ΥΠΕΘΑ: Πρόκληση ασφάλειας για όλο το ΝΑΤΟ οι μαζικές μεταναστευτικές ροές
Πολιτική

ΥΠΕΘΑ: Πρόκληση ασφάλειας για όλο το ΝΑΤΟ οι μαζικές μεταναστευτικές ροές

Την αύξηση της ναυτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς, όπως επισήμανε κατά τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, οι μαζικές μεταναστευτικές ροές αποτελούν πρόκληση ασφάλειας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της Συμμαχίας.

Παράλληλα, εξέφρασε «σοβαρή» ανησυχία για τις επιπτώσεις της μονομερούς τουρκικής εισβολής στη Συρία στη σταθερότητα της περιοχής, την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Θέσαμε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα που απασχόλησε κι άλλους Συμμάχους, της παρείσφρησης πιθανών τρομοκρατών του ISIS στις μεταναστευτικές ροές» σημείωσε σε δήλωσή του, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου.

Ειδικά για το θέμα της Συρίας, επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση με στρατιωτικά μέσα.

Όσον αφορά στις προκλήσεις ασφάλειας που εκπορεύονται από τον Νότο, ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε τη Συμμαχία  να διαφυλάξει εμπράκτως την αρχή του «αδιαίρετου της ασφάλειας», και ως εκ τούτου οι πόροι και η επιχειρησιακή σχεδίαση του ΝΑΤΟ θα πρέπει να καλύπτουν ισότιμα τόσο την Ανατολική, όσο και τη Νότια πτέρυγα.

Αναφορικά με τον επιμερισμό των αμυντικών δαπανών της Συμμαχίας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, παρά τους υφιστάμενους οικονομικούς περιορισμούς, συνεχίζει να επενδύει άνω του 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της στην Άμυνα, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί αξιόπιστο και συνεπή Σύμμαχο. «Το κάνουμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όχι μόνο επειδή είναι υποχρέωσή μας προς το ΝΑΤΟ, αλλά επειδή και είναι ανάγκη ώστε η χώρα μας να διαθέτει αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις» ανέφερε στη δήλωσή του.

Σε διμερές επίπεδο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλούσι Ακάρ, με τον οποίο συμφώνησαν «να παραμένει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ μας, ενώ συμφωνήσαμε και στην επανεκκίνηση του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Όχι όμως άνευ προϋποθέσεων» ξεκαθάρισε ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ.

Όπως συμπλήρωσε, «πρόκειται για θετική ενέργεια, πλην όμως δεν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με τα ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω με το γενικότερο κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή εξ υπαιτιότητος κυρίως της Τουρκίας, διότι έτσι τα ΜΟΕ καθίστανται ανούσια και μη παραγωγικά, στην ουσία ένα κενό γράμμα. Χρειάζεται καλή διάθεση στην πράξη για ένα γενικότερο καλό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή. Ελπίζω αυτή η καλή διάθεση να επιδειχθεί και από την τουρκική πλευρά» ανέφερε.

Στη συνάντησή του με την ομόλογό του από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, ο κ. Παναγιωτόπουλος συζήτησε θέματα συνεργασίας σε διμερές επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς και για τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε επίσης με  τους ομολόγους του από τη Γερμανία, Αννεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, Δρ. Μαρκ Έσπερ, την Ιταλία, Λορέντσο Γκερίνι, την Κροατία, Νταμίρ Κρεστίσεβιτς, την Πορτογαλία, Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνχο, καθώς και με τον ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ (SACEUR), πτέραρχο Τόντ Ουώλτερ, με τον οποίο συζήτησε για τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Τόσο στην ολομέλεια, όσο και σε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας επενδύει σε αμυντικές δυνατότητες, διότι αντιλαμβάνεται πλήρως τον ρόλο στην Άμυνα και Ασφάλεια της Συμμαχίας, που η γεωστρατηγική θέση της την καλεί να εκπληρώσει, καθώς και ότι η πρόσφατη υπογραφή στην Αθήνα της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ αποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη σταθερότητα της Νοτιο-ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet