Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις
Κοινωνία

Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις

Συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο η τιτάνια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Αγριλίτσα, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη.

Η πυρκαγιά που καίει πευκόφυτη περιοχή αφήνει πίσω της μαύρο τοπίο και δεκάδες χιλιάδες καμμένα στρέμματα, την ώρα που ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να περιορίσουν τα περιφερειακά μέτωπα και την επέκταση της πυρκαγιάς, καθώς και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες

Όλη τη νύχτα όμως η περιοχή έζησε έναν πύρινο εφιάλτη. Στις 3 τα ξημερώματα οι φλόγες έφτασαν μέχρι τα Ψαχνά. Τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ είχαν προλάβει να ανοίξουν αντιπυρική ζώνη κι έτσι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν το συγκεκριμένο μέτωπο. Λίγο αργότερα το ίδιο μέτωπο στράφηκε νότια προς το χωριό Τριάδα και φάνηκε στην αρχή να είναι ιδιαίτερα απειλητικό. Μέσα στη νύχτα οι πυροσβέστες αξιοποιώντας την άπνοια που επικρατούσε μπόρεσαν να το ελέγξουν.

Πλάνα από την πυρκαγιά στην Εύβοια

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες οι πυροσβέστες δημιούργησαν ασπίδα προστασίας και στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, στα οποία οι φλόγες έγλειψαν σχεδόν τα σπίτια. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, αλλά έχουν καεί αυτοκίνητα.

Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος: Οπτικό υλικό από την πυρκαγιά στην Εύβοια

Ιταλικά αεροσκάφη συμμετέχουν από σήμερα στην επιχείρηση κατάσβεσης και αναμένονται δύο ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Κροατία, που επίσης είχε ανταποκριθεί, τελικά δεν έστειλε αεροσκάφη, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς που υφίσταται στην ίδια χώρα.

Στην περιοχή παραμένουν περισσότεροι από 280 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα, ενώ στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις της πολιτικής προστασίας και των εθελοντών. Ουσιαστικός ήταν και είναι ο ρόλος της Αστυνομίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκκένωση των χωριών ενώ στα Ψαχνά βρίσκονται κλιμάκια του στρατού, αλλά και του ΕΚΑΒ το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Το προσωπικό της πυροσβεστικής και των άλλων σωμάτων, όπως και τους εθελοντές, που δίνουν τη μάχη με τις φλόγες ευχαρίστησε ο πρωθυπουργός από την Εύβοια, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν επιτρέπεται κανείς εφησυχασμός.

Στην Εύβοια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα αρχίσει πολύ σύντομα το δύσκολο έργο της καταστροφής της ζημιάς. «Έχω ζητήσει να υπάρξει άμεση αποτύπωση της κατάστασης και να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες» τόνισε, προκειμένου, όπως είπε, να δοθούν και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. 

Επανέλαβε ότι πρώτο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και μετά η προστασία των περιουσιών, ενώ θύμισε ότι η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Όπως σημείωσε «θα χρειαστεί εγρήγορση έως τέλη Σεπτεμβρίου από όλες και όλους. Θα αξιοποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα για δραστικές παρεμβάσεις στην πυροπροστασία»

Οπτικό υλικό από τη μεγάλη φωτιά, στην περιοχή Αγριλίτσα Eύβοιας, έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική, με πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone).

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet