Γ. Πατούλης: Η κοινωφελής εργασία ως εναλλακτική ποινή έκτισης μπορεί να εφαρμοστεί από την πλειονότητα των δήμων
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Η κοινωφελής εργασία ως εναλλακτική ποινή έκτισης μπορεί να εφαρμοστεί από την πλειονότητα των δήμων

Τη θέση ότι το  μέτρο της κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτική ποινή έκτισης μπορεί να εφαρμοστεί από την πλειονότητα των δήμων διατυπώνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Γ. Πατούλης στην επιστολή του ζητεί να οριστεί συνάντηση το επόμενο διάστημα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες διευρυμένης εφαρμογής του μέτρου στις δημοτικές δομές.  

Όπως υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, οι δήμοι μπορούν «με τις κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις και τη συστηματική συνεργασία με την κεντρική διοίκηση να διαμορφώσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούν να απασχοληθούν στις δημοτικές δομές ακόμα περισσότεροι πολίτες που έχουν ενταχθεί στο μέτρο της Κοινωφελούς Εργασίας ως εναλλακτική ποινή έκτισης».

Ωστόσο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος υπογραμμίζει ότι «εδώ και χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό δήμων υλοποιεί το σχετικό μέτρο με θετικά αποτελέσματα, συμβάλλοντας στην κοινωνική επανένταξη των πολιτών που κάνουν χρήση της κοινωφελούς εργασίας».

Να σημειωθεί ότι το σχετικό θέμα προέκυψε με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε και προβλέπει την αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου μέχρι να εξασφαλιστεί ότι οι δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να ανταποκριθούν στην υλοποίηση της εφαρμογής της Κοινωφελούς Εργασίας ως εναλλακτική ποινή έκτισης.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα.

Αξιότιμε κύριε υπουργέ

Σε συνέχεια της επιστολής σας και των νομοθετικών παρεμβάσεων σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της Κοινωφελούς Εργασίας ως εναλλακτική ποινή έκτισης, θεωρούμε ότι είναι σκόπιμο να οριστεί μια συνάντηση στην οποία και θα συζητήσουμε τις δυνατότητες εφαρμογής του σε δημοτικές δομές.

Εδώ και χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό δήμων υλοποιεί το σχετικό μέτρο με θετικά αποτελέσματα, συμβάλλοντας στην κοινωνική επανένταξη των πολιτών που κάνουν χρήση της κοινωφελούς εργασίας. Επιπλέον και οι δήμοι επωφελούνται καθώς καλύπτουν ανάγκες σε σημαντικές δομές τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού μπορεί με τις κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις και τη συστηματική συνεργασία με την κεντρική διοίκηση να διαμορφώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούν να απασχοληθούν στις δημοτικές δομές ακόμα περισσότεροι πολίτες που έχουν ενταχθεί στο μέτρο της Κοινωφελούς Εργασίας ως εναλλακτική ποινή έκτισης.

Είναι κρίσιμης σημασίας να εντοπιστούν τα προβλήματα τα οποία υπήρξαν κατά την προηγούμενη περίοδο και εμπόδισαν την διευρυμένη εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους δήμους της χώρας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ διευθετήθηκε το θέμα σχετικά με τη δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης των παρεχόντων κοινωφελή εργασία στους δήμους από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Είμαι βέβαιος ότι με τη συστηματική συνεργασία μας το μέτρο της κοινωνικής – κοινωφελούς εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί από την πλειονότητα των δήμων της χώρας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet