Στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ο Γ. Πατούλης
Περιφέρεια Αττικής

Στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ο Γ. Πατούλης

Παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, εκπροσώπων της  πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, φορέων και σωματείων πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, πραγματοποίησαν το πρωί επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας και δέηση στο μνημείο του Εθνοιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία, παρουσία τιμητικού αγήματος και φιλαρμονικής προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Συντάγματος όπου και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, επισήμανε ότι είναι «ιερή υποχρέωση μας η έκφραση τιμής και σεβασμού απέναντι στη μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας».

«Είναι τραγικό 97 χρόνια μετά από το στυγερό έγκλημα της βίαιης και μαζικής σφαγής εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, ο θύτης να μην αναγνωρίζει το έγκλημα που διέπραξε. Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη για να διδαχθούν οι νεότερες γενιές για όλες τις μαρτυρικές στιγμές που πέρασε ο Ελληνισμός.

»Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Το στυγερό αυτό έγκλημα που διαπράχθηκε κάτω από απάνθρωπες συνθήκες έχει γραφτεί ανεξίτηλα στις σελίδες τις παγκόσμιας ιστορίας με το αθώο αίμα των προγόνων μας.

»Σήμερα είναι ημέρα θλίψης αλλά και αναγέννησης. Είναι ημέρα μνήμης που εδώ και 97 χρόνια ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο την παρακαταθήκη των προγόνων μας που θυσιάστηκαν.

»Ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και τα πέτρινα χρόνια που πέρασαν για να ξαναχτίσουν τις εστίες τους και να προκόψουν στο τόπο που εγκαταστάθηκαν συμβολίζει τη δύναμη του γένους μας να αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του.

»Η δική μου παρουσία σήμερα εδώ συμβολίζει την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια Αττικής σε ιστορικά γεγονότα  όπως αυτό.

»Όλοι μαζί οφείλουμε να είμαστε παρόντες. Οφείλουμε να τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας, να εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας μας. Η Ελλάδα μέσα από την ιστορία της και τον πολιτισμό της μπορεί να ελπίζει για το μέλλον των παιδιών μας».

Στις εκδηλώσεις, εκτός από τον περιφερειάρχη Αττικής, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γ. Χρυσουλάκης, οι βουλευτές της Ν.Δ. Δημήτρης Μαρκόπουλος και Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), Α. Οραήλογλου, ο π. βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Αττικής Λ. Κεφαλογιάννη, Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη και Α. Λεωτσάκος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Γεωργόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ελ. Σκιαδάς, καθώς και εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet