Δίκη Χρυσής Αυγής: «Βόμβες» Μίχου καίνε την υπερασπιστική γραμμή Μιχαλολιάκου
Κοινωνία

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Βόμβες» Μίχου καίνε την υπερασπιστική γραμμή Μιχαλολιάκου

Ούτε ερώτηση δεν χρειάστηκε να κάνει η έδρα στον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μίχο, ο οποίος απολογήθηκε μπροστά στο Τριμελές Εφετείο «καίγοντας» την ηγεσία της οργάνωσης αλλά και την υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων των υπολοίπων κατηγορουμένων.

Ο κατηγορούμενος που έχει αποχωρήσει από το 2017 από τη Χ.Α., με την απολογία του μίλησε καθαρά για ιεραρχία, εντολές, μέλη και δομή της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα: Με «εντολή του αρχηγού» ανέλαβε περιφερειάρχης Εύβοιας των οργανώσεων της Χρυσής Αυγής και με «εντολή» του ίδιου, έπαψε να είναι. «Εντολή» και πάλι από τον αρχηγό λαμβάνει η κ. Μπαρού (πρώην σύζυγος του Μίχου, μάρτυρας υπεράσπισης του και στέλεχος της τοπικής της Εύβοιας) για να σχηματίσει «πενταμελές της τοπικής της Εύβοιας», ενώ οι «εντολές» σύμφωνα με τον Μίχο είναι να «να μην δίνονται δικαιώματα από την τοπική». 

Ο Μίχος, δεν παίρνει μόνο, αλλά δίνει και εντολές στα μέλη της τοπικής. Εντέλει να παρακολουθήσουν ανθρώπους που σύμφωνα με τον ίδιο τον παρακολουθούσαν. Αυτά καταγράφουν πινακίδες και έπειτα δίνουν τα στοιχεία στην Αστυνομία. Και πάλι σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, σε εκδήλωση της τοπικής Εύβοιας και ενώ υπάρχει αντισυγκέντρωση «Δεν άνοιξε ρουθούνι, δεν αγγίχτηκε τρίχα. Οι εντολές ήταν ρητές να μην υπάρχει καμία επαφή, για να μη δώσουν κανένα δικαίωμα».

Ο κατηγορούμενος αλλάζει για πρώτη φορά και τον χρόνο ενημέρωσης της ηγεσίας για τη δολοφονία Φύσσα, δηλώνοντας πως τόσο ο Γιάννης Λαγός όσο και ο Νίκος Μιχαλολιάκος από το βράδυ της δολοφονίας κιόλας είχαν γνώση της, ενώ ήξεραν και την ταυτότητα του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου Ρουπακιά. «Ο Λαγός ωρυόταν το βράδυ της δολοφονίας του Φύσσα. Του λέω μίλησες με τον Μιχαλολιάκο και μου λέει ότι ήταν έξαλλος κι αυτός. Του λέω ποιος το έκανε; Μου λέει: αυτός ο ηλίθιος, ο γελοίος»

Η δήλωση αυτή, βέβαια καταρρίπτει τον ισχυρισμό της συζύγου Μιχαλολιάκου, Ελένης Ζαρούλια, που δήλωσε στο δικαστήριο πως «κοιμούνταν» και έλαβαν γνώση του γεγονότος «την επόμενη ημέρα από την τηλεόραση»

Ο Νίκος Μίχος μιλά καθαρά και ξάστερα για ιεραρχία που ήταν η εξής: Αρχηγός> Πολιτικό Συμβούλιο> Κεντρική Επιτροπή> Μέλη τοπικών, ενώ σε πλείστες περιπτώσεις αναφέρεται σε μέλη που οφείλουν να πληρώνουν συνδρομές, των οποίων η τύχη… αγνοείται! Παρά και αντίθετα με τις απολογίες των υπολοίπων που εμφανίζουν τα μέλη ως κάτι αφηρημένο, με χαλαρή επαφή με το κόμμα, ο Μίχος περιγράφει την περίπτωση του αστυνομικού διευθυντή Εύβοιας, που εμφανίζεται στο Συνέδριο της Χρυσής Αυγής το 2016 με «κομματική ταυτότητα»!

Ο κατηγορούμενος Νίκος Μίχος, ήταν και ο πρώτος και μοναδικός μέχρι στιγμής που όχι μόνο καταδίκασε την επίθεση στους αλιεργάτες, αλλά μίλησε και για ενέργεια που εξέθεσε τη Χρυσή Αυγή καθώς οι δράστες «πήγαν με μπλουζάκια». «Ήταν αισχρό, απαράδεκτο». «Έπρεπε κάτι να γίνει, αλλά δεν έγινε τίποτα». Ο πρώην βουλευτής εμφανίζει μάλιστα γνώστη και αυτής της επίθεσης τον υπεύθυνο για ολόκληρο τον Πειραιά, Γιάννη Λαγό. «Μίλησα μαζί του και μου είπε “Έγινε μαλακία”. Συμφώνησε». 

Ο κατηγορούμενος, στην επιστροφή του μετά από τη διακοπή της απολογίας του, κατά τη διάρκεια της οποίας ο συνήγορός του παραλίγο να πιαστεί στα χέρια με εκείνους των υπόλοιπων κατηγορουμένων, κάνει λόγο για «πράγματα που μας έφεραν ως εδώ», εννοώντας τις διώξεις και ξεκινώντας από την περίπτωση της επίθεσης στους αλιεργάτες. Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ουσιαστικά, πως αν είχαν γίνει οι διαγραφές μετά την πρώτη επίθεση, δεν θα φτάναμε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ερωτώμενος και πάλι για τη δολοφονία Φύσσα, ο κατηγορούμενος δεν αφήνει τον Ρουπακιά… μόνο στο κάδρο των ευθυνών. Αντίθετα μιλά στον πληθυντικό: «Οι υπεύθυνοι να καταδικαστούν. Να φάνε ισόβια, αυτό πρέπει».

Ο Νίκος Μίχος περιγράφει και το πέρασμά του, τόσο από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου όσο και από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό του Γιώργου Καρατζαφέρη λέγοντας πως διατήρησε καλές σχέσεις. Η εύλογη ερώτηση της προέδρου για τις σχέσεις με την Χρυσή Αυγή, έφερε ένα ακόμα «καρφί» για τη νεοναζιστική οργάνωση: «Όταν φεύγεις από τέτοιο χώρο δεν μιλάς μετά, είναι άλλη η δομή».

Ο ίδιος βέβαια, αρνήθηκε την συμμετοχή του σε οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια, ακόμα και για την επίθεση στον χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, για την οποία έχει καταδικαστεί τόσο ο ίδιος όσο και ο Γιάννης Λαγός.

Μικρά – μικρά από τη δίκη 

*Η απολογία του Νίκου Μίχου, ήταν η πιο χρονοβόρα μέχρι στιγμής. Ο κατηγορούμενος μάλιστα δεν χρειάστηκε καν ερώτηση για να αρχίσει να απολογείται, με την έδρα να παρεμβαίνει ελάχιστα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στο πρόγραμμα του δικαστηρίου ήταν να απολογηθεί μετά τον Μίχο και ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης (ο οποίος ήταν παρών), κάτι που τελικά θα συμβεί τη Δευτέρα.

* Η πολιτική αγωγή αξιολογεί την απολογία Μίχου, ως πολύ σημαντική, ακριβώς για όσα γράψαμε παραπάνω. Αντικρούει την υπερασπιστική γραμμή σε μια σειρά από κομβικά σημεία και αυτό ήταν που έβγαλε και εκτός εαυτού τους συνηγόρους της υπόλοιπης ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, που παραλίγο να πιαστεί στα χέρια με τον συνήγορο Μίχου. 

* Όπως ανακοινώθηκε από το δικαστήριο και μετά από αίτημα του Γιάννη Λαγού για αναβολή της δικής του απολογίας λόγω… υποχρεώσεων στο Ευρωκοινοβούλιο, οι δυο -ίσως- κομβικότερες απολογίες εκείνες δηλαδή του Γιάννη Λαγού και του Νίκου Μιχαλολιάκου, θα πραγματοποιηθούν στις 30 και 31 Οκτωβρίου, αμφότερες στο Εφετείο.

Πηγή: reader.gr/ Αντώνης Αναστασόπουλος

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet