Τοποθέτηση Δ. Πολυχρονιάδη κατά τις δημαιρεσίες του Δ.Σ. Αμαρουσίου
Πολιτική

Τοποθέτηση Δ. Πολυχρονιάδη κατά τις δημαιρεσίες του Δ.Σ. Αμαρουσίου

Κατά τις δημαιρεσίες του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου για την εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου, ο επικεφαλής της παράταξης Εκτός των Τειχών, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

Οι σημερινές αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του προεδρείου του Δημ. Συμβουλίου Αμαρουσίου και την εκλογή μελών της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής αποτελούν την υλοποίηση των σχετικών διατάξεων των νόμων 3852/2010 (Καλλικράτης), 4555/2018 (Κλεισθένης) & 4629/2019  για τους ΟΤΑ θεμελιώνοντας ένα ακόμα πιο αντιδημοκρατικό και βαθιά αντιδραστικό και αντιλαϊκό πλαίσιο για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Συγκεκριμένα οι δυνάμεις τις αντιπολίτευσης στα Δημοτικά Συμβούλια ουσιαστικά αποκλείονται από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και επιχειρείται η φίμωσή τους, αφού για το προεδρείο του Δ. Σ. δεν προβλέπεται αναλογική εκπροσώπηση για όλες τις δημοτικές παρατάξεις ενώ για τις επιτροπές (οικονομικών και ποιότητας ζωής) από τα οχτώ μέλη τα τρία στελεχώνονται από την αντιπολίτευση στο σύνολό της θεωρώντας, κατά το νόμο, ότι η αντιπολίτευση είναι συνολικά ένα και το αυτό πράγμα λες και δεν υπάρχουν δημοτικές παρατάξεις και πολιτικές διαφορές μεταξύ τους. Συνολικά είναι προφανές ότι ο «Κλεισθένης» υιοθετεί, ενσωματώνει και προεκτείνει τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές ανατροπές που συντελέστηκαν στην αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα χρόνια με τον «Καλλικράτη», τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα αφού καθιερώνει:

  • τη σύνταξη  αντιλαϊκών και  αντικοινωνικών προϋπολογισμών των ΟΤΑ, παρακρατώντας παρανόμως το 52% των θεσμοθετημένων πόρων στις Περιφέρειες και το 60% στους Δήμους,
  • ενσωματώνει τις κατευθύνσεις του 3ου μνημονίου περί «Τριετούς στρατηγικής μεταρρυθμίσεων» και βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο τον ρόλο της αυτοδιοίκησης ως μακρύ χέρι του κράτους εφαρμογής όλων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών,
  • το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ αντί να καταργηθεί, ισχυροποιήθηκε για να  παρακολουθεί με αυστηρό βλέμμα όλη την τετραετία κάθε βήμα, των δήμων και των περιφερειών, εφαρμογής εσαεί των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών πολιτικών.

Από την άλλη το μνημονιακό Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2019-2023  προβλέπει παγωμένους τους πόρους στην Αυτοδιοίκηση μέχρι το 2023. Δηλαδη να συνεχιστεί η παράνομη παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων για κάθε χρόνο όλη τη τετραετία που θα είναι στο «τιμόνι» των Δήμων και των Περιφερειών οι Νεοδημοκράτες δήμαρχοι & περιφερειάρχες σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019.

Επειδή όμως τους Νεοδημοκράτες δημάρχους και περιφερειάρχες τους ενοχλούσε η ύπαρξη ακόμα και αυτής της ελλιπούς Απλής Αναλογικής που καθιέρωνε ο νόμος του «Κλεισθένη», ακόμα χειρότερα, με πρόσφατες ρυθμίσεις της η κυβέρνηση της Ν.Δ., με πρόφαση τον κίνδυνο μη κυβερνησιμότητας των δήμων και των περιφερειών ψήφισε νόμο την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019 (ν. 4629/2019), με τον οποίο πέραν των άλλων καταργεί τα όποια  ελάχιστα ψήγματα δημοκρατικής λειτουργίας των ΟΤΑ επέτρεπε το υπάρχον νομικό πλαίσιο αφού με τις ρυθμίσεις αυτές:

1) Υποβαθμίζει πλήρως τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια μετατρέποντας τα σε ρόλο γνωμοδοτικού «κομπάρσου», αφού μεταφέρει στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται στους Δήμους και τις Περιφέρειες, τις αποφάσεις για τα περισσότερα θέματα που απασχολούν τους ΟΤΑ.

2) Πραξικοπηματικά αποκτά  πλειοψηφία, η παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη, στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται στους Δήμους  και τις Περιφέρειες

Καταγγέλλουμε ότι αυτό είναι μεγάλο θεσμικό πραξικόπημα διότι:

α) Ακυρώνεται η ψήφος των πολιτών και το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου 2019.

β) Πλήττεται ο πυρήνας της λαϊκής κυριαρχίας αφού τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια είναι οι φορείς της άμεσης δημοκρατικής νομιμοποίησης και αποτελούν τους βασικούς εκφραστές των συμφερόντων των πολιτών.

γ) Τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, αλλά οι δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες εξελέγησαν με το σύστημα της Απλής Αναλογικής.

Συνεπώς η ψηφισμένη από την κυβέρνηση θεσμική (συνταγματική) εκτροπή ναρκοθετεί ουσιαστικά τη δημοκρατία. Οι πολίτες ψήφισαν  και η ψήφος τους πρέπει να είναι σεβαστή ακόμα και όταν δεν είναι αρεστή σε κάποιους.

Οι νέες αυτές ρυθμίσεις είναι βαθιά αντιλαϊκές – αντιδημοκρατικές. Η «κυβερνησιμότητα» στους δήμους είναι εφεύρεση των κυβερνητικών εγκεφάλων και όχι μια διαπίστωση από τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων των ΟΤΑ με βάση την κατάσταση που προέκυψε από τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές της 26ης Μαΐου 2019.  Η προπαγάνδα της Ν.Δ. και των στελεχών της ενάντια στην απλή αναλογική υποκρύπτει την άποψη, ότι δεν έχουν δικαίωμα να εκπροσωπούνται ισότιμα όλοι οι πολίτες στα κοινά, η οποία είναι μια βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψη. Υποκρύπτει επιπλέον και τον φόβο της κυβέρνησης της Ν.Δ. απέναντι στον έλεγχο και τη διαφάνεια που διευκολύνεται από την παρουσία όλων των παρατάξεων στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Στη βάση αυτή τονίζουμε ότι το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ εφαρμόζει τα μνημόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση και με την ίδια φιλοσοφία επιχειρείται να φτιαχτεί η συμμαχία των προθύμων (μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων) που θα τον εφαρμόσουν και θα τον υλοποιήσουν σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

Εμείς, οι «Εκτός των Τειχών», δε θα νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας το στημένο αυτό παιχνίδι και δε θα μπούμε στα παζάρια για την κατάληψη θέσεων στις επιτροπές ή οπουδήποτε αλλού.   

Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση κάθε αντιδραστικής και αντεργατικής αναδιάρθρωσης των κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών που οδηγούν σε ένα ατέλειωτο σφαγείο σε βάρος των εργαζόμενων και των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ, ιδιωτικοποιώντας παιδεία, υγεία και κοινωνικές παροχές που θα παρέχονται μέσω των ΟΤΑ στους πολίτες.

Διεκδικούμε δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, τόσο από το κράτος, όσο και από τους δήμους.

Δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος, ούτε κρατικό ούτε δημοτικό.

Δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν πληρώνουμε.

Απαιτούμε να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος αλλά να μονιμοποιηθούν όλοι με σχέση σταθερής και μόνιμης εργασίας με πλήρη εργασιακά, συνταξιοδοτικά και όποια άλλα δικαιώματα προβλέπει η ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Όχι στην ομηρία των εργαζομένων από τις δημοτικές αρχές και το χρεοκοπημένο αστικό πολιτικό σύστημα. 

Απαιτούμε μείωση – κατάργηση των δημοτικών τελών για όλα τα νοικοκυριά. Το κόστος να μεταφερθεί στις εκατοντάδες εταιρίες που εδρεύουν στο Μαρούσι (Mall, Golden Hall κ.λπ.) που επιβαρύνουν περιβαλλοντικά την πόλη και αποκομίζουν τεράστια κέρδη, αυτή ακριβώς τη χρονική συγκυρία που το εισόδημα των κατοίκων μειώνεται.

Απαιτούμε την κατάργηση των διοδίων στην Αττική οδό (και στις εθνικές οδούς) και την εκχώρηση των δρόμων στους πολίτες για χρήση χωρίς εκμετάλλευση τους από ιδιωτικές εταιρίες.

Απαιτούμε την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στο Δήμο Αμαρουσίου – όχι στην εμπλοκή ιδιωτών σχολαρχών στο χωρο της Δημόσιας Εκπ/σης με χορηγήσης κουπονιών και χρημάτων σε βάρος του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και της Δημόσιας Εκπ/σης.

Δηλώνουμε αντίθετοι στην εγκατάσταση ΚΑΖΙΝΟ στο Μαρούσι.

Δηλώνουμε αντίθετοι στις ΣΔΙΤ, την επιχειρηματικοποίηση των Δήμων καθώς και στην επιβολή των περικοπών των Μνημονίων μέσω της μειωμένης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η συμμετοχή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν σημαίνει αποδοχή και νομιμοποίηση της σημερινής θεσμικής λειτουργίας του.

Δε θα συμμετέχουμε σε κανένα θεσμικό ή άλλο όργανο υποκατάστασης της εκπροσώπησης και της βούλησης των συμπολιτών μας. Δεν πιστεύουμε στην ανάθεση και τη διαμεσολάβηση. Θα συμμετέχουμε μόνο για να μεταφέρουμε τις απαιτήσεις και τις αγωνίες των συμπολιτών μας, για να διεκδικούμε, για να καταγγέλλουμε, για να μπορούμε, έχοντας αυτή την πρόσβαση, να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για «όσα θα γίνονται γι’ αυτούς χωρίς αυτούς» και να απαιτούμε αδιαπραγμάτευτα τη συμμετοχή τους. Σ’ αυτή την κατεύθυνση δηλώνουμε ότι και η εκπροσώπηση μας θα εναλλάσσεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Είμαστε υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής παντού. Επιμένουμε να καταργηθεί το μέχρι σήμερα δημαρχοκεντρικό και περιφερειαρχοκεντρικό  σύστημα.

Θεωρούμε ότι μόνο με ανοιχτές συνελεύσεις στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς μπορούν να παίρνονται  αποφάσεις, που το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να εκτελεί κατά γράμμα.

Αρνούμαστε την πολιτική μετάθεσης των ευθυνών στους εργαζόμενους. Δεν «τα φάγαμε μαζί με τις εταιρίες, τους μεγαλοεργολάβους και το πολιτικό τους προσωπικό», όπως επίσης και στους μετανάστες – πρόσφυγες  με τη ρατσιστική μετατροπή τους σε αποδιοπομπαίους τράγους για τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης της κρίσης.

Παλεύουμε για να χτιστεί ένα κίνημα αντίστασης, απειθαρχίας ρήξης και ανατροπής, μέχρι τη νίκη! Ένα ενωτικό και ρωμαλέο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα που θα επιβάλλει την ανατροπή του μνημονίου και κάθε παρελθόντος ή παρόντος αντεργατικού νόμου, θα υπερασπίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα επιβάλλει την άρνηση πληρωμής του χρέους, την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ.

Απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή να ενημερώνει όλα τα μέλη του Δ.Σ. και τους πολίτες για τις συνεδριάσεις των επιτροπών (Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής) και να συμμετάσχουν σ’ αυτές με δικαίωμα λόγου όλες οι δημοτικές παρατάξεις που δεν εκπροσωπούνται, αν θέλει οι εξαγγελίες τις για κοινές προσπάθειες και δημοκρατική λειτουργία του Δήμου να απηχούν την πραγματικότητα και να μην καταντούν κενό γράμμα.

Ο μόνος δρόμος για την αλλαγή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται με τα μνημόνια και τον Καλλικράτη –  Κλεισθένη είναι η ανατροπή τους στην πράξη, με συντονισμένους παλλαϊκούς αγώνες.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορούμε και πρέπει όλοι να εργαστούμε. Θα παραμείνουμε στη συνεδρίαση του Δ. Σ. (δημαιρεσίες) έως και την εκλογή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίζοντας λευκό και στην συνέχεια θα απέχουμε αποχωρώντας από τη συνεδρίαση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet