«Μετακομίσεις» μαθητών στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού… ελέω Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας
Κοινωνία

«Μετακομίσεις» μαθητών στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού… ελέω Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας

Αν κάποιος θεωρεί ότι προβλήματα σχολικής στέγης εντοπίζονται μόνο στους λεγόμενους μη «προνομιούχους» Δήμους, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου – Χολαργού την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019 το θέμα που έχει προκύψει με τον «πληθωρισμό» μαθητών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού μονοπώλησε το ενδιαφέρον.

Το θέμα έθεσε η διοίκηση προ ημερησίας συζήτησης, καθώς με έγγραφο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας ζητείτο από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει για την παραχώρηση αίθουσας στο συστεγαζόμενο με το 1ο Δημοτικό, 6ο Νηπιαγωγείο, προκειμένου να απορροφηθούν τα 25 παιδιά της Α’ τάξης Δημοτικού που πλεονάζουν. Τα δε παιδιά του Νηπιαγωγείου, που μέχρι τώρα φιλοξενούνταν στη συγκεκριμένη αίθουσα να «μετακομίσουν» σε μία από τις τρεις αίθουσες που είναι για το διδακτικό προσωπικό!

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας αγνόησε τον δήμαρχο

Ηλίας Αποστολόπουλος

Ο δήμαρχος, Ηλίας Αποστολόπουλος, ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι είναι κάθετα αντίθετος με τη λύση αυτή που προτείνει ο διευθυντής της προαναφερόμενης Διεύθυνσης, Αθανάσιος Ανδρώνης, προσθέτοντας ότι αυτή η διαφωνία του θα καταγραφεί και στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος, Ηλίας Αποστολόπουλος, ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι είναι κάθετα αντίθετος με τη λύση αυτή που προτείνει ο διευθυντής της προαναφερόμενης Διεύθυνσης, Αθανάσιος Ανδρώνης, προσθέτοντας ότι αυτή η διαφωνία του θα καταγραφεί και στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ενημέρωσε το Σώμα για τη σειρά επιστολών που είχε αποστείλει το τελευταίο διάστημα στη διεύθυνση Π.Ε. Β’ Αθήνας, προτείνοντας άλλες λύσεις για την απορρόφηση των πλεοναζόντων μαθητών, ώστε να μην διαταραχθεί το 6ο Νηπιαγωγείο. Συγκεκριμένα, η διοίκηση είχε προτείνει οι μαθητές της Α’ τάξης του 1ου Δημοτικού που δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν στο εν λόγω σχολείο, να μοιρασθούν σε άλλα σχολεία, όπου υπήρχε η δυνατότητα απορρόφησής τους. Ιδιαίτερα καθώς ο Δήμος από του χρόνου θα λειτουργήσει κανονικά στο πλαίσιο της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

Ωστόσο, η Πρωτοβάθμια αγνόησε τις προτάσεις του δημάρχου και τα υπεράριθμα παιδιά εγγράφηκαν κανονικά στο 1ο Δημοτικό και… κατόπιν εορτής κλήθηκε ο Δήμος να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Ο κ. Αποστολόπουλος δήλωσε, επανειλημμένως στο Σώμα, μετά και από σχετικές παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων, αλλά και γονέων, ότι – αν και διαφωνεί με την πρόταση της Πρωτοβάθμιας – αυτή τη στιγμή είναι η μόνη εφικτή και «βέλτιστη» λύση.

Μειοψηφία: Καθυστερήσατε, αν και είχατε έγκαιρα προειδοποιηθεί

Από πλευράς των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων υπήρξαν ενστάσεις για την προτεινόμενη λύση, αλλά και «αιχμές» προς τον δήμαρχο ότι κινήθηκε αργοπορημένα, ενώ γνώριζε από πολύ νωρίς το πρόβλημα.

Νατάσσα Χαμηλοθώρη

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η κ. Νατάσσα Χαμηλοθώρη, από την παράταξη #Με τον Νικήτα, η οποία – πλην των καθυστερήσεων που θεωρεί ότι υπήρξαν στον χειρισμό της όλης υπόθεσης από την πλευρά της διοίκησης – έθεσε και το θέμα της έλλειψης σχολικής στέγης στον Δήμο, για το οποίο, όπως είπε, οι γονείς «φωνάζουν» από το 2016. Μάλιστα, έκανε λόγο για «σαρδελοποίηση» των μαθητών στα σχολεία του Δήμου, αναγκάζοντας τον δήμαρχο να πάρει τον λόγο και να απαντήσει, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία, ότι 23 μαθητές κατά μέσο όρο ανά τμήμα «δεν θεωρείται και σαρδελοποίηση».

Αντώνης Ρεκλείτης

Πυρά δέχθηκε ο δήμαρχος και από την αριστερή πτέρυγα του Σώματος, με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αντώνη Ρεκλείτη, να τον κατηγορεί ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις ότι η βαθιά οικονομική κρίση θα οδηγούσε στην επιστροφή πολλών παιδιών από την ιδιωτική εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία, με αποτέλεσμα σήμερα να προτείνει μια «διαχειριστική λύση» στο πρόβλημα σχολικής στέγης που έχει δημιουργηθεί.

Αιφνιδιάστηκαν οι γονείς

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων του 1ου Δημοτικού και του 6ου Νηπιαγωγείου δεν είχαν ενημερωθεί ότι θα ετίθετο το θέμα προ ημερησίας στη συγκεκριμένη συνεδρίαση κι έτσι άρχισαν να προσέρχονται στην αίθουσα αφότου είχε ξεκινήσει η συζήτησή του.

Εκπρόσωπος Συλλόγου Γονέων 6ου Νηπιαγωγείου.

Ωστόσο, τους παραχωρήθηκε ο λόγος, για να εκφράσουν – εκτός από την έκδηλη αγωνία τους για το πώς θα φοιτήσουν τα παιδιά τους υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται – την αγανάκτησή τους για την πλήρη αγνόηση των προτάσεών τους από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και όλους όσους συμμετείχαν στη λύση που προτείνεται σήμερα.

Επίσης, έκαναν λόγο για «ασφυκτικές συνθήκες» στο 1ο Δημοτικό, που έχουν οδηγήσει ακόμη και στον περιορισμό των δραστηριοτήτων των μαθητών στο προαύλιο, προκειμένου να μην υπάρξουν ατυχήματα. Είπαν, ακόμη, ότι η προτεινόμενη λύση θα αποδειχθεί εις βάρος και των δύο σχολείων, ενώ προειδοποίησαν ότι θα κινηθούν και νομικά στην περίπτωση που η νέα κατανομή των μαθητών δημιουργήσει πρόβλημα στη φύλαξη, ιδιαίτερα των νηπίων.

Από πλευράς δημάρχου, ειπώθηκε ότι έγιναν «εγκληματικά λάθη» από πλευράς Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο ζήτημα, αλλά επανέλαβε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει άλλη λύση, αφού πλέον οι εγγραφές στο 1ο Δημοτικό έχουν ολοκληρωθεί. Μάλιστα, ζήτησε από οποιονδήποτε έχει μια διαφορετική πρόταση για την επίλυση του «γρίφου» που έχει προκύψει, να την προτείνει και η διοίκησή του – εφ’ όσον είναι εφαρμόσιμη – θα σπεύσει να την υποστηρίξει.

Τέλος, ο κ. Αποστολόπουλος, απαντώντας στις κατηγορίες για το έλλειμμα σχολικής στέγης στον Δήμο, τόνισε ότι η διοίκησή του εργάζεται καθημερινά για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία νέων σχολείων, αλλά οι διαδικασίες δεν είναι και τόσο εύκολες, όπως θεωρούν ορισμένοι…

Η πρόταση τελικώς πέρασε κατά πλειοψηφία, αλλά οι γονείς – στα «πηγαδάκια» που σχηματίστηκαν στο περιθώριο της συνεδρίασης – δήλωναν αποφασισμένοι να αντιδράσουν όπως μπορούν, για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες φοίτησης για τα παιδιά τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet