H Aρκτική φλέγεται και εκπέμπει SOS
Περιβάλλον

H Aρκτική φλέγεται και εκπέμπει SOS

Mεγάλες εκτάσεις της Αρκτικής παραδόθηκαν το τελευταίο διάστημα στις φλόγες. Η έκταση και η ένταση των πυρκαγιών έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα, όπως αποκαλύπτουν οι δορυφορικές εικόνες, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό σε αρχές και επιστημονική κοινότητα.

Για περισσότερο από έναν μήνα οι πυρκαγιές, απόρροια του κύματος καύσωνα και των θερμοκρασιών ρεκόρ, απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Και αυτές με τη σειρά τους επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. 

Σε μια περίοδο έξι εβδομάδων, πάνω από 100 έντονες και μακροχρόνιες πυρκαγιές έπληξαν τον Κύκλο της Αρκτικής, αρκετά μεγάλες ώστε να καλύψουν μια περιοχή ίση με 100.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.

«Είναι ασυνήθιστο να βλέπεις πυρκαγιές αυτής της κλίμακας και διάρκειας σε τόσο μεγάλα γεωγραφικά πλάτη» σχολιάζει επιστήμονας της CAMS, Μαρκ Πάρινγκτον, προσθέτοντας ότι οι θερμοκρασίες στην Αρκτική αυξάνονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο και οι θερμότερες συνθήκες βοηθούν τις φωτιές να επεκταθούν.

Στην Αλάσκα, οι θερινές θερμοκρασίες έφτασαν τους 32  βαθμούς Κελσίου. Στα τμήματα της Σιβηρίας, όπου ξέσπασαν πυρκαγιές, οι θερμοκρασίες του Ιουνίου ήταν σχεδόν 10 βαθμούς υψηλότερες από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο 1981-2010. 

Συνολικά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα πιο θερμά που καταγράφηκαν ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία της NASA. Χλωρίδα και πανίδα βρίσκονται στο έλεος ξηρασίας και πυρκαγιών, ενώ οι τελευταίες ενέχουν επίσης κίνδυνο τήξης και ξηράνσεως του παγετού, απελευθερώνοντας ακόμη περισσότερα αέρια θερμοκηπίου.

Όπως επισημαίνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αυτό που συμβαίνει στην Αρκτική είναι μια ισχυρή υπενθύμιση της καταστροφής που φέρνει η αλλαγή του κλίματος. Όμως, η περιοχή παρέχει επίσης σε επιστήμονες και κλιματολόγους πληθώρα πολύτιμων πληροφοριών για να τους βοηθήσουν στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet