Σπ. Σταθούλης: Η προσχολική αγωγή πρέπει να εφαρμοστεί με ποιοτικά χαρακτηριστικά
Κοινωνία

Σπ. Σταθούλης: Η προσχολική αγωγή πρέπει να εφαρμοστεί με ποιοτικά χαρακτηριστικά

Με αφορμή την ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή, ο αναπληρωτής δημάρχου Αμαρουσίου, Σπύρος Σταθούλης, ενημερώνει τους γονείς αναφορικά με τις αποφάσεις και τις ενέργειες που έχουν γίνει προκειμένου να έχουν, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του, έγκυρη και σαφή γνώση των θέσεων, των προτάσεων και συνολικά του ζητήματος.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταθούλης τονίζει:

Με γνώμονα σταθερά το όφελος και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στα παιδιά, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με απόφασή της το 2018 είχε τοποθετηθεί υπέρ της δυνητικής επιλογής από μέρους του γονέα να εγγράψει το παιδί του στον δημοτικό παιδικό σταθμό ή στη νέα δομή, δεδομένου ότι το ζήτημα της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης δημιουργεί δυσμενείς επιπτώσεις σε χιλιάδες οικογένειες, παιδιά και εργαζομένους παράλληλα με το γεγονός ότι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί αποδεδειγμένα προσφέρουν στα παιδιά μας υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υφίσταται υποχρεωτική φοίτηση στα νηπιαγωγεία για τετράχρονα παιδιά και η ενιαία προσχολική αγωγή μέχρι το παιδί να φοιτήσει στην πρώτη τάξη Δημοτικού Σχολείου, ανήκει στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις δομές της οποίας και εντάσσεται.

Κατόπιν της έκδοσης του σχετικού Νόμου από μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την υποχρεωτική ένταξη της δίχρονης προσχολικής αγωγής, η ΚΕΔΕ με την υπ’ αριθμ. 487/13062019 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου ζήτησε την εφαρμογή του μέτρου αρχικά εκεί όπου υπάρχουν υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν τα παιδιά με ασφάλεια.

Ακολούθησε η αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στο σύνολο των Δήμων της χώρας, εντάσσοντας και τους τελευταίους 27 Δήμους για το σχολικό έτος 2020-2021, ανάμεσα σε αυτούς και τον Δήμο Αμαρουσίου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου και των αρμόδιων εκπαιδευτικών οργάνων.

Ως διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, με επιστολή μας προς το υπουργείο Παιδείας διατυπώσαμε τις έντονες ανησυχίες και ενστάσεις μας ως προς την ομαλή εφαρμογή του μέτρου στο Μαρούσι όπως και σε άλλους δήμους που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα υψηλής αστικής πυκνότητας και έλλειψης αιθουσών.

Σημειώνεται ότι σε επικοινωνία της η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου ενημερώθηκε εγγράφως από τις διευθύνσεις των σχολείων για τη μη διαθεσιμότητα αιθουσών σε Δημοτικά και Γυμνάσια της πόλης μας. Παράλληλα, μη λαμβάνοντας υπόψη τις ρεαλιστικές ανάγκες της πόλης για τοποθέτηση 12 προκατασκευασμένων αιθουσών, το υπουργείο Παιδείας παραχώρησε στον Δήμο μας μόλις τρεις αίθουσες.

Μετεκλογικά, η διοίκηση του Δήμου έθεσε τα προβλήματα εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο Μαρούσι, αλλά και σε άλλους Δήμους, που αντικειμενικά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές, στη νέα υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνάντηση που είχε μαζί της ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης. Εξετάστηκαν τρόποι για την ανεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, με στόχο να αρθούν τα προβλήματα από την εφαρμογή του Νόμου και βρισκόμαστε σε αναμονή των αποφάσεων της νέας διοίκησης του υπουργείου Παιδείας. Στο πλαίσιο αυτό απεστάλη και σχετική επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας με αίτημα την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου για την επόμενη σχολική περίοδο.

Με δεδομένο ότι προτεραιότητα της διοίκησής μας είναι η ασφαλής στέγαση των προνηπίων σε αίθουσες που πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής και παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες αντίστοιχες με αυτές των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών μας, τασσόμαστε υπέρ της εφαρμογής του μέτρου με προϋπόθεση να υπάρχουν οι απαραίτητες προδιαγραφές ώστε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός δομών.

Ως εκ τούτου, θεωρώντας ότι ούτε οι γονείς θα ήταν σύμφωνοι στην υλοποίηση μιας πρόχειρης απόφασης χωρίς να είναι έτοιμη η Πολιτεία να διασφαλίσει την ασφαλή στέγαση των παιδιών τους, θα ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική η συνεργασία όλων των πλευρών προκειμένου για την καλύτερη δυνατή άρση του αδιεξόδου και την παροχή υψηλού επιπέδου μαθησιακού περιβάλλοντος στα παιδιά μας.

Πέρα από κάθε είδους σπέκουλα και λαϊκισμό, η εφαρμογή του μέτρου πρέπει να γίνει σε συνθήκες ρεαλιστικές και με ποιοτικά χαρακτηριστικά σε επίπεδο φιλοξενίας και μάθησης των παιδιών μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet