Όσοι αιρετοί «σπέρνουν» διχόνοιες, ας μην αναμένουν να «θερίσουν» συναινέσεις…
Ενυπόγραφα

Όσοι αιρετοί «σπέρνουν» διχόνοιες, ας μην αναμένουν να «θερίσουν» συναινέσεις…

Η αλλαγή της κυβέρνησης και οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα προωθήσει άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών σε ό,τι αφορά την «κυβερνησιμότητα» των Περιφερειών και των Δήμων, φαίνεται να… δίνει φτερά σε ορισμένους αιρετούς. Ήδη, το «μάγκωμα» των πρώτων ημερών μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές αρχίζει να παραχωρεί τη θέση του σε μια όλο και αυξανόμενη σιγουράδα, που σε ορισμένες περιπτώσεις κινδυνεύει να αγγίξει τα όρια της έπαρσης…

Η στήλη εξ αρχής είχε επισημάνει τα πολλαπλά προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν στη λειτουργία των δημοτικών αρχών και των δημοτικών συμβουλίων από την εφαρμογή του «ιδιόρρυθμου» εκλογικού συστήματος που υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Οπότε, δεν μπορεί παρά να θεωρεί σε θετική κατεύθυνση τις νομοθετικές παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, αισθάνεται την ανάγκη να διατυπώσει τον προβληματισμό της για το πώς αντιλαμβάνονται μερικοί αιρετοί τις πρωτοβουλίες αυτές.

Οι ελέω… εκλογικής νομοθεσίας αυτοδιοικητικές παντοκρατορίες δεν οδήγησαν και στα καλύτερα αποτελέσματα, γεγονός που μάλλον αναγνωρίζει και η παρούσα κυβέρνηση.

Εάν κάποιοι «διαβάζουν» πίσω από τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης τη βούληση να καταστήσει τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους απόλυτους «άρχοντες» σε τοπικές «ηγεμονίες», ίσως και να απογοητευθούν. Οι ελέω… εκλογικής νομοθεσίας αυτοδιοικητικές παντοκρατορίες δεν οδήγησαν και στα καλύτερα αποτελέσματα, γεγονός που μάλλον αναγνωρίζει και η παρούσα κυβέρνηση. Άρα, το σοφότερο που μπορεί να πράξει είναι, ναι μεν, να διευκολύνει τη λήψη κρίσιμων για τη λειτουργία των Περιφερειών και των Δήμων αποφάσεων, αλλά και να ωθήσει τους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους να δουλέψουν – σοβαρά και με ειλικρίνεια – πάνω στο μοντέλο πιο συνθετικών και συναινετικών διαδικασιών.

Όσο για εκείνους, τους ελάχιστους αιρετούς, που θα επιδιώξουν να «επενδύσουν» στον «εκμαυλισμό» μεμονωμένων δημοτικών συμβούλων και στην αποδυνάμωση των αντίπαλων δημοτικών παρατάξεων, θα πρέπει να θυμούνται ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που καλείσαι να θερίσεις ό,τι έσπειρες…  

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet