτητική θέση του, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρώτη φυσική πρόκληση, αυτή του ισχυρού σεισμού στη Μαγούλα, που ταρακούνησε όλη την Αττική.

Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο δείγμα γραφής ήταν θετικό, αφού και άμεση κινητοποίηση υπήρξε και γρήγορη ενημέρωση των ΜΜΕ και κατ’ επέκταση του κοινού, που ευλόγως ανησύχησε. Βέβαια, είναι επίσης αλήθεια ότι το μέγεθος του φαινομένου και η μη ύπαρξη – ευτυχώς – κάποιου θύματος συντέλεσαν κι αυτά στο να μην χρειαστεί να δοκιμαστεί ο μηχανισμός σε συνθήκες πανικού.

Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να καθησυχάσει τον κ. Χαρδαλιά. Ως έμπειρος αυτοδιοικητικός (πρώην δήμαρχος Βύρωνα και με πολυετή θητεία στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού), γνωρίζει καλά ότι η Φύση δεν αστειεύεται και κάθε παράλειψη από πλευράς πρόληψης, αλλά και ετοιμότητας στον τομέα της καταστολής, μπορεί να οδηγήσει σε ανείπωτες τραγωδίες. Εξάλλου, οι μνήμες από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα και τις εξίσου φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική είναι πολύ νωπές…

Θα χρειαστεί, λοιπόν, ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας να επιστρατεύσει όλη την εμπειρία του και να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα στελέχη, προκειμένου να «χτίσει» εξ αρχής έναν άρτια εκπαιδευμένο, πλήρως εξειδικευμένο και, κατά συνέπεια, αποτελεσματικό μηχανισμό, που να δύναται να ανταπεξέλθει σε κάθε ακραία εκδήλωση φυσικών ή άλλων φαινομένων.

Εμείς να του ευχηθούμε να έχει και καλή τύχη, γιατί χρειάζεται κι αυτή, αφού – κάποιες φορές – μόνο η προετοιμασία και οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για να αποτρέψουν την καταστροφή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet