Γ. Πατούλης: Σύμμαχός μας η αυτοδιοικητική και ευρωπαϊκή εμπειρία του Δ. Αβραμόπουλου
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Πατούλης: Σύμμαχός μας η αυτοδιοικητική και ευρωπαϊκή εμπειρία του Δ. Αβραμόπουλου

Επίσημη επίσκεψη στον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος συνεχάρη τον κ. Πατούλη για την εκλογή του και του ευχήθηκε μία καλή και δημιουργική θητεία, επισημαίνοντας ότι η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας έχει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης σε πολλούς τομείς, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νέα διοίκηση θα καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα προβλήματα της Αττικής.

Ο κ. Πατούλης καλωσορίζοντας τον Ευρωπαίο επίτροπο, εξήρε την πολιτική του διαδρομή και εστίασε στην ευρωπαϊκή και αυτοδιοικητική του εμπειρία, η οποία όπως ανέφερε, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων για τους πολίτες.

Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, οι αντιπεριφερειάρχες: Οικονομικών, Ν. Πέππας, Πολιτικής Προστασίας, Β. Κόκκαλης, Πειραιώς, Σ. Αντωνάκου, Νήσων, Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, Νότιου Τομέα, Δ. Νάνου, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Α. Λεωτσάκος και Ανατολικής Αττικής, Α. Αυγερινός.  

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την ανάγκη αύξησης της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων που είναι στη διάθεση της χώρας και δεν έχουν αξιοποιηθεί για υποδομές και πολιτικές με αναπτυξιακό πρόσημο, την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με δεδομένο ότι η χώρα μας θεωρείται ουραγός σε αυτό το ζήτημα, αλλά και με τη σημασία ενίσχυσης της εξωστρέφειας της Αττικής μέσα από μία στοχευμένη τουριστική προβολή και συνέργειες σε διεθνές επίπεδο.

Η συζήτηση εστιάστηκε και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, με αφορμή και το υπό διαβούλευση σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι απαιτείται σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που για τη διαχείριση του, χρειάζονται συνέργειες του κράτους και με τους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης.

Ο περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος προκειμένου να αποτυπώνονται οι αρμοδιότητες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και να προσδιορίζονται σαφώς οι δράσεις που πρέπει να γίνουν. Όπως ανέφερε, η Περιφέρεια Αττικής όπως για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία έτσι και εν προκειμένω, αμέσως μετά την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, θα διαβουλευθεί για το θέμα και με τους 66 Δήμους της Αττικής.

Κατά τη συζήτηση ο κ. Αβραμόπουλος διαμήνυσε στον κ. Πατούλη ότι η στήριξη της Ευρώπης είναι δεδομένη και διατύπωσε τη βούλησή του να συνδράμει σε ό,τι αφορά συνέργειες της Περιφέρειας με ευρωπαϊκούς φορείς. Ο περιφερειάρχης Αττικής τον ευχαρίστησε για την υποστήριξή του και επισήμανε ότι κοινός στόχος είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της Αττικής προκειμένου να γίνει ο εφικτός ο στόχος της αναπτυξιακής της επανεκκίνησης.

Σε δηλώσεις τους τόνισαν τα εξής:

Γιώργος Πατούλης: «Είναι χαρά και τιμή μου που υποδέχθηκα σήμερα στην καρδιά της Περιφέρειας, τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος αποτελεί πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα. Η αυτοδιοικητική αλλά και η μεγάλη ευρωπαϊκή του εμπειρία, είναι για εμάς πολύ σημαντική. Συζητήσαμε για διάφορα θέματα και οφείλω να επισημάνω ότι πολλές από τις εποικοδομητικές προτάσεις του, ήδη έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και στο σχεδιασμό μας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Περιμένουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και κατόπιν θα σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα σε συνεργασία με τους Δήμους με τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε και μία συνδιάσκεψη για το ζήτημα, στην οποία θα προσκαλέσουμε και την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο τόσο για τη χώρα, όσο και για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται».

Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που συναντήθηκα σήμερα με τον νέο περιφερειάρχη Αττικής, τον οποίο είχα και την ευκαιρία να συγχαρώ για τα νέα του καθήκοντα. Συζητήσαμε για πολλά θέματα τα οποία θα απασχολήσουν την Περιφέρεια τα επόμενα χρόνια και στα οποία ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι κεντρικός και υποστηρικτικός. Ζούμε στην εποχή του ισχυρού ρόλου των Περιφερειών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ε.Ε στηρίζει οικονομικά, επιχειρησιακά και πολιτικά τις Περιφέρειες οι οποίες έχουν ένα ευρύ δίκτυο αρμοδιοτήτων, έτσι ώστε να αναλάβουν μέρος της ευθύνης για την ανάπτυξη και την πρόοδο. Διαβεβαίωσα τον κ. Πατούλη ότι θα έχει την αμέριστη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέσω των προγραμμάτων που στηρίζει οικονομικά. Διαπίστωσα με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τη συζήτηση που είχα με τον κ. Πατούλη και τους συνεργάτες του ότι έχει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον της Αττικής. Του εύχομαι να το εφαρμόσει με επιτυχία. Θα είμαι στο πλευρό του».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet