Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή για δάσος Συγγρού: Καλή προοπτική η συναίνεση
Κοινωνία

Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή για δάσος Συγγρού: Καλή προοπτική η συναίνεση

Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους αναφορικά με το ζήτημα της ενδεχόμενης μετατροπής του δάσους Συγγρού σε «αγρόκτημα πόλης» καλεί τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου η παράταξη Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή.

Η παράταξη, με επικεφαλής τη δημοτική σύμβουλο Μαίρη Διακολιού, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:

Δάσος Συγγρού: Καλή προοπτική η συναίνεση

Η παράταξη Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη από το γεγονός ότι μετά από τη δική της πρώτη αντίδραση (με ανακοίνωση) για το Δάσος Συγγρού, σε αντίστοιχες προχώρησαν οι συνδυασμοί του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, καθώς και η δημοτική αρχή και ο τοπικός Τύπος. Αιτία για τη δική μας ανακοίνωση ήταν η θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μ. Βορίδη, για τη μετατροπή του Δάσους Συγγρού σε «Αγρόκτημα Πόλης» και τη χρήση της μεθόδου των ΣΔΙΤ για την «ανάπτυξή» του. Ο υπουργός παρουσίασε τη συγκεκριμένη θέση (μεταξύ άλλων τις οποίες δεν κρίναμε, αφού περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα) με αφορμή τον ορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ).

Ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά και ο κ. Μαγιάκης δεν μας εξέπληξαν με την παρέμβασή τους, καθώς στο θέμα του Δάσους Συγγρού έχουν διαχρονικά κρατήσει συνεπή στάση. Για τον ίδιο λόγο δεν θα μας εξέπληττε και τυχόν ανακοίνωση του συνδυασμού Εκτός των Τειχών.

Ωστόσο…
…ιδιαίτερα μας εξέπληξε η
ανακοίνωση της παράταξης του κατά τα άλλα οικολόγου κ. Καραμέρου, ο οποίος σήμερα εμφανίζεται ως υπέρμαχος του δασικού χαρακτήρα του Συγγρού, όταν ως αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, της κ. Ρ. Δούρου, πέντε χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής δεν έπραξε τίποτα για να τον ενισχύσει και διασφαλίσει. Αντίθετα, συνέστησε επιχειρηματικό cluster με σκοπό την τουριστική αξιοποίησή του, σκοπό τον οποίο προώθησε σε σύσκεψη που οργάνωσε με δική του πρωτοβουλία με την τότε υπουργό Τουρισμού, κ. Κουντουρά, τον τότε γενικό γραμματεά του ΕΟΤ και την τότε πρόεδρο του ΙΓΕ, κ. Γιάντση.

Έστω και τώρα, όμως, από τα έδρανα της μειοψηφίας του Δ.Σ. Αμαρουσίου όπου συγκατατάχθηκε (στα οποία είναι πάντα πειρασμός η αναζήτηση εύκολου επικοινωνιακού οφέλους, ιδιαίτερα για τους καθ’ έξιν επιρρεπείς), χαιρόμαστε που «ανέβλεψε» και του ευχόμαστε να καταλήξει μαζί με εμάς που με συνέπεια και διαχρονικά στηρίζουμε με μελέτη και επιμονή κάθε προσπάθεια προάσπισης και διαφύλαξης του δασικού χαρακτήρα του Δάσους Συγγρού.

Επίσης,

….μας εξέπληξε μάλλον ευχάριστα (παρόλο που διατηρούμε εύλογες επιφυλάξεις) η θέση του νέου περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γ. Πατούλη, ο οποίος διακήρυξε ότι κανενός είδους «ανάπτυξη» δεν έχει θέση στο Δάσος Συγγρού εάν αγνοούνται οι όροι του κληροδοτήματος.

Αντίθετα, η νέα δημοτική αρχή κράτησε ασαφή στάση για το θέμα, αναβάλλοντας τη διατύπωση συγκεκριμένων θέσεων για μετά την «επίσημη» συνάντηση με την ηγεσία του ΙΓΕ, παρά το γεγονός ότι μέλος του Δ.Σ. του ΙΓΕ ανήκει στις τάξεις της. Ο νέος δήμαρχος, κ. Θ. Αμπατζόγλου, μας συνέστησε «ψυχραιμία», ενώ εκείνος βρίσκεται ακόμη εν αναμονή για να μάθει τις «συγκεκριμένες προτάσεις/σχέδια από τη διοίκηση του ΙΓΕ», χωρίς φυσικά να προσδιορίζεται πότε και αν αυτές θα δοθούν. Επιπλέον, εισήγαγε ανύπαρκτο δίλημμα στην σχετική ανακοίνωσή του αντιδιαστέλλοντας τον δασικό χαρακτήρα του Συγγρού με την ανάγκη συντήρησης των κτηρίων και την πυροπροστασία του, που όμως το ένα δεν αντικρούει το άλλο. Δυστυχώς, δεν είναι ο μόνος που το έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες.

Για εμάς τα πράγματα είναι απλά:

Είτε κανείς τάσσεται υπέρ της διατήρησης του δασικού και δημόσιου χαρακτήρα του Συγγρού, της φύλαξης, της προστασίας του και της συντήρησης των ήδη υπαρχόντων κτηρίων με δημόσιους πόρους και διάθεσή του υπέρ των πολιτών,

είτε κανείς ανήκει στην κατηγορία εκείνων που προφασιζόμενοι την υπαρκτή ανάγκη της συντήρησης και της πυροπροστασίας, στην ουσία επιθυμούν να το αντιμετωπίσουν ως εργαλείο κερδοσκοπικών πολιτικών υπέρ κάποιων «ημετέρων».

Εμείς έχουμε διαλέξει προ πολλού πλευρά και είναι καιρός να διαλέξουν όλες και όλοι που δεν το έχουν κάνει, χωρίς υποσημειώσεις, υποκρισίες, αντιφάσεις – αυτοαναιρέσεις και προσχήματα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet