Θ. Αμπατζόγλου: Μαζί με τους εργαζόμενους, αλλά πρώτα για τους πολίτες
Κοινωνία

Θ. Αμπατζόγλου: Μαζί με τους εργαζόμενους, αλλά πρώτα για τους πολίτες

Το ζήτημα του υπό ψήφιση αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, στο άρθρο 179 του οποίου προβλέπονται «συνοπτικές» διαδικασίες για την ανάθεση τμήματος των δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, απασχόλησε -όπως ήταν φυσικό- προ ημερησίας διάταξης και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου.

Γιώργος Καραμέρος

Το θέμα άνοιξε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ενωμένο Μαρούσι, Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος, μάλιστα, κατέθεσε και σχετικό ψήφισμα, όπου μεταξύ άλλων εκδηλώνεται η απαίτηση για κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τις προσλήψεις, αλλά και η αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ, το οποίο απέρριψε ασυζητητί ο δήμαρχος, Θεόδωρος Αμπατζόγλου και καταψήφισε το Σώμα.

Ο κ. Καραμέρος, επίσης, ζήτησε από τον αντιδήμαρχο Σπύρο Σταθούλη, υπό την ιδιότητά του ως γενικός γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ., να ενημερώσει αν γνώριζε τις εξελίξεις που έχουν προκύψει με το επίμαχο ν/σ κι αν αυτές αποτελούν την «εξτρεμιστική νεοφιλελεύθερη ατζέντα της κυβέρνησης» για τον αυτοδιοικητικό χώρο.

Σπύρος Σταθούλης

Εις ανταπάντηση, που δόθηκε αργότερα, ο κ. Σταθούλης δήλωσε «υπερήφανος» που ο πρωθυπουργός του εμπιστεύτηκε τη συγκεκριμένη θέση, προσθέτοντας ωστόσο, ότι πάντοτε ήταν με το πλευρό των εργαζομένων, υποστηρίζοντας τα αιτήματά τους ακόμη και στις δικαστικές αίθουσες, ενώ δεν «δίστασε», όπως είπε, να διαφωνήσει με αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. σε περιπτώσεις όπως η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.

Ο κ. Καραμέρος χαρακτήρισε, επίσης, «προκλητική» τη διοίκηση, να φέρνει εν μέσω κινητοποιήσεων στους ΟΤΑ κατά των ιδιωτικοποιήσεων, θέμα (σ.σ.: το 25ο της ημερήσιας διάταξης) περί «ανάθεσης σε τρίτο εργασιών εφαρμογής συστήματος πλύσης πλακοστρώσεων και δαπέδων κοινοχρήστων χώρων», όταν την αμέσως προηγούμενη μέρα είχε φωτογραφηθεί στη δοκιμή του συγκεκριμένου μηχανήματος στο κέντρο της πόλης.

Παρέμβαση των σωματείων εργαζομένων

Στη συζήτηση παρενέβησαν εκ μέρους του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ο κ. Σπύρος Κωνσταντάς και εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στον Δήμο Αμαρουσίου, ο κ. Νίκος Καλλιμάνης. Και οι δύο καταφέρθηκαν κατά του συζητούμενου αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου («νομοθετικό τερατούργημα» το χαρακτήρισε ο κ. Κωνσταντάς, το οποίο «έρχεται να πάρει πίσω ό,τι απέμεινε από τα δικαιώματα των εργαζομένων»), ενώ χαρακτήρισαν και αυτοί ως «προκλητική» την εκχώρηση σε τρίτους του καθαρισμού των δρόμων της πόλης, ζητώντας από τη διοίκηση να αποσύρει το σχετικό θέμα.

Λευτέρης Μαγιάκης

Από πλευράς των επικεφαλής των λοιπών παρατάξεων, τον λόγο έλαβε πρώτος ο κ. Λευτέρης Μαγιάκης, επικεφαλής της Ενότητας Ανατροπής και Έργο για το Μαρούσι, ο οποίος καυτηρίασε την ευκολία με την οποία επιτρέπει το άρθρο 179 να λαμβάνεται απόφαση, με ελάχιστη πλειοψηφία και χωρίς αιτιολογία, για την ανάθεση δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, λέγοντας ότι «μπορούμε να μαζευτούμε εδώ μέσα 5-6 σύμβουλοι και να αποφασίσουμε να δώσουμε τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης σε τρίτους».

Ο κ. Μαγιάκης είπε επίσης ότι το συγκεκριμένο άρθρο θα δημιουργήσει «πλεόνασμα» εργαζομένων μεταξύ των συμβασιούχων των Δήμων, οι οποίοι και θα απολυθούν, ενώ θα επιδεινώσει τις εργασιακές σχέσεις όσων θα απασχοληθούν σε εργολάβους που θα αναλάβουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες των Δήμων.

Τέλος, υποστήριξε ότι εάν περάσει το συγκεκριμένο άρθρο, ουσιαστικά «ομολογείται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να υλοποιήσει το βασικό έργο της». «Ουσιαστικά πυροβολούμε τα πόδια μας» είπε χαρακτηριστικά.

Νώντας Γαρδέλης

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης Μαρούσι Μπορείς – Το μέλλον στα χέρια σου, Νώντας Γαρδέλης, διαφώνησε με προηγούμενη τοποθέτηση του δημάρχου, ότι δεν ενδιαφέρει το Δημοτικό Συμβούλιο τι νομοθετεί κεντρικά η κυβέρνηση, λέγοντας ότι τα θέματα που άπτονται της Αυτοδιοίκησης οφείλουν να τα συζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Επίσης, τόνισε ότι η ανάγκη των Δήμων να προσφεύγουν σε ιδιώτες είναι γιατί οι νομοθετικές διαδικασίες που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις τούς εμποδίζουν να κινηθούν αυτόνομα, είτε αυτό αφορά στο προσωπικό, είτε στον εξοπλισμό τους. «Τι σημασία έχει να εντάσσουμε στον προϋπολογισμό μας τα κονδύλια για την αγορά απορριμματοφόρων ή γερανοφόρων οχημάτων, όταν αυτά θα έρθουν στις υπηρεσίες μας μετά από 10 χρόνια;», αναρωτήθηκε. Πρόσθεσε δε, ότι ακόμη και σήμερα, η κυβέρνηση νομοθετεί όχι για να διευκολύνει τους Δήμους να κάνουν το έργο τους, αλλά για να διευκολύνει την ανάθεση αυτού του έργου σε τρίτους.

Δήμαρχος: Είμαστε στην ίδια πλευρά, για το καλό των δημοτών

Θεόδωρος Αμπατζόγλου

Ευθύς εξ αρχής που πήρε τον λόγο, ο κ. Αμπατζόγλου ξεκαθάρισε ότι «ο Δήμος δεν λειτουργεί υπέρ του δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων και των εργαζόμενων, αλλά υπέρ των δημοτών». Όπως είπε, αυτό που θέλουν οι δημότες «είναι να περπατούν σε μια καθαρή πόλη» και ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να τους παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας, θεωρώντας τους εργαζόμενους ως «πυλώνα της πολιτικής του Δήμου». Μάλιστα, προς επίρρωση των όσων υποστήριξε, ανέφερε ότι από τη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση, έχει υπογράψει συμβάσεις για την έλευση 107 εργαζομένων καθαριότητας στον Δήμο, κάτι που όπως είπε μόνο «πρόθεση ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών δεν υποδηλώνει». Πρόσθεσε δε ότι πρόθεσή του είναι να πληρωθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στην καθαριότητα, στο πράσινο και στο περιβάλλον με μόνιμους υπαλλήλους και όπου υπάρξουν κενά να υπάρξει συμπληρωματική υποστήριξη από τον ιδιωτικό τομέα.

Για το θέμα του μηχανήματος πλυσίματος των δρόμων, «κάτι που έχει να γίνει εδώ και 30 χρόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά, αφορά μόνο στην ενοικίαση του μηχανήματος και όχι ανάθεση σε ιδιώτες, ενώ ζήτησε από τους συναδέλφους του να επισκεφθούν την οδό Μητροπόλεως και να δουν πώς είναι ο μισός δρόμος καθαρισμένος και πώς ο άλλος μισός. Απαντώντας δε στις επικρίσεις για την παρουσία του στη δοκιμαστική εφαρμογή του συστήματος πλυσίματος, δήλωσε ότι το έκανε και θα το ξανακάνει, όποτε χρειαστεί, γιατί ο δήμαρχος οφείλει να εξετάζει οποιοδήποτε μηχάνημα και καινοτόμα λύση είναι υπέρ της πόλης.

Τέλος, ο κ. Αμπατζόγλου ζήτησε από τους εργαζόμενους να κατανοήσουν ότι ο Δήμος είναι στο πλευρό τους και συμμερίζεται τις ανησυχίες τους και ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να πορευθούν από κοινού για το καλό του Αμαρουσίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet