Δεύτερος γύρος αντιπαραθέσεων για το «The Mall Athens» στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου
Ποιότητα Ζωής

Δεύτερος γύρος αντιπαραθέσεων για το «The Mall Athens» στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου

Η υπόθεση του εμπορικού υπερ-κέντρου «The Mall Athens» στο Μαρούσι φαίνεται ότι θα ταλαιπωρήσει πολύ και το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, όπως έγινες δεκάδες φορές και με το προηγούμενο. Έτσι, η κόντρα μεταξύ της διοίκησης του Θεόδωρου Αμπατζόγλου και των λοιπών παρατάξεων σχετικά με τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο στην περιοχή που στεγάζεται το γνωστό υπερ-κέντρο, η οποία ξεκίνησε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος, στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, συνεχίστηκε και σε αυτήν της 1ης Οκτωβρίου, όπου έγινε ενημέρωση επί της σχετικής γνωμοδότησης της επιτροπής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση διαπιστώθηκε η μεγάλη διαφορά στον τρόπο προσέγγισης του θέματος μεταξύ της δημοτικής αρχής και των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων, ενώ επαναλήφθηκαν οι σκληρές «αιχμές» εκατέρωθεν, με χαρακτηριστικότερη αυτή του επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, Λευτέρη Μαγιάκη, ο οποίος -απευθυνόμενος προς τη διοίκηση- είπε ότι «ξεπλένετε την πολιτική Τζανίκου» (σ.σ.: πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου, επί εποχής του οποίου οικοδομήθηκε το «The Mall Athens»).

Σφοδρή αντιπολιτευτική κριτική

Από πλευράς των λοιπών παρατάξεων η κριτική ήταν, για άλλη μια φορά, σκληρή και συνέκλινε στην άποψη ότι η διοίκηση σπεύδει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ομίλου της Lamda Development (σ.σ.: ιδιοκτήτρια του εμπορικού υπερ-κέντρου), που επιθυμεί διακαώς τη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της πόλης και των κατοίκων της, που επιβαρύνονται υπέρμετρα από τη λειτουργία της συγκεκριμένης εγκατάστασης.

Άποψη που, όπως είναι φυσικό, αντικρούει η πλευρά της διοίκησης, υποστηρίζοντας ότι στην παρούσα συγκυρία υπάρχει μοναδική ευκαιρία να διευθετηθεί το όλο ζήτημα, με σημαντικά οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη για τον Δήμο.

Ειδικότερα, από αντιπολιτευτικής πλευράς, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν και τα εξής:

Γιώργος Καραμέρος

Γιώργος Καραμέρος: Ο επικεφαλής της παράταξης Ενωμένο Μαρούσι αναφέρθηκε στη «φιλότιμη προσπάθεια» της διοίκησης να «δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα», τη στιγμή που «τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα».

Επανήλθε στο θέμα της αυγουστιάτικης συνάντησης του δημάρχου με τον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, χρεώνοντάς του «πρεμούρα» να κλείσει «όπως-όπως» την υπόθεση του «The Mall Athens». Κάλεσε δε τον κ. Αμπατζόγλου να μην «απεμπολεί την πολιτική και αυτοδιοικητική του οντότητα», με το να «στέκεται φοβικά» απέναντι σε οποιαδήποτε δικαστική διαμάχη.

«Την αγωνία την έχει η πλευρά της Lamda» σημείωσε ο κ. Καραμέρος, κατηγορώντας τη διοίκηση ότι υπαναχωρεί από τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2016.

Νώντας Γαρδέλης

Νώντας Γαρδέλης: Ως «μπακαλόχαρτο» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της παράταξης Μαρούσι Μπορείς το έγγραφο της γνωμοδότησης του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, παρατηρώντας ότι έχει πολλές ασάφειες και ελλείψεις.

Επίσης, ο κ. Νώντας Γαρδέλης επικαλέστηκε δημοσιεύματα που φέρουν την Εθνική Τράπεζα να πωλεί 1,9 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια σε funds, με πολύ χαμηλή τιμή, λέγοντας ότι ο Λάτσης (σ.σ.: μεγαλομέτοχος της Lamda Development) θα δώσει μόλις 6-7 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει το δάνειο των 27 εκατ. ευρώ που είχε δανειστεί ο Δήμος για την αγορά του οικοπέδου της πρώην ΕΤΕΒΑ. «Ας μας δώσει εμάς 27 εκατ. ευρώ και θα διαπραγματευθούμε εμείς με την Εθνική» είπε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος.

Θανάσης Φωτόπουλος

Θανάσης Φωτόπουλος: Δριμύτατη κριτική στην επιλογή της διοίκησης άσκησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Θανάσης Φωτόπουλος, λέγοντας ότι έρχεται «να πανηγυρίσει που νομιμοποιεί το σκάνδαλο των σκανδάλων», δεχόμενη τα «καθρεφτάκια» που προσφέρει η Lamda, προκειμένου να κερδίσει περισσότερα, «στην πλάτη των κατοίκων της περιοχής».

Το «πουλάτε όπως είναι επιπλωμένο και μάλιστα σε τιμή ευκαιρίας» τόνισε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τη διοίκηση ότι αδιαφορεί για τους ελεύθερους χώρους στην πόλη.

Μαίρη Διακολιού

Μαίρη Διακολιού: Για έλλειψη των απαραίτητων εγγράφων, ώστε να γίνει ουσιαστική συζήτηση έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή, Μαίρη Διακολιού, προσθέτοντας ότι η απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ δεν διασφαλίζει σε τίποτε τα συμφέροντα του Δήμου, μην παρέχοντας τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Η ίδια υποστήριξε ότι η ύπαρξη της οφειλής στην Εθνική Τράπεζα από την κατοχή του ακινήτου της πρώην ΕΤΕΒΑ αποτελεί το «ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο» του Δήμου, ώστε να αποτρέψει τη νομιμοποίηση του εμπορικού υπερ-κέντρου, αφού χωρίς αυτό δεν μπορεί να τακτοποιήσει πολεοδομικώς το «The Mall Athens».

Λευτέρης Μαγιάκης

Λευτέρης Μαγιάκης: Για σοβαρές ασάφειες στην αποτύπωση του πολεοδομικού καθεστώτος στην περιοχή έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, ο οποίος απεκάλυψε ότι ο Δήμος δεν γνωρίζει καν ποια είναι τα συνολικά τ.μ. που καταλαμβάνει το εμπορικό υπερ-κέντρο.

Πρόσθεσε ότι η επιλογή που υιοθετηθεί η διοίκηση απέχει πολύ από τις προτάσεις των φορέων, αλλά και από τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, χαρακτηρίζοντάς την ως «επώδυνο και ετεροβαρή συμβιβασμό υπέρ της Lamda». Ζήτησε δε, επαναδιαπραγμάτευση με την εταιρεία, προκειμένου να εξασφαλισθούν πραγματικά οφέλη για την πόλη και τους κατοίκους, λέγοντας  ότι το δίλημμα που θέτει η διοίκηση με το δάνειο των 27 εκατ. ευρώ είναι «πλαστό».

Δημήτρης Πολυχρονιάδης

Δημήτρης Πολυχρονιάδης: Οξεία ήταν η κριτική από μέρους τους επικεφαλής της Κίνησης Εκτός των Τειχών, προκαλώντας μάλιστα την εξίσου οξεία αντίδραση του δημάρχου, που είπε προς τον δημοτικό σύμβουλο ότι θα έπρεπε «να ντρέπεται» γι’ αυτά που λέει.

Ο κ. Πολυχρονιάδης μίλησε για «πόλεμο ψεύδους» από πλευράς διοίκησης, προκειμένου «να παραπλανήσει τον κόσμο και να τον πείσει ότι η σκανδαλώδης συμφωνία συμφέρει και φέρνει κέρδη στην πόλη». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι Π. Τζανίκος, Γ. Πατούλης (σ.σ.: τέως δήμαρχος Αμαρουσίου) και Θ. Αμπατζόγλου  «βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία του κατασκευαστικού κεφαλαίου». Κάλεσε δε σε δυναμική αντίδραση, φέροντας τα παραδείγματα των δημάρχων σε Κερατσίνι και Πάτρα, προκειμένου να ανατραπεί η κατάσταση.

Δήμαρχος: Δεν θα χάσω μια μοναδική ευκαιρία για το Μαρούσι

Θεόδωρος Αμπατζόγλου

Για «μονότονη επανάληψη της ίδιας επιχειρηματολογίας» έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο κ. Αμπατζόγλου, απαντώντας στην κριτική των λοιπών παρατάξεων, επαναλαμβάνοντας τα οφέλη που προκύπτουν -κατά την άποψή του- από την απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ. Εστίασε ιδιαίτερα στο οικονομικό όφελος από την απαλλαγή του Δήμου από το βάρος της οφειλής των 27 εκατ. ευρώ, από το δάνειο που είχε συνάψει η εταιρεία «Άθμονον» με την Εθνική Τράπεζα για την αγορά του ακινήτου της πρώην ΕΤΕΒΑ, που πλέον θα περάσει «καθαρό» στον Δήμο, αλλά και την απαλλαγή των ιδιοκτητών της περιοχής από χρόνιες χωροταξικές εκκρεμότητες.

Ο δήμαρχος απέρριψε τις κατηγορίες περί νομιμοποίησης του «The Mall Athens», λέγοντας ότι αρμόδιο για να κρίνει την όλη διαδικασία είναι ο «θεματοφύλακας του περιβάλλοντος», το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θα ελέγξει τη συμμόρφωση της εταιρείας σε σχέση με την προηγούμενη απορριπτική απόφασή του. Πρόσθεσε δε ότι στη διαδικασία αυτή ο Δήμος, όπως και κάθε πολίτης, θα έχει τη δυνατότητα παρέμβασης.

Απαντώντας στο θέμα του δανείου και στο κατά πόσο ο Δήμος θα μπορούσε να διαπραγματευθεί με την Εθνική Τράπεζα, επανέλαβε πολλές φορές ότι το ακίνητο δεν ανήκει σε αυτόν, αφού από το αρχικό δάνειο πληρώθηκε μόνο η πρώτη δόση, οπότε η Τράπεζα έχει κρατήσει την κυριότητά του.

«Δεν είναι ώρα ούτε για θριάμβους, ούτε για γκρίνιες» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ενδιαφέρεται να βρεθεί μια λύση προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της και η ευκαιρία που παρουσιάζεται τώρα είναι «ιδανική».

«Υπάρχει ευκαιρία και θα την εκμεταλλευθώ. Προτιμώ να πληρώσει ο Λάτσης για το ακίνητο και όχι οι Μαρουσιώτες» ήταν μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις του κ. Αμπατζόγλου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet