Η Τουρκία συντηρεί την ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο
Κόσμος

Η Τουρκία συντηρεί την ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Η Άγκυρα εξακολουθεί να συντηρεί υψηλούς τόνους στη ΝΑ Μεσόγειο, έπειτα κι από την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στα κατεχόμενα το Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσει την παρουσία της στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής.

Πέρα από τις επιδιώξεις της που εκφράζονται με την παρουσία των ερευνητικών πλοίων στην περιοχή αλλά και πλωτών γεωτρυπάνων, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν σταματούν να προκαλούν και στην Κύπρο, με πιο πρόσφατη την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας στην Αμμόχωστο, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο Χουλουσί Ακάρ επισκέφτηκε τα Βαρώσια, την κλειστή πόλη στην περιοχή της Αμμοχώστου και δήλωσε πως η Τουρκία έχει ευθύνες και δικαιώματα ως εγγυήτρια δύναμη και πως είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Ακάρ, συνοδευόμενος από την ηγεσία του τουρκικού στρατού, ενημερώθηκε από την ηγεσία των κατοχικών δυνάμεων, είχε συσκέψεις, επισκέφθηκε στρατόπεδα και επιθεώρησε στρατιωτικές μονάδες. Είναι η πρώτη φορά που Τούρκος υπουργός Άμυνας επισκέπτεται τα κατεχόμενα συνοδευόμενος από τόσο υψηλού επιπέδου αξιωματικούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ανέφερε, επίσης, ότι τα γεωτρητικά πλοία της Τουρκίας συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους και ότι τα πλοία του πολεμικού ναυτικού τις υποστηρίζουν. Ο κ. Ακάρ πρόσθεσε ότι αναμένουν την Ελλάδα και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» να ενεργήσουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των καλών σχέσεων γειτονίας. Η Τουρκία, υποστήριξε, είναι εγγύηση για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Κι όλα αυτά, μια εβδομάδα μετά την πραγματοποίηση της πρώτης ενεργειακής διάσκεψης στην Αθήνα με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ αλλά και των ΗΠΑ, που είχε ως κύριο αντικείμενο τα πεδία συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας αλλά και την ουσιαστική ώθηση στη διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού αερίου East Med, αλλά και μερικές εβδομάδες πριν το διαφαινόμενο νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι δυο πλευρές είναι ανοικτές στην επανέναρξη των τριμερών συναντήσεων και η νέα συνάντηση των δυο ηγετών αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.

Η απάντηση της Αθήνας ήρθε δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, που συνέντευξή του (realnews) υποστήριξε πως: «Δεν θα ανεχθούμε την οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και οι όποιες μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες σε κανένα επίπεδο». Όπως σημειώνει, «η Τουρκία υιοθετεί μια προκλητική συμπεριφορά που αψηφά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας. Η στάση της αυτή αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Πηγή: reader.gr/ Απόστολος Μαγγηριάδης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet