Video

Το… στοίχημα της αριστεράς στο προσφυγικό όπως το «είδαν» 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησαν στα Μελίσσια (βίντεο)

Το στοίχημα της αριστεράς είναι να βάλει «ανάχωμα» στην προσπάθεια εκμετάλλευσης του φυσικού φόβου μερίδας των πολιτών απέναντι στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, τον οποίο καλλιεργούν διαρκώς όσοι εμφορούνται από ακροδεξιές απόψεις, και να τον μετατρέψει σε διάθεση αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο που υποφέρει. Αυτό ήταν το συμπέρασμα από τη συζήτηση που διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου 2019, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων και την οποία διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας.

Μια εκδήλωση που είχε παρόντες αρκετούς πρώην υπουργούς και νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυτοδιοικητικούς. Ειδικότερα, παρέστησαν, ως βασικοί ομιλητές, οι Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, μέλος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γιάννης Μουζάλας, βουλευτής, πρ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Ραγκούσης, βουλευτής, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΣΥΡΙΖΑ, πρ. υπουργός Εσωτερικών και Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής, τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, πρ. υπουργός Υγείας. Επίσης, τη συζήτηση παρακολούθησαν η βουλευτής Βόρειας Αθήνας και πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης και ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος.

Από πλευράς αυτοδιοικητικών παρευρέθηκαν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέοι Άνθρωποι Νέα Αρχή, Αντώνης Φειδοπιάστης, ο πρώην δήμαρχος Ν. Πεντέλης Κώστας Κοσοβίτσας, ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου Πέτρος Κούκουζας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιώργος Μπαλάφας και Μάριος Αθανασίου και ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Φώτης Χρυσικός.

Τέλος, παρουσία είχαν και μέλη από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αμ. Φλέμινγκ», μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός του, Δημήτρης Περίχαρος.

Το θέμα της πολιτικής εκδήλωσης ήταν «Ανθρωπιά και Αλληλεγγύη ή Υποκρισία και Ρατσισμός» και είχε ως αφορμή το μείζον κοινωνικό -αλλά και πολιτικό, όπως εξελίσσεται- ζήτημα της μεταφοράς προσφυγόπουλων στην πτέρυγα Μπόμπολα, του Νοσοκομείου «Αμ. Φλέμινγκ», στα Μελίσσια.

Κώστας Αρβανίτης: Χρειάζεται ενιαίο μέτωπο και με τους «φοβισμένους πολίτες»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για άνοδο της ακροδεξιάς ρητορικής στην Ευρώπη, αλλά και για ύπαρξη «διεθνούς ακροδεξιάς» και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που «συντεταγμένα και οργανωμένα» επιχειρεί να συνδέσει άμεσα το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα με τη «λέξη κλειδί» της ασφάλειας. Κάτι που, όπως σημείωσε ο κ. Αρβανίτης, έκανε πράξη η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το «έγκλημα» της κατάργησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και την υποβάθμισή του σε γενική γραμματεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Κώστας Αρβανίτης

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «ευρωπαϊκή και αμερικανική ελίτ» που εστιάζει στα προσφυγόπουλα, αρνούμενη να δει το αίτιο που οδηγεί στις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές και που δεν είναι άλλο από τις εστίες πολέμου.

Ο κ. Αρβανίτης παραδέχθηκε ότι η απόφαση για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων στην πτέρυγα Μπόμπολα είναι «πυροτέχνημα» από μια «πιεσμένη» κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε ότι δεν μπορεί σε μια πόλη με πρόσφυγες η δήμαρχος να λέει ότι «δεν δεχόμαστε ανήλικα προσφυγόπουλα».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρξει ενιαίο μέτωπο και με τους «φοβισμένους πολίτες», οι οποίοι είναι δημοκράτες, όπως είπε, αλλά από έλλειψη γνώσης για το πρόβλημα εμφανίζονται αρνητικοί.

Γιάννης Μουζάλας: Να μετατρέψουμε τον φόβο σε αλληλεγγύη

Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής τόνισε ότι εκεί που απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά πανευρωπαϊκά ήταν στο να «σταλεί το ταξικό μήνυμα» ενάντια στους πολέμους της Δύσης που δημιουργούν το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Από την άλλη, ο κ. Μουζάλας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έγνοια για την ασφάλεια και γι’ αυτό η χώρα δέχθηκε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό-προσφυγικό κύμα στην Ευρώπη, χωρίς ουσιαστικά να αυξηθεί η εγκληματικότητα.

Γιάννης Μουζάλας

Μίλησε, επίσης, για τη «μεγάλη κομπίνα» που στήνεται από πλευράς κυβέρνησης ώστε να μετατραπεί το προσφυγικό πρόβλημα σε μεταναστευτικό, παρά το γεγονός ότι σήμερα στη χώρα μας η αναλογία μεταξύ προσφύγων και μεταναστών είναι 65% – 70% έναντι 35% – 30% των μεταναστών.

Ο κ. Μουζάλας περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια και στη Σάμο, όπου αυξήθηκαν σημαντικά οι αριθμοί των προσφύγων που φιλοξενούνται, αποδίδοντας το γεγονός αυτό «όχι σε ανικανότητα» της κυβέρνησης, αλλά σε «επιλογή», ώστε να «κινδυνεύσουν οι νησιώτες και να ξεσηκωθούν», ούτως ώστε μετά να «περάσει τα μέτρα που θέλει».

Σε ό,τι αφορά στα Μελίσσια, παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων είναι υπαρκτό, αλλά είναι και μια πρόκληση για τους αριστερούς να το χειριστούν με τρόπο που δεν θα αφήσει την κοινωνία να κινηθεί προς τα δεξιά, αλλά να επιδείξει αλληλεγγύη. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η υποστήριξη στα συγκεκριμένα παιδιά θα πρέπει να γίνει οργανωμένα και μεθοδικά, με πίεση προς τους αρμοδίους να δημιουργήσουν τις κατάλληλες δομές για τη φιλοξενία τους.

Ο πρώην υπουργός ζήτησε από όλους να καταθέσουν τις δυνάμεις τους ώστε «ο φυσικός φόβος απέναντι στον ξένο να μετατραπεί σε αλληλεγγύη προς σ’ αυτόν».

Ανδρέας Ξανθός: Το δίλημμα είναι αν θέλουμε ή όχι τα προσφυγόπουλα

Από την πλευρά του, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα λειτούργησε ως «διαιρετική και διαχωριστική τομή» για κοινωνίες και κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ ήταν από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς «εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες της αριστεράς».

Ο πρώην υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ώστε να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία, αλλά και να παρασχεθεί η περίθαλψη που έπρεπε στους πρόσφυγες και μετανάστες, κατηγορώντας την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι έρχεται να «ξεθεμελιώσει» αυτή την προσπάθεια.

Ανδρέας Ξανθός

Ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε ότι «αν και όλοι συμφωνούμε στα γενικά», όπως στο ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προσφέρεται χωρίς διακρίσεις, όταν «είναι να κάνουμε εφαρμοσμένη πολιτική, αρχίζουν τα προβλήματα». Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους του «Αμ. Φλέμινγκ» είπε ότι συμμερίζεται την αγωνία τους να μην απαξιωθεί το νοσοκομείο, πρόσθεσε όμως ότι αυτό θα επιτευχθεί με τις «δικλείδες ασφαλείας» που θα πρέπει να μπουν, με κυριότερη τη διεκδίκηση μόνιμου χώρου για τη φιλοξενία των προσφυγόπουλων.

Από την άλλη, διαφώνησε με την εκτίμηση των εργαζομένων του «Αμ. Φλέμινγκ» ότι η φιλοξενία των προσφυγόπουλων θα θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του νοσοκομείου, λέγοντας ότι αυτό θα συμβεί από την επιδίωξη της κυβέρνησης -την οποία ήδη δημοσιοποίησε η «δεξιά διοίκηση» του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, «ως λαγός»- να μετατραπούν τα νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου…

Τέλος, σημείωσε ότι θα κληθούμε όλοι να ζήσουμε με το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα τα επόμενα χρόνια και το δίλημμα πλέον που τίθεται στα Μελίσσια είναι εάν θέλουν να φιλοξενήσουν ή όχι τα προσφυγόπουλα.

Γιάννης Ραγκούσης: Καταρρέει το ακροδεξιό αφήγημα της Ν.Δ.

Γιάννης Ραγκούσης

Ο κ. Ραγκούσης εξέφρασε την προσωπική οργή του για τις κινήσεις της Ν.Δ. στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, χαρακτηρίζοντας ως «πολιτική αθλιότητα» την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επίσης, είπε ότι κάποιοι επιχειρούν να «εγκαταστήσουν στο ενσυνείδητο των Ελλήνων» το προσφυγικό-μεταναστευτικό ως μείζον πρόβλημα, κάτι που δεν ισχύει, καθώς -όπως είπε- η Ελλάδα έχει υποδεχθεί και στο παρελθόν μεγάλο αριθμό μεταναστών, όπως έγινε με τους Αλβανούς, αλλά σήμερα έχουν μείνει ελάχιστοι στη χώρα. Έτσι και τώρα, όπως σημείωσε, από τους 1,5 εκατ. ταυτοποιημένους μετανάστες, στην Ελλάδα έχουν μείνει περίπου 200.000 με 300.000.

Ο ίδιος μίλησε για ένα «άθλιο, απάνθρωπο, ακροδεξιό αφήγημα» της Ν.Δ. που στήθηκε με σκοπό να «κερδοσκοπήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης», το οποίο πρόβλεψε ότι στο τέλος θα «καταρρεύσει». Πρόσθεσε δε, ότι στόχος των αριστερών θα πρέπει να είναι να μην αφήσουν το επικείμενο «ναυάγιο» της πολιτικής αυτής να δημιουργήσει «ακροδεξιά αντανακλαστικά» στην κοινωνία.

Δημήτρης Περίχαρος: Γιατί η εμμονή με το «Αμ. Φλέμινγκ»; – Υπάρχουν κι άλλοι χώροι

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Αμ. Φλέμινγκ», αφού ξεκαθάρισε -για πολλοστή φορά- ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιτίθενται στη φιλοξενία των προσφυγόπουλων, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή κάποιων να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό η πτέρυγα Μπόμπολα.

Δημήτρης Περίχαρος

Ο κ. Περίχαρος, αφού απέδωσε ευθύνες και στην προηγούμενη κυβέρνηση για τη μη διασφάλιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου, επέμεινε ότι στόχος της συγκεκριμένης κίνησης της Ν.Δ. είναι το κλείσιμο της πτέρυγας Μπόμπολα, η οποία -κατά την άποψή του- «θα συμπαρασύρει» και το Νοσοκομείο «Αμ. Φλέμινγκ».

Τέλος, επανέλαβε ότι υπάρχουν άλλοι χώροι στα Μελίσσια και την Πεντέλη που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τα προσφυγόπουλα, χωρίς να χρειαστεί γι’ αυτό «να κλείσει ένα νοσοκομείο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αντώνης Φειδοπιάστης: Κάποιους δεν τους έπιασε ο πόνος, αλλά ο ρατσισμός τους

Αντώνης Φειδοπιάστης

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέοι Άνθρωποι Νέα Αρχή σημείωσε ότι αυτοί που πριν λίγα χρόνια δεν έκαναν τίποτε για να διασωθεί το «Αμ. Φλέμινγκ», σήμερα «δήθεν κόπτονται» γι’ αυτό. «Δεν τους έπιασε ο πόνος, τους έπιασε ο ρατσισμός τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φειδοπιάστης, επικρίνοντας τόσο τη δήμαρχο Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, όσο και κάποιους εκ των συναδέλφων του δημοτικών συμβούλων, που -όπως είπε- «έδωσαν παράσταση στους κατοίκους» στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μιλώντας για «απειλή για την πόλη».

«Μιλάμε για παιδικές ψυχές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φειδοπιάστης, προσθέτοντας ότι αυτό θα «πρέπει να το ζυγίσουμε προσεκτικά». Απευθυνόμενος δε προς τους εργαζομένους του «Αμ. Φλέμινγκ» είπε ότι ακόμη και εάν η πτέρυγα Μπόμπολα δεν είχε παραχωρηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αυτό δεν θα διασφάλιζε σε τίποτε τη βιωσιμότητά της.

Τέλος, ανέφερε ότι η λύση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ), που προτείνεται από κάποιες πλευρές για τη φιλοξενία των προσφυγόπουλων, δεν μπορεί τεχνικά να λειτουργήσει, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν πολλοί κατάλληλοι χώροι στον Δήμο για υποδεχθούν, όπως πρέπει, τα συγκεκριμένα παιδιά.

Σχετικά με την εκδήλωση, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου δελτίο Τύπου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet