Προγραμματικές δηλώσεις: Η ήπια κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα, τα «ντεμπούτo» και οι… απουσίες
Κοινωνία

Προγραμματικές δηλώσεις: Η ήπια κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα, τα «ντεμπούτo» και οι… απουσίες

Σε χαμηλούς τόνους ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή. Αν και η πρώτη μέρα της συγκεκριμένης διαδικασίας συνηθίζεται να εξαντλείται στην ομιλία του νέου πρωθυπουργού, με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον λόγο πήραν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων. 

Η διαδικασία άρχισε στις 19:04 του Σαββάτου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Έπειτα από το άνοιγμα της διαδικασίας από τον πρωθυπουργό, τον λόγο πήραν 6 βουλευτές, ένας από κάθε κόμμα και συγκεκριμένα: ο Χρήστος Ταραντίλης από τη Νέα Δημοκρατία, ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Κατρίνης από το Κίνημα Αλλαγής, ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση και η Σοφία Σακοράφα από το ΜεΡΑ25 και ακολούθησαν οι αρχηγοί των κομμάτων. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του έκανε λόγο για τους έξι άξονες μέτρων – μεταξύ άλλων και τη μείωση της φορολογίας μέσα στο 2019 – που θα πάρει η κυβέρνησή του σε δέκα νομοσχέδια που θα έρθουν «σε δύο δόσεις». Μία μέσα στο καλοκαίρι και μια μετά τον Σεπτέμβριο. Ακόμα έκανε λόγο για τα πέντε εμβληματικά έργα της κυβέρνησής του, στα οποία μεταξύ άλλων βρίσκεται και η κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους εκτός αστικού ιστού. 

Για «έξι ένοχες σιωπές» έκανε λόγο από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά μετά από 4,5 χρόνια με τον τίτλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα κάνει «αντιπολίτευση ουσίας» και δεν θα ζητήσει «εκλογές μέσα σε 5 μήνες», ενώ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη «μεταστροφή» κάποιων κυβερνητικών στελεχών γι αυτήν είπε «καλά ξεμπερδέματα με αυτούς που εξαπατήσατε». 

«Έκθεση ιδεών» χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης η Φώφη Γεννηματά, η οποία κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «μιμείται τον Αλέξη Τσίπρα» με την «εξαγορά στελεχών» και αναφερόμενη προφανώς στους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ υπουργούς, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Λίνα Μενδώνη

Το αστείο του πρωθυπουργού σχετικά με «θετική κυβίστηση» της κυβέρνησής του, που φέρνει «νωρίτερα τις μειώσεις φόρων» που είχε υποσχεθεί, αξιοποίησε στην ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως αν θέλει να κάνει μια πραγματικά «θετική κωλοτούμπα, ας φορολογήσει τους εφοπλιστές». 

Εξεταστική επιτροπή με κατηγορία «εσχάτης προδοσίας» για τον «αρχιτέκτονα» της Συμφωνίας των Πρεσπών, Νίκο Κοτζιά, ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «ακυρώσει την προδοτική συμφωνία». 

Τέλος, την παρθενική του εμφάνιση ως πρόεδρος κόμματος έκανε στην Βουλή και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Με το βλέμμα του και τον λόγο του να απευθύνονται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά το «βλέμμα» στραμμένο στον πρώην σύντροφό του στον ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι «ποτέ δεν θα καταφέρει να έχει στα μάτια των δανειστών την αξιοπιστία του Αλέξη Τσίπρα»

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός παρακολούθησε όλες τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, εκτός από του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε και σχετική «παρατήρηση» στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την πλευρά της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας αποχώρησε σύσσωμη από την αίθουσα της Ολομέλειας, την ώρα που στο βήμα ανέβαινε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. 

Τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων διηύθηνε κατά κύριο λόγο ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ενώ την ώρα που έλαβαν τον λόγο οι βουλευτές προήδρευε ο Θανάσης Μπούρας, που αρκετές φορές μάλιστα αναγκάστηκε να παρέμβει, καθώς οι ομιλητές είχαν ξεπεράσει τον χρόνο τους.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet