Οφειλές 11,6 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων
Οικονομία-Αγορά

Οφειλές 11,6 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Οφειλές συνολικού ύψους 11,6 δισ. ευρώ μπήκαν τελικά στη ρύθμιση των 120 δόσεων που έφερε η κυβέρνηση, και αφορούσε χρέη τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι πολίτες που ζήτησαν να υπαχθούν έφτασαν τους 1.154.708. 

Πιο συγκεκριμένα, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, υπέβαλαν αιτήσεις ρύθμισης 722.109 οφειλέτες, για συνολικές οφειλές ύψους 7,1 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι από αυτές, 217.276 αιτήσεις είναι ακόμη εκκρεμείς. 

Συνεπώς, 1 στους 3 οφειλέτες πολίτες έσπευσαν να υπαχθούν μαζικά στη ρύθμιση, έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές ποσού μεγαλύτερου των 1.500 ευρώ. 

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η επιτυχία της ρύθμισης καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι το 70% του συνόλου των οφειλετών αντιστοιχεί σε μικροοφειλέτες με χρέος έως 500 ευρώ και οι οποίοι δεν είχαν ουσιαστικό λόγο να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς και σε οφειλέτες με χρέη παλαιών ετών των οποίων η είσπραξη καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη.

Ρεκόρ -που ξεπερνά όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις- σημειώνεται και στο ζήτημα των χρεών απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα, εντάχθηκαν στη ρύθμιση 432.599 οφειλέτες, δηλαδή περίπου το 1/3 του συνόλου των οφειλετών. Το ρυθμισμένο ποσό, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο) θα κυμανθεί πάνω από 4.5 δις ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο «για απόλυτη επιτυχία μιας από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΝΔ» καθώς μπαίνουν σε τάξη τα οικονομικά χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ ενισχύονται με έσοδα τα δημόσια ταμεία. 

«Παράλληλα βρίσκονται εκτεθειμένα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά εκφόβιζαν τους πολίτες, για δήθεν κατάργηση της προηγούμενης ρύθμισης από τη ΝΔ. Η ρύθμιση όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά βελτιώθηκε αποδίδοντας τα μέγιστα» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας ότι στόχος των κυβερνητικών πολιτικών είναι να μην δημιουργούνται τελικά νέες οφειλές από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet