Γ. Πατούλης για μεταφορά προσφύγων στα Μελίσσια: Είμαστε υπέρ της διαχείρισης κρίσιμων εθνικών ζητημάτων με σύνθεση
Κοινωνία

Γ. Πατούλης για μεταφορά προσφύγων στα Μελίσσια: Είμαστε υπέρ της διαχείρισης κρίσιμων εθνικών ζητημάτων με σύνθεση

Το μεταναστευτικό ζήτημα και ειδικότερα το θέμα της φερόμενης μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων στην πτέρυγα Μπόμπολα του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, με τη δήμαρχο Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Λ. Κεφαλογιάννη, και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Θ. Κατσιγιάννης.

Κατά τη συζήτηση η δήμαρχος Πεντέλης διατύπωσε στον περιφερειάρχη τις ενστάσεις της για το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν χώρο που δεν ενδείκνυται για τέτοια χρήση, με δεδομένο ότι είναι θεσμοθετημένος ως δομή υγείας.  

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι συμμερίζεται την αγωνία και τους προβληματισμούς της κ. Κεχαγιά και πρόσθεσε ότι για τόσο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες και είναι εθνικού χαρακτήρα, οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται, πρέπει να είναι αποτέλεσμα σύνθεσης απόψεων, ενώ σημείωσε ότι επιβάλλεται να έχει προηγηθεί ενημέρωση αλλά και διαβούλευση με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Σε αυτό το πλαίσιο επικαλούμενος την ιδιότητα του τόσο ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αλλά και ως περιφερειάρχης Αττικής, υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν θα δεχθεί αιφνιδιασμούς και προδικασμένες αποφάσεις και πρόσθεσε ότι θα περιμένει τη σχετική ενημέρωση για το θέμα, από τους αρμοδίους.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί δομή υγείας και προορίζεται για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και διατύπωσε την άποψη ότι υπάρχουν πιο ενδεδειγμένοι χώροι για τη φιλοξενία μεταναστών. «Η Αυτοδιοίκηση θα συμβάλλει στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ωστόσο προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και η εξυπηρέτηση των πολιτών» ανέφερε.

Τη συζήτηση απασχόλησαν και άλλα ζητήματα όπως η ανάγκη να γίνουν στον Δήμο Πεντέλης έργα υποδομής με αναπτυξιακό πρόσημο, με έμφαση στην ανάδειξη του Πεντελικού προς όφελος και της τουριστικής προβολής της περιοχής.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της νέας διοίκησης για την επόμενη περίοδο είναι η χρηματοδότηση ώριμων μελετών για έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα, με στόχο την ισότιμη ανάπτυξη όλων των Δήμων της Αττικής. «Θα αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία για οριζόντιες δράσεις υπέρ των πολιτών σε όλο το Λεκανοπέδιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Δήμος Πεντέλης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, συναντήθηκε σήμερα με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της δημάρχου Πεντέλης, με στόχο να υπάρξει ταύτιση των θέσεων της περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πεντέλης για το θέμα της επιχειρούμενης μεταφοράς μεταναστών στην πτέρυγα του νοσοκομείου Μπόμπολα στα Μελίσσια.

Ο κ. Πατούλης δήλωσε ξεκάθαρα ότι συμμερίζεται την αγωνία και τους προβληματισμούς της δημάρχου για το θέμα και σημείωσε ότι για τόσο κρίσιμα θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με ενημέρωση, διάλογο και να είναι αποτέλεσμα σύνεσης απόψεων.

Πλέον η Περιφέρεια Αττικής και Δήμος Πεντέλης έχουν κοινό τόπο στα ακόλουθα:

  • Η πτέρυγα Μπόμπολα πρέπει να παραμείνει Νοσοκομείο και δεν ενδείκνυται για τη μεταφορά μεταναστών.
  • Η αυτοδιοίκηση περιμένει σχετική ενημέρωση από τους αρμόδιους για το θέμα και δεν θα δεχθεί αιφνιδιασμούς και προδικασμένες αποφάσεις.
  • Υπάρχουν πιο ενδεδειγμένοι χώροι φιλοξενίας μεταναστών και η αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει στη διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος σήμερα με τις υποδείξεις της, αλλά προτεραιότητά της είναι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Μετά τα αποτελέσματα της συνάντησης είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Δήμος Πεντέλης δεν είναι μόνος στην προσπάθειά του να αποτρέψει τη μεταφορά μεταναστών στην πτέρυγα Μπόμπολα στα Μελίσσια, ενώ ενδυναμώνεται ο στόχος της δημάρχου το θέμα αυτό να αντιμετωπιστεί συνολικά από την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μεμονωμένα από τον Δήμο Πεντέλης.

Η συνάντηση του κ. περιφερειάρχη και της κ. δημάρχου φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο του Δήμου, που δεν είναι άλλος από την ανάκληση της απόφασης του υπουργού Εργασίας, κ. Βρούτση, που παραχωρεί την πρώην πτέρυγα Μπόμπολα του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ», στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί -όπως φημολογείται- τη στέγαση μεταναστών και προσφύγων.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, δήλωσε:

«Ολοκληρώσαμε πριν λίγο τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη, όπου μεταξύ άλλων θεμάτων που απασχολούν τον Δήμο μας, συζητήσαμε εκτενώς το κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού και την απόφαση του κ. Βρούτση για την παραχώρηση του χώρου του νοσοκομείου Μπόμπολα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη φερόμενη εγκατάσταση μεταναστών στον χώρο.  

»Η θέση του περιφερειάρχη Αττικής, όπως έχει ήδη διατυπωθεί και από τον ίδιο στο πρόσφατο παρελθόν, είναι πως στο συγκεκριμένο χώρο είναι αδιανόητο αντί να λειτουργεί Νοσοκομείο προς όφελος των πολιτών, να λέγεται πως θα αποτελέσει ενδεδειγμένο  χώρο εγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων. Παράλληλα ο κ. περιφερειάρχης τόνισε πως η αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να αιφνιδιάζεται με αποφάσεις, θέση που έχουμε διατυπώσει κι εμείς από την αρχή. Μετά και από αυτή τη συνάντηση συνεχίζουμε δυναμικά με σύμμαχο την Περιφέρεια, ώστε να πετύχουμε την ανάκληση της απόφασης του κ. Βρούτση και να αποτρέψουμε τη μεταφορά μεταναστών στην πτέρυγα Μπόμπολα στα Μελίσσια».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet