Μ. Διακολιού: Να δοθούν στη δημοσιότητα οι εκθέσεις αυτοψίας στα σχολεία του Δήμου Αμαρουσίου
Κοινωνία

Μ. Διακολιού: Να δοθούν στη δημοσιότητα οι εκθέσεις αυτοψίας στα σχολεία του Δήμου Αμαρουσίου

Να δώσει στη δημοσιότητα τις εκθέσεις αυτοψίας των μηχανικών του Δήμου για τα σχολικά κτήρια ζητεί από τη δημοτική αρχή του Θεόδωρου Αμπατζόγλου η επικεφαλής της παράταξης Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η κ. Μαίρη Διακολιού επισημαίνει:

Σχολικά κτήρια Δήμου Αμαρουσίου: Υποχρέωση της διοίκησης Θ. Αμπατζόγλου να δουν το φως της δημοσιότητας όλες οι εκθέσεις αυτοψίας των μηχανικών του Δήμου

Μόλις τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου δημοσιοποιούσε ότι δόθηκε εντολή σε αρμόδιους υπαλλήλους να κάνουν αυτοψία στα σχολεία του Δήμου για τον εντοπισμό στοιχείων επικινδυνότητας για τα παιδιά μας και μάλιστα, διατυμπάνιζε ότι: «[…] Ήδη οι φάκελοι των επιθεωρήσεων έχουν παραδοθεί στους αρμόδιους εκπροσώπους της Διοίκησης» (http://www.maroussi.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=2&newsid=34130).

Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχουν γίνει ή έστω δρομολογηθεί ουσιαστικές παρεμβάσεις εντατικού τύπου στα σχολεία, ιδιαίτερα όπου υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα, ενώ οι εκθέσεις αυτοψίας δεν έχει γίνει γνωστό τι περιέχουν για κάθε σχολείο, ούτε αν έχουν λάβει γνώση όσοι πρέπει σε κάθε μονάδα.

Παρακάτω παραθέτουμε στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση μας από τη δραστηριότητα και την εμπειρία μελών της παράταξής μας και τις επαφές τους με άλλους γονείς. Συνεπώς, πρόκειται για ενδεικτικά και μόνο παραδείγματα σοβαρότατων κτιριακών προβλημάτων σε κάποια από τα σχολεία της πόλης, διότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος μεγάλος αριθμός ατόμων για συγχρονισμένη δράση, ώστε να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει σε κάθε σχολείο. Έτσι, εκείνο που μας ανησυχεί πάρα πολύ είναι ότι κατά την έρευνα μόνο για μερικά σχολικά κτήρια διαπιστώσαμε σοβαρά, χρόνια και δομικά ζητήματα που δεν αφορούν σε ένα μεμονωμένο σχολείο.

Συγκεκριμένα:

  1. Στο 5ο και 9ο Νηπιαγωγείο υπάρχουν δάπεδα αμιάντου, υλικό που έχει αποδειχθεί ότι είναι επικίνδυνο, υπεύθυνο για σοβαρές ασθένειες (αμιάντωση, καρκίνος, κλπ) που μπορεί να εκδηλωθούν και χρόνια μετά την πρώτη έκθεση σε αυτό. Στα σχολεία αυτά, ακόμη φοιτούν παιδιά νηπιαγωγείου!
  2. Στο 16ο και 5ο Νηπιαγωγείο υπάρχουν διαμπερείς ρωγμές στους τοίχους που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 19/7/19, έντασης 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οι οποίες ακόμη δεν έχουν επισκευαστεί.
  3. Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο μία παλιά αποθήκη που υπάρχει στην αυλή του έχει υποστεί λόγω σεισμού ρηγματώσεις κοντά στην πλάκα με κίνδυνο να καταρρεύσει σε τυχόν επόμενο σεισμό. Τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να επέχει απρόβλεπτες συνέπειες για τους μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου που προαυλίζονται σε χώρο που εφάπτεται της ετοιμόρροπης αποθήκης.
  4. Η πρόσβαση στο 7ο Δημοτικό Σχολείο είναι επικίνδυνη, με ανύπαρκτα ή μικρά πεζοδρόμια, με στενούς δρόμους με σταθμευμένα αυτοκίνητα και ελλιπή έως μηδενικό φωτισμό και καθαριότητα, με αποτέλεσμα η ασφάλεια των παιδιών κατά τη μετάβασή τους στο σχολείο τους να εξαρτάται από την τύχη της Πράξης Εφαρμογής της περιοχής.
  5. Το 5ο Δημοτικό Σχολείο που στο σύνολό του θέλει ανακατασκευή.
  6. Το 8ο Γυμνάσιο που στερείται βασικών υποδομών, ακόμη και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος!

Η άποψή μας είναι ότι τα τελευταία χρόνια συστηματικά ακολουθήθηκε για τα σχολεία εντυπωσιοθηρική τακτική από τη δημοτική διοίκηση Πατούλη, τα μέλη της οποίας συνιστούν σε συντριπτική πλειοψηφία σήμερα την διοίκηση Αμπατζόγλου. Λίγο πριν την έναρξη των μαθημάτων ανακοινώνονταν και γίνονταν επιφανειακές κατά το πλείστον παρεμβάσεις, με σκοπό την κατασκευή εικόνας «θερμού» ενδιαφέροντος. Δεν επενδύθηκαν όμως τα χρήματα που έπρεπε για την συντήρηση/ανακαίνιση των δημόσιων σχολείων της πόλης, ούτε εκπονήθηκε ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός για την εξεύρεση δημόσιων ή ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για εντατικά και μεγάλα έργα στον συγκεκριμένο τομέα.  

Για την παράταξή μας, Μαρούσι, Αδέσμευτη Φωνή, είναι σαφές ότι δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην ασφάλεια των μαθητών της πόλης μας, ούτε θα ανεχτούμε αδιαμαρτύρητα την συνέχιση της αντίφασης να γίνονται «βαρυσήμαντες δηλώσεις» για την αξία της παιδείας, να δαπανώνται κονδύλια σε επικοινωνιακού ή εορταστικού τύπου εκδηλώσεις, αλλά στην πράξη τα πραγματικά κτιριακά προβλήματα των σχολείων να μένουν άλυτα.

Ζητούμε όλες ανεξαιρέτως οι εκθέσεις αυτοψίας των σχολείων να διατεθούν για την ενημέρωση των μελών κάθε σχολικής κοινότητας και να τεθούν στην διάθεση των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet