«Ασκήσεις» απλής (ανα)λογικής  στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής
Πολιτική

«Ασκήσεις» απλής (ανα)λογικής στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής

Πρώτη συνεδρίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, και εάν αυτή αποτελεί «δείκτη» για τις επόμενες, μάλλον θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για πολλά ξενύχτια. Κάτι που παραδέχθηκαν και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι στο περιθώριο της συνεδρίασης, ιδιαίτερα εάν η διοίκηση επιμείνει στο να παραμείνει η ώρα έναρξης της συνεδρίασης κοντά στις 8 το βράδυ…

Η κατάσταση των σχολείων και η πληρότητα των παιδικών σταθμών σε πρώτο πλάνο

Ανδρέας Γκιζιώτης

Όπως ήταν αναμενόμενο, η σεισμική θωράκιση των σχολείων, την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς, μονοπώλησε την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση. Το ζήτημα ανακίνησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέας Γκιζιώτης, ζητώντας «εδώ και τώρα» ελέγχους στα σχολικά συγκροτήματα της πόλης. Ο ίδιος έθιξε και το θέμα των παιδικών σταθμών, καθώς και το πρόβλημα απορρόφησης περίπου 20 παιδιών από το Ειδικό Σχολείο Κωφών & Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής. Μάλιστα, μίλησε και για την αναγκαιότητα δημιουργίας νέου ειδικού σχολείου στα Βόρεια της Αττικής, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει ήδη ΦΕΚ για δημιουργία τέτοιου σχολείου στο Μαρούσι!

Ένα ακόμη θέμα που αφορά τα σχολεία, αυτό των σχολικών τροχονόμων, έθεσε από την πλευρά του και ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Αλλάζουμε Γιάννης Λογοθέτης.

Βασίλης Ζορμπάς

Από πλευράς διοίκησης, ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς τόνισε ότι αν δεν δοθεί κεντρικά λύση για το θέμα των μετασεισμικών ελέγχων, επειδή η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης μηχανικών, θα απευθυνθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες, που με ένα «χαμηλό κόστος», θα κάνουν έναν πρώτο έλεγχο στα σχολικά κτήρια. Επίσης, έκανε αποδεκτή την πρόταση του πρώην αντιδημάρχου στη διοίκηση του Γ. Σταθόπουλου και πολιτικού μηχανικού Δημήτρη Κονταξή, για την άμεση σύσταση επιτροπής που θα ξεκινήσει άμεσα τους ελέγχους στα σχολεία. Ο ίδιος ο κ. Κονταξής, πάντως, διευκρίνισε ότι ο λόγος γίνεται για μετασεισμικό έλεγχο, αφού στην περίπτωση που γινόταν προσεισμικός έλεγχος, με βάση τις νέες αντισεισμικές προδιαγραφές, θα έπρεπε «να γκρεμιστούν τα περισσότερα κτήρια στην Αττική»!

Για το θέμα του Ειδικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων, ο δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι έως τις 22 Σεπτεμβρίου το ζήτημα με την απορρόφηση των παιδιών θα έχει διευθετηθεί.

Σε ό,τι αφορά στους παιδικούς σταθμούς, η παραμένουσα στη θέση της προέδρου των ΠΑΙΣΔΑΠ (Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Αγίας Παρασκευής), Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη, παραδέχθηκε ότι σε αντίθεση με τα βρέφη, όπου υπάρχουν κενές θέσεις, στα νήπια έχει προκύψει πρόβλημα με τη φιλοξενία τουλάχιστον 100 παιδιών. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ένα ποσοστό από τις περιπτώσεις αυτές αφορά σε κατοίκους άλλων δήμων και όχι στην Αγία Παρασκευή.

Μετατίθεται για την επόμενη συνεδρίαση ο ορισμός μελών στα νομικά πρόσωπα

Τα τρία πρώτα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσαν στον ορισμό των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων στα νομικά πρόσωπα ΠΑΙΣΔΑΠ, Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ) και Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής – Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου, τελικώς αποσύρθηκαν, κατόπιν αιτήματος συμβούλων από τις λοιπές παρατάξεις του Σώματος.

Γιάννης Μυλωνάκης

Το αίτημα της απόσυρσης στηρίχθηκε στην παρατήρηση του επικεφαλής των Αλλάζουμε, Γιάννη Μυλωνάκη, ότι ο νόμος περιέχει ασάφειες σχετικά με την εκλογή των 2/5 των μελών στα Ν.Π. από τη μειοψηφία, προσθέτοντας ότι υπάρχει πληροφόρηση ότι το αρμόδιο υπουργείο θα προβεί τις επόμενες μέρες στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου.

Ο κ. Ζορμπάς αποδέχθηκε το αίτημα, σημειώνοντας ωστόσο ότι εάν την προσεχή Τετάρτη, που θα συνεδριάσει εκ νέου το Σώμα, δεν έχει υπάρξει κάποια εγκύκλιος, το Δημοτικό Συμβούλιο θα προχωρήσει κανονικά στον ορισμό των μελών των Δ.Σ. των νομικών προσώπων.

Πολύωρη συζήτηση για τη στελέχωση της Ενιαίας Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής

Πάντως, το προηγούμενο θέμα ήταν… προπομπός γι’ αυτό που συνέβη για τον ορισμό μελών στην Ενιαία Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής, η οποία επιλαμβάνεται του ελέγχου όσων δημοτών υποβάλουν αιτήσεις για βοήθεια από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και εισηγείται σχετικώς στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.

Ο αριθμός των μελών που θα έχει η εν λόγω Επιτροπή, αλλά και το πώς θα κατανέμονται αυτά ανάμεσα στις παρατάξεις του Σώματος ήταν μια συζήτηση που τράβηξε για ώρα και προκάλεσε τις πρώτες «τριβές», ιδιαίτερα μεταξύ του δημάρχου και του πρώην ομολόγου του, αλλά και «ενδοκομματική» κόντρα με τον επικεφαλής της παράταξης Νέα Αρχή, Γιώργο Οικονόμου, που εκπροσωπεί – όπως και ο νυν δήμαρχος – τον κεντροδεξιό χώρο.

Τελικώς – και παρά την πρόταση του πρώην αντιδημάρχου Παναγιώτη Γκόνη – να υπάρξει «πλουραλιστικότερη» εκπροσώπηση των παρατάξεων στην Επιτροπή, η πρόταση που πέρασε κατά πλειοψηφία ήταν αυτή της διοίκησης, που όριζε 5 μέλη από την πλειοψηφία και από ένα από τις υπόλοιπες 6 παρατάξεις.

Πάντως, είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και οι Αλλάζουμε, που ψήφισαν θετικά την πρόταση της διοίκησης, έσπευσαν – διά του επικεφαλής τους –  να καλέσουν τη διοίκηση να επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες και να μην ακολουθεί τακτικές που διαιρούν το Σώμα, εστιάζοντας κυρίως στην άρνηση της διοίκησης να θέσει την αντιπρόταση του κ. Γκόνη σε ψηφοφορία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet