22η συνάντηση εργασίας ΕΔΔΥΠΠΥ στο Μαρούσι
Αυτοδιοίκηση

22η συνάντηση εργασίας ΕΔΔΥΠΠΥ στο Μαρούσι

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, στο δημαρχείο Αμαρουσίου η 22η Συνάντηση Εργασίας των Υγιών Πόλεων του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου (ΕΔΔΥΠΠΥ) παρουσία περισσότερων από 90 εκπροσώπων των Δήμων – μελών του.

Τις εργασίες της συνάντησης χαιρέτισε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία να εργαζόμαστε όλοι με σκοπό οι πόλεις μας να είναι υγιείς σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας, καθώς και στη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των πολιτών. Βασική ενότητα αποτέλεσε η ενημέρωση από τη συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του ΠΟΥ, κ. Παπαθανασοπούλου, για το Πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις του ΠΟΥ στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, και συγκεκριμένα έγινε σύντομη ανασκόπηση και ανάλυση πολιτικής και προτεραιοτήτων του ΠΟΥ για την 7η Φάση.

Στη συνέχεια, μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής παρουσίασαν τους έξι κεντρικούς πυλώνες του ΠΟΥ για τις Υγιείς Πόλεις στην 7η Φάση οι οποίοι αναφέρονταν στους Ανθρώπους (People), τη Συμμετοχή (Participation), την Ευημερία (Prosperity), τον Πλανήτη (Planet), τη Θέση (Place) και την Ειρήνη (Piece). Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΔΔΥΠΠΥ, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών, Ιωάννης Τούντας.

Σε επόμενη ενότητα, παρουσιάστηκαν τα προγράμματα και οι συνεργασίες του Δικτύου, όπως η νέα συνεργασία με την ΕΝΘΕ (Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος) για πρόγραμμα δωρεάν σπιρομετρήσεων, το πλαίσιο λειτουργίας των Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια, ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας και τα λοιπά προγράμματα.  

Τέλος, συζητήθηκε, η εφαρμογή του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις σε Δήμους του Δικτύου και συγκεκριμένα στους Δήμους Πυλαίας – Χορτιάτη, Σάμου, Μοσχάτου – Ταύρου, Σπάτων – Αρτέμιδος και Αιγάλεω.

Ακολούθησε σχολιασμός και συζήτηση από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΔΥΠΠΥ και τους παριστάμενους.

Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής, δήλωσε: «Η πολιτική των Υγιών Πόλεων για τη νέα περίοδο (2019-2024), εξακολουθεί να στηρίζεται στην Προαγωγή της Υγείας, την Ισότητα και τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής. Οι Υγιείς Πόλεις θεωρούνται οι κύριοι φορείς υλοποίησης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και της Ατζέντα για την Υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μέσα σε αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο, οι Υγιείς Πόλεις του ΠΟΥ, επιφορτίζονται να είναι οι φορείς της αλλαγής και χαρακτηρίζονται ως “ναυαρχίδες” στον αγώνα και την καινούργια προσπάθεια για μια καλύτερη Υγεία. Στον αγώνα για την Υγεία δεν περισσεύει κανείς. Είναι το μεγαλύτερο αγαθό στη ζωή των ανθρώπων και δεν είναι αρκετό πια μόνο να τη διαφυλάττουμε. Πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που θα την προάγουν. Δικαιούμαστε όλοι ένα καλύτερο και υγιέστερο παρόν και μέλλον και σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Θέλω να πιστεύω, ότι θα συνεχίσουμε αυτήν τη δυναμική πορεία και την επόμενη τετραετία, ήδη είμαστε 227 Δήμοι – μέλη, και ότι σύντομα θα καλωσορίσουμε και τις πρώτες Περιφέρειες με πρώτη και καλύτερη την Περιφέρεια Αττικής».

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θ. Αμπατζόγλου, αναφερόμενος στη δυναμική του ΕΔΔΥΠΠΥ, ενός δικτύου στο οποίο ο Δήμος Αμαρουσίου είναι από τα ιδρυτικά μέλη, επικεντρώθηκε στον ρόλο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, δύναται να διαδραματίσει σε θέματα προστασίας της υγείας και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των πολιτών, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και δυνατότητα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Ως Δημοτική Αρχή έχουμε ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας τη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας και πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης με επίκεντρο την Υγεία. Αποδεδειγμένα η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες και δράσεις να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη και στην προστασία της Υγείας των πολιτών.

»Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία της δικτύωσης με επίκεντρο ενημερωτικές δράσεις και εκστρατείες, θα δώσουμε έμφαση στην προώθηση υγιών συμπεριφορών, πολιτικών πρόληψης που επιτρέπουν την έγκαιρη αναγνώριση των απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων και την καταπολέμηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, που επηρεάζουν αρνητικά την Υγεία. Θέτοντας και προσωπικά στην υπηρεσία του πολίτη την επιστημονική μου ιδιότητα αλλά και την εμπειρία μου στον χώρο της Υγείας μέσα από διάφορες επιτελικές θέσεις και φυσικά ως Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, θα δρομολογήσουμε ενέργειες με στόχο να κάνουμε την πρόληψη πράξη και τρόπο ζωής σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet