Επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης»: Άρχισε η τουρκική επέμβαση στη Συρία
Κόσμος

Επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης»: Άρχισε η τουρκική επέμβαση στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μήνυμά του στο Twitter, ανέφερε ότι η επιχείρηση εναντίον «των τρομοκρατών του PKK» και των τζιχαντιστών στη Συρία, μόλις ξεκίνησε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ονόμασε την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» και υποστηρίζει στο μήνυμα του ότι στόχος είναι η αποφύγει της δημιουργίας ενός «διαδρόμου τρομοκρατίας», στα νότια σύνορα της χώρας και να επέλθει ειρήνη στην περιοχή.

Στην επιχείρηση συμμετέχει και ο συριακός στρατός (Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα), πάντα σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο.

Σε νεότερο μήνυμά του και πάλι στο Twitter, αναφέρει «θα εξουδετερώσουμε όλες τις απειλές τρομοκρατίας εναντίον της Τουρκίας για τον καθορισμό μίας ασφαλούς ζώνης, η οποία θα οδηγήσει τους Σύρους πρόσφυγες ξανά πίσω στα σπίτια τους».

«Θα διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα ελευθερώσουμε τις τοπικές κοινότητες από τους τρομοκράτες», καταλήγει το tweet του προέδρου της Τουρκίας.

Την επίθεση ανακοίνωσε μέσω Twitter και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση είναι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και και Άρθρο 51 των αποφάσεων του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση εναντίον της τρομοκρατίας». «Η περιοχή θα καθαριστεί από τρομοκράτες, θα εγγυηθούμε τόσο για τα σύνορα όσο και για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, οι Σύροι πρόσφυγες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και η ειρήνη θα επικρατήσει στην περιοχή», καταλήγει το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

Για θύματα αμάχους κάνει λόγο το SDF

Την είδηση της έναρξης της επιχείρησης, επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μουταφά Μπαλί, καθώς όπως ισχυρίζεται με ανάρτηση του στο twitter, «τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα έχουν ξεκινήσει εναέρια επίθεση σε περιοχές αμάχων πολιτών, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση ανάμεσα στους κατοίκους».

Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας και ένας Κούρδος αξιωματούχος έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές στο Ρας αλ Άιν, στο Καμισλί, στο Τελ Αμπιάντ και στο Άιν Ίσα, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Επιπλέον, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν. Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, ανέφεραν ότι οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία.

«Κανένα έλεος προς τους Κούρδους», δηλώνουν οι σύμμαχοι της Τουρκίας

Επίσης μετά την έναρξη της επίθεσης, το τουρκικό δίκτυο NTV, αναφέρει ότι δύο βλήματα όλμου έπληξαν την τουρκική συνοριακή πόλη Τζεϊλανπινάρ, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στη βόρεια Συρία δήλωσαν μάλιστα ότι δεν θα επιδείξουν κανένα έλεος έναντι των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται, δεν τους άφησαν καμία επιλογή από το να τους πολεμήσουν.

«Πλήξτε τους με σιδηρά πυγμή, κάντε τους να γευτούν την κόλαση των πυρών σας» καλεί τους μαχητές του, σε μια ανακοίνωση, ο Εθνικός Στρατός, ένας συνασπισμός ένοπλων οργανώσεων, τον οποίο χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει η Άγκυρα.

Δεκάδες χιλιάδες μαχητές από τη Συρία, που στηρίζουν την Άγκυρα, έχουν κινητοποιηθεί για να συμμετάσχουν στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, έγινε νωρίτερα γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου τους.

Οι μαχητές, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία, συγκεντρώθηκαν σε έναν παλιό καταυλισμό προσφύγων στο Ακτσακαλέ.

Σύμφωνα με τον Αμπντελραχμάν Γκάζι Ντάντεχ, τον εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης Άνουαρ αλ Χακ που ανήκει στον Εθνικό Στρατό, τουλάχιστον 18.000 μαχητές αναμένεται να συμμετάσχουν σε πρώτη φάση στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

Τι θέλει η Τουρκία

Η Τουρκία στρέφεται κυρίως κατά της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους ο Ερντογάν θεωρεί «τρομοκράτες» και ότι συνδέονται με το PKK.

Οι κουρδικές δυνάμεις, YPG ήταν η αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση του διεθνούς συνασπισμού που πέτυχε τη στρατιωτική ήττα του ISIS.

Οι Κούρδοι μαχητές υποστηρίχτηκαν από τις δυτικές χώρες, αλλά για την Άγκυρα, είναι «μαύρο πρόβατο», λόγω των στενών δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία: Μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης σε βάθος 30 χλμ. μέσα στη Συρία και σε πλάτος 500 χλμ. που θα αρχίζει από τον Ευφράτη και φθάνει έως τα ιρακινά σύνορα και θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από θέσεις των YPG.

Επίσης, η «περιοχή ασφαλείας» προορίζεται επίσης για την υποδοχή Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, όπου υπάρχουν περισσότερα από τρία εκατομμύρια Σύροι οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους μετά την έναρξη της σύγκρουσης.

Ήδη στο διαδίκτυο έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα πρώτα βίντεο και οι φωτογραφίες από την επίθεση.

Επίσης η επιχείρηση είχε ανακοινωθεί και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης είχαν εισέλθει στα εδάφη της Συρίας, αφού στρατιώτες βρέθηκαν κοντά στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν, οι οποίες έχουν κουρδικό πληθυσμό.

Μάλιστα οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κάλεσαν σε «γενική κινητοποίηση για τρεις ημέρες» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική απειλή και καλώντας «σε αντίσταση» τους κατοίκους της βορειοανατολικής Συρίας. «Κηρύσσουμε κατάσταση γενικής κινητοποίησης για τρεις ημέρες στη βορειοανατολική Συρία», αναφέρουν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας σε ανακοίνωσή τους. «Καλούμε όλες τις συνιστώσες του λαού μας να κατευθυνθούν προς την μεθοριακή ζώνη (…) για να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρξει αντίσταση αυτή την ευαίσθητη ιστορική στιγμή», προστίθεται στην ανακοίνωση των κουρδικών αρχών.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet