Αναβαθμίζεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Περιφέρεια Αττικής

Αναβαθμίζεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Την ανάδειξη του εμβληματικού χώρου και των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στον λόφο Νυμφών στο Θησείο, προκειμένου να ενισχυθεί το πολύπλευρο ερευνητικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό του έργο, αναλαμβάνει η Περιφέρεια Αττικής με χρηματοδότηση ύψους 1.156.000 ευρώ με ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, και ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, υπέγραψαν σήμερα, Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019, στον ιστορικό λόφο Νυμφών, την προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση του χώρου, για τη δημιουργία καταστρώματος παρατηρήσεων και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 106 θέσεων, καθώς και για την αναβάθμιση του φυλακίου και την επέκτασή του με θεματικό πωλητήριο. Το έργο περιλαμβάνει επίσης τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου πρόσβασης στα δύο ανωτέρω κτήρια.

Η ριζική βελτίωση του χώρου αναμένεται, όπως επισημαίνει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, να λειτουργήσει αναπτυξιακά καθώς θα επιτρέψει την προσέλκυση συνεδρίων και συναντήσεων ερευνητικών και επιστημονικών ομάδων, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα σε πλήθος κόσμου που επισκέπτεται τον λόφο Νυμφών και τους ιστορικούς χώρους του ΕΑΑ να ενημερώνονται και να έχουν δομημένες παρουσιάσεις με τρόπο σύγχρονο και επιστημονικά άρτιο.

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Είναι πέντε ολόκληρα χρόνια που εγκαινιάσαμε το αυτονόητο στην πατρίδα μας – τη συνέργεια φορέων της ελληνικής Δημοκρατίας. Έτσι και σήμερα έχουμε άλλο ένα τέτοιο δείγμα συνεργασίας και συνέργειας μεταξύ του δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενός ιστορικού φορέα, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Στόχος και των δύο είναι η προάσπιση των ερευνητικών σκοπών επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος. Και είμαι πολύ υπερήφανη για τη σημερινή υπογραφή, γιατί είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα συνεργασίας με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, ψηλά στην Πεντέλη και εδώ στην Αγία Μαρίνα, στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΕΑΑ και πρόεδρος του Δ.Σ., καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, δήλωσε: «Σήμερα ολοκληρώνεται ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της πολύπλευρης συνεργασίας του ΕΑΑ με την Περιφέρεια Αττικής, με σκοπό την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου υποδομής, που αφορά την κατασκευή αμφιθεάτρου πολλαπλών χρήσεων στον Λόφο Νυμφών εντός του ΕΑΑ. Το έργο αυτό θα αναβαθμίσει τόσο τις δράσεις διάχυσης της επιστήμης, τέχνης και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας, όσο και τη διεθνή προβολή του ερευνητικού – επιστημονικού έργου που συντελείται στο ΕΑΑ και ευρύτερα στην Ελλάδα».

Στην υπογραφή παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών, Αγγέλικα Σαπουνά, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής, Αλέξανδρος Καλογερόπουλος, ο διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΑΑ, καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος, ο διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και μέλος του Δ.Σ. του ΕΑΑ, καθηγητής Άκης Τσελέντης, η εκπρόσωπος τεχνικού και διοικητικού προσωπικού και μέλος του Δ.Σ. του ΕΑΑ, Μαρία Μανιάτη, καθώς και ο διευθυντής της ΔΥΕ (Διεύθυνση Υποστήριξης Ερευνών), Αθανάσιος Μαρούσης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet