Οι «Αλλοτινές Πατρίδες» με πλήθος εκδηλώσεων και το 2019
Κοινωνία

Οι «Αλλοτινές Πατρίδες» με πλήθος εκδηλώσεων και το 2019

Για άλλη μια χρονιά το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας του Δήμου Κηφισιάς διοργανώνει τις εκδηλώσεις μνήμης «Αλλοτινές Πατρίδες 2019», που ξεκίνησαν την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Ερυθραία, και θα διαρκέσουν έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσική, τραγούδι, χορούς, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ντοκιμαντέρ, αθλητικές δραστηριότητες, ξεναγήσεις, εκθέσεις, θέατρο σκιών για μικρούς και μεγάλους, ποδηλατική βόλτα, όλα με σημείο εκκίνησης τις αλησμόνητες πατρίδες.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, το πρωί της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου 2019. Το μνημόσυνο έλαβε χώρα στον Ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ν. Ερυθραίας, χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κυρίλλου, ο οποίος στην ομιλία του περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο το χρονικό της μικρασιατικής καταστροφής.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος Κηφισιάς προσπαθεί να διατηρήσει άσβεστο το καντήλι της εθνικής και ιστορικής συνείδησης. «Οι  πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ρίζωσαν στην πόλη μας.  Με όπλο την πίστη και με οδηγό την Παναγία Ευαγγελίστρια, μετέτρεψαν το τραύμα του ξεριζωμού και το δάκρυ της απώλειας σε προκοπή και δημιουργία» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «η θεραπεία των ελαττωμάτων του λαού μας, όπως η διαίρεση και η διχόνοια, ίσως είναι το καλύτερο μνημόσυνο στους παππούδες μας».

Ακολούθως, στο Μνημείο Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας εψάλη η επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Κηφισιάς, τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέας Ερυθραίας, Χρήστο Λούμπια, την πρόεδρο του ΚΕΜΜΕ, Έφη Κούτση και τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, αλλά και τους προσκόπους της Νέας Ερυθραίας. Την εκδήλωση συνόδεψε η Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας και Υποδομών, Ενέργειας και Εκτέλεσης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού, Αλέξιος Μακρής, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, σύλλογοι και πολίτες της Νέας Ερυθραίας.

Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα από την Ένωση Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Μουσείο της Ένωσης Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στη δροσερή αυλή της Βίλας Κώστα, όπου εδρεύει το Πνευματικό Κέντρο Ν. Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ), πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Αγγελικής Κίτσου-Μαγαράκη «Έντεκα Κειμήλια, μια Ιστορία», ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μικρασιατικά τραγούδια από τις γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας.

Τέλος, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Ν. Ερυθραίας, πραγματοποιήθηκε ομιλία με προβολή διαφανειών του φιλόλογου Θοδωρή Κοντάρα, με θέμα  «Πέργαμος, πρώτη Ασίας» την οποία διοργάνωσε η  Αδελφότητα Σιβρισαρίου Σμύρνης «Οι Ταξιάρχες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet