«Ο Φιλάργυρος» στο Φεστιβάλ Ρεματιάς
Πολιτισμός

«Ο Φιλάργυρος» στο Φεστιβάλ Ρεματιάς

Τη θεατρική παράσταση «Ο Φιλάργυρος» της Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου σε σκηνοθεσία Μαρίας Φραγκή φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2019 – Νύχτες Αλληλεγγύης την Κυριακή 28 Ιουλίου.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς (πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου), με ώρα έναρξης 21:00 και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο του Φεστιβάλ Ρεματιάς προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χαλανδρίου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Λίγα λόγια για το έργο από τους συντελεστές της παράστασης:

Η Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου ανήκει στη λόγια δραματουργία, μεταξύ Νεοελληνικού Διαφωτισμού, προεπαναστατικής ατμόσφαιρας  και ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους. Το έργο της, «Ο Φιλάργυρος» αποτελεί εξαιρετικό δείγμα μιας εποχής ενώ αγγίζει με προσωπικό, ιδιαίτερο τρόπο, ένα από τα πιο συνηθισμένα μοτίβα στο παγκόσμιο θέατρο, τη φιλαργυρία και τις συνέπειές της. Η εποχή που γράφει το πρωτότυπο έργο της η Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου είναι ιδιαίτερα σημαντική για πολλούς λόγους ως προς την κοινωνική και ιστορική στιγμή της Ελλάδας, ενώ παράλληλα η πρωτοτυπία και δεινότητά της σημαντικής  Επτανήσιας αναδεικνύουν το κείμενο του «Φιλάργυρου» σε εξέχουσας σημασίας δραματουργία για τον σύγχρονο θεατή.

Το ενδιαφέρον μιας σύγχρονης ανάγνωσης αυτού του κειμένου πηγάζει από τη διαχρονικότητα της θεματολογίας και της  επεξεργασίας των βασικών μοτίβων της κωμωδίας. Η νεαρή δραματουργός Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου αυτονομείται απολύτως σε σχέση με τα προηγούμενα έργα γύρω από το ίδιο θέμα και σχεδιάζει με τόλμη μια σκοτεινή κατάσταση που δεν αφορά μόνο στον κεντρικό ήρωά της αλλά και στους υπόλοιπους ήρωες του έργου, το οποίο διαδραματίζεται στη Ζάκυνθο. Η τόλμη της δικής της εκδοχής για το τέλος του δυνάστη πατέρα είναι μοναδική ενώ φωτίζει με θαυμαστό τρόπο όλα τα πρόσωπα και ιδίως την απεγνωσμένα επαναστατημένη Μέλουσα, σύζυγο του τσιγκούνη Σέλημου, δημιουργώντας ένα σημαντικό είδος γυναικείας θεατρικής γραφής πολύ νωρίς.

Διάρκεια: 75 (χωρίς διάλειμμα).

Συντελεστές:

  • Δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία: Μαρία Φραγκή
  • Σκηνικά – κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη                            
  • Μουσική επιμέλεια: Μαρία Φραγκή
  • Μουσική διδασκαλία: Γιάννης Βρυζάκης
  • Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
  • Κίνηση: Νερίνα Ζάρπα
  • Φωτογραφία: Αναστάσης-Παναγής Μελέτης  
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Ζιάκκας
  • Παίζουν: Βασίλης Βλάχος, Τάσος Ζιάκκας, Λεονάρντο Θίμο, Δανάη Καλαχώρα, Επαμεινώνδας Μουντζουρέας, Κλεοπάτρα Ροντήρη.

Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα αναπήρων. Η πρόσβαση για άτομα με κινητικές βλάβες είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet