Video

Πνιγμένο στη σκόνη και τον θόρυβο εργοταξίου το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας – Πολύωρη συζήτηση στο Δ.Σ. (βίντεο)

Δεν ξεκίνησε με… ούριο άνεμο το μεγάλο έργο κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης στο Ο.Τ. 150, στο κέντρο της Νέας Ιωνίας. Κι αυτό καθώς, μετά τις κορδέλες και τις επίσημες εκδηλώσεις έναρξης των εργασιών στις αρχές Αυγούστου, ξεκίνησαν και τα πρώτα προβλήματα, ιδιαίτερα για το 4ο Δημοτικό Σχολείο, που γειτνιάζει με τον χώρο όπου εκτελείται το έργο.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα προβλήματα αυτά άρχισαν να παίρνουν μεγάλη διάσταση. Όπως καταγγέλλουν οι γονείς, υπάρχει διασπορά μεγάλης ποσότητας σκόνης την οποία εισπνέουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο, δημιουργείται ηχορύπανση η οποία επηρεάζει την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, ενώ εγείρονται και θέματα ασφάλειας εξαιτίας του παλαιού και σαθρού τοίχου που χωρίζει το προαύλιο του σχολείου από το εργοτάξιο που έχει στηθεί, τον οποίο χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο και επισφαλή».

Αρκετές οι εντάσεις και διακοπές από τους αγανακτισμένους γονείς…

Σε επείγουσα ανακοίνωσή του στις 17 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου αναφέρει ότι η δημοτική αρχή, παρά το γεγονός ότι είναι γνώστης των παραπάνω προβλημάτων, απαντά γενικά ότι «θα το δει», χωρίς -όπως υποστηρίζουν- να δίνει ουσιαστικές απαντήσεις, που να καθησυχάζουν τους γονείς.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Ιωνίας η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, με εισηγητή τον δημοτικό σύμβουλο Αλέξανδρο Ματθαίου. Στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπως ήταν φυσικό, είχαν προσέλθει τα μέλη του Συλλόγου, αλλά και αρκετοί γονείς, που ζήτησαν επίμονα να τους δοθούν πειστικές λύσεις για την ασφάλεια των παιδιών τους.

Μαθήματα με θόρυβο και μπόλικη σκόνη

Αλέξανδρος Ματθαίου

Ο κ. Ματθαίου, αφού επανέλαβε τα προαναφερόμενα προβλήματα τα οποία εντοπίζουν οι γονείς στη λειτουργία του σχολείου εξαιτίας του έργου, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «ολιγωρία» σε ό,τι αφορά τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, ότι είναι οχυρωμένη πίσω από το γεγονός ότι το έργο εκτελείται από την Περιφέρεια Αττικής. Επίσης, στα ήδη διαπιστωμένα προβλήματα, ανέφερε ότι υπήρξε και πέρασμα ενός μεγάλου βραχίονα μηχανήματος, με κάδο, πάνω από τον αύλειο χώρο του σχολείου, με άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, εστίασε στη μεγάλη ποσότητα σκόνης που σηκώνεται από το κοσκίνισμα του χώματος, το οποίο αναγκάζει τα παιδιά να πηγαίνουν στις τουαλέτες του σχολείου «σηκώνοντας τις μπλούζες στα πρόσωπά τους», προκειμένου να μην πνιγούν. Επίσης, αναφέρθηκε στον υψηλό θόρυβο που προκαλείται από τη λειτουργία των μηχανημάτων, αλλά και σε θέματα ασφαλείας, αφού εκπρόσωπος του αναδόχου -όπως ισχυρίστηκε- τόνισε στους γονείς ότι στη μάνδρα που χωρίζει το σχολείο από το εργοτάξιο δεν θα πρέπει στα 3 μέτρα «να πλησιάζει ούτε γάτα».

Με βάση τα παραπάνω, οι γονείς, αλλά και η παράταξη που έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζήτησαν την άμεση προσωρινή διακοπή των εργασιών, έως ότου -με βάση τα όσα προβλέπονται στη σύμβαση- να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του 4ου Δημοτικού Σχολείου.

Από εκεί και μετά ξεκίνησε ένας γύρος τοποθετήσεων από πλευράς δημάρχου και δημοτικών συμβούλων που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες και συνοδεύτηκε από αρκετές εντάσεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Δέσποινα Θωμαΐδου: Είμαι κάθε μέρα στο εργοτάξιο

Δήμαρχος Δέσποινα Θωμαΐδου

Η δήμαρχος σημείωσε, στην αρχική τοποθέτησή της, ότι η κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης, αποτελεί «έργο πνοής» για την πόλη, του οποίου την ευθύνη υλοποίησης έχει η Περιφέρεια Αττικής. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ελέγχουν την εκτέλεσή του, ενώ και η ίδια επισκέπτεται καθημερινώς το εργοτάξιο.

Η κ. Δέσποινα Θωμαΐδου παραδέχθηκε ότι έχουν δίκιο οι γονείς σε όσα αναφέρουν και προανήγγειλε συνάντηση μέσα στην εβδομάδα με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τους γονείς, τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και εκπρόσωπο του αναδόχου, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα τόσο τα μαθήματα στο σχολείο, όσο και οι κατασκευαστικές εργασίες.

Όμως, αρχικώς ήταν αντίθετη στη διακοπή των εργασιών, την οποία -όπως σημείωσε- ούτω ή άλλως δεν μπορεί να αποφασίσει ο Δήμος. Ωστόσο, μετά από έντονες πιέσεις δημοτικών συμβούλων των λοιπών παρατάξεων και των γονιών, δέχθηκε να υπάρξει μικρή αναστολή 2-3 ημερών, έως ότου πραγματοποιηθεί η προαναφερόμενη συνάντηση και συζητηθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Όμως, ούτε αυτή η πρόταση έγινε δεκτή, καθώς πλειοψήφησε η άποψη για άμεση διακοπή των εργασιών, έως ότου ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών.

Τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων και πολλές διακοπές από το ακροατήριο

Οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων διακόπηκαν πολλές φορές από τις διαμαρτυρίες των γονέων, που επαναλάμβαναν συνεχώς ποιος θα αναλάβει την ευθύνη εάν συμβεί κάποιο ατύχημα στα παιδιά τους.

Παναγιώτης Μανούρης

Από πλευράς της παράταξης Δημιουργία Αλληλεγγύη, ο επικεφαλής της, Παναγιώτης Μανούρης, σημείωσε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να έχει άμεση επίβλεψη στην εκτέλεση του έργου και ζήτησε άμεση διακοπή των εργασιών και ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και της σχολικής κοινότητας του σχολείου για το ποια μέτρα προβλέπονται από τη σύμβαση, αλλά και τις ρήτρες που συνοδεύουν τυχόν μη εφαρμογή τους.

Από την ίδια παράταξη, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ιωάννης Λαζαρίδης, αναρωτήθηκε πώς γίνεται, ενώ η διοίκηση γνωρίζει το θέμα που θα συζητείτο στο Σώμα, να μην υπάρχει διαθέσιμη η σύμβαση με τον εργολάβο, προκειμένου να διαπιστωθούν τα μέτρα που είναι υποχρεωμένος να λάβει και αν αυτά υλοποιούνται.

Ηρακλής Γκότσης

Ο τέως δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Ενότητα για τη Νέα Ιωνία, Ηρακλής Γκότσης, μίλησε για «μεγάλο και δύσκολο έργο», που γίνεται σε «περιορισμένο χώρο», διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από πλευράς ασφαλείας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο Δήμος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, θα πρέπει να δει όλα εκείνα τα μέτρα που θα περιορίσουν την όχληση για το 4ο Δημοτικό Σχολείο. Ο κ. Γκότσης ήταν καθολικά αντίθετος με τη διακοπή των εργασιών και παρότρυνε τους γονείς «να μην παρασύρονται» από όσους «εκμεταλλεύονται τον φόβο τους», σχόλιο που προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια από το ακροατήριο.

Νικόλαος Κουκουλάρης και δίπλα του ο Αθανάσιος Αποστολόπουλος

Από πλευράς της παράταξης Νέα Ιωνία-Νέα Άποψη 21ος Αιώνας, ο κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος έκανε λόγο για «στρατηγικού χαρακτήρα, μακρόπνοο έργο», απέρριψε ότι υπάρχουν κίνδυνοι στατικότητας από τις εργασίες και ότι το θέμα «διογκώνει η Λαϊκή Συσπείρωση», προσθέτοντας ότι όλα είναι ζήτημα «σύγκρισης κόστους και οφέλους». Η τοποθέτησή του «πυροδότησε» νέο κύμα διαμαρτυριών από πλευράς γονέων, αλλά και την παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης, Νικολάου Κουκουλάρη, που έκανε λόγο για «μπούλινγκ» στις απόψεις συναδέλφων και ζήτησε από τον πρόεδρο του Σώματος «να προστατεύσει» τους δημοτικούς συμβούλους.

Αγγελική Βάσιλα

Η κ. Αγγελική Βάσιλα, εκ μέρους της ριζοσπαστικής κίνησης Εκτός Σχεδίου, ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί καθόλου με το συγκεκριμένο έργο, από το οποίο -όπως είπε- δεν θα υπάρξει κανένα όφελος για την πόλη, ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν φροντίζει ώστε να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των μαθητών, «πετώντας το μπαλάκι» στην Περιφέρεια Αττικής. «Το ελάχιστον που έχετε να κάνετε είναι να σταματήσετε το έργο τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά η δημοτική σύμβουλος.

Κωνσταντίνος Κατιμερτζόγλου

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο επικεφαλής της, Κωνσταντίνος Κατιμερτζόγλου, εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν ευκολότερο η δημοτική αρχή να είχε λειτουργήσει προληπτικά στο όλο ζήτημα, καθώς «η θεραπεία είναι πάντα δυσκολότερη», ενώ αναρωτήθηκε ποια πρόσθετα μέτρα θα ληφθούν, όταν δεν είναι γνωστό ποια έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα, ώστε να ξεκινήσει το έργο. Επίσης, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για έργο πνοής, όταν κόβεται η αναπνοή εκπαιδευτικών και μαθητών».

Την ψηφοφορία «κέρδισαν» οι λοιπές παρατάξεις

Κωνσταντίνος Κουλούρης, πρόεδρος Δ.Σ.

Τελικώς, αν και ο πρόεδρος του Σώματος, Κωνσταντίνος Κουλούρης (σ.σ.: είχε αρκετά δύσκολο βράδυ στον συντονισμό της συζήτησης) προσπάθησε να διασφαλίσει μια ομόφωνη απόφαση, η αντίρρηση περί της διακοπής των εργασιών, οδήγησε στο να τεθούν προς ψήφιση δύο προτάσεις, με αυτήν της Λαϊκής Συσπείρωσης (σ.σ.: άμεση διακοπή εργασιών, έως ότου συζητηθούν και ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και προστασίας) να αποσπά την πλειοψηφία.

Την απόφαση στήριξαν, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι παρατάξεις Δημιουργία Αλληλεγγύη και Εκτός Σχεδίου, πάντα με τις γενικότερες επιφυλάξεις της τελευταίας για το έργο.

Έτσι, πλέον το ενδιαφέρον μεταφέρεται στη συνάντηση της Τετάρτης, αλλά και στο κατά πόσον είναι εφικτό να σταματήσουν οι εργασίες στο εργοτάξιο…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet