Τα χειρότερα της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση δεν τα έχουμε δει ακόμη…
Ενυπόγραφα

Τα χειρότερα της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση δεν τα έχουμε δει ακόμη…

Πρόσφατη πανελλαδική έρευνα του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΚΑ) καταγράφει αυτό που πολλούς μήνες τώρα καταθέτει ως έντονο προβληματισμό η στήλη· δηλαδή, ότι η υιοθέτηση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές όχι απλώς δεν θα συνέβαλε στην καλύτερη αποτύπωση της λαϊκής εντολής στα νέα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, αλλά και θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στη διοίκηση των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.

Μερικά αριθμητικά ευρήματα της εν λόγω έρευνας είναι ενδεικτικά:

  • 71% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η απλή αναλογική δημιουργεί προβλήματα κυβερνησιμότητας στους Δήμους.
  • 62% θεωρεί ότι το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα δεν έδωσε τη διοίκηση που επιθυμούσαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • 76% θεωρεί ότι οι συνεργασίες που γίνονται στους Δήμους, προκειμένου αυτοί να κυβερνηθούν, είναι «κάτω από το τραπέζι».
  • 73% συμφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεν γνωρίζουμε πόσοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα έχουν παρακολουθήσει κάποια από τις συνεδριάσεις των Δημοτικών ή Περιφερειακών Συμβουλίων των περιοχών όπου διαμένουν. Εμείς που το κάναμε, ωστόσο, μπορούμε να συμμεριστούμε τα ευρήματα της έρευνας, καθώς αποτυπώνουν αυτό ακριβώς που συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Όσο θα προχωρούμε στο μέσον της δημοτικής περιόδου -για να μην αναφερθούμε στο διάστημα πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές-  το κλίμα στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια θα γίνεται χαώδες.

Και είμαστε ακόμη στην αρχή. Αυτό που αποκαλύπτεται είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου». Όσο θα προχωρούμε προς το μέσον της δημοτικής περιόδου -για να μην αναφερθούμε στο διάστημα πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές-  η κατάσταση στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια θα γίνεται χαώδης.

Ας ελπίσουμε ότι οι αιρετοί που έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο για τον αυτοδιοικητικό θεσμό θα «κρατήσουν άμυνες», λειτουργώντας ως «αμορτισέρ» στις έντονες πιέσεις που θα ασκηθούν και στις συνεπαγόμενες «ρηγματώσεις» που θα εμφανισθούν στο αυτοδιοικητικό πεδίο.

Διαφορετικά, ίσως πράγματι ο «Κλεισθένης» να αλλάξει οριστικά την Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, αλλά όχι προς το καλύτερο…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet