Επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών Β/βάθμιας Εκπαίδευσης από το Κ.Π. «Προνόη»
Κοινωνία

Επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών Β/βάθμιας Εκπαίδευσης από το Κ.Π. «Προνόη»

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η επιμόρφωση 18 εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο καινοτόμο πρόγραμμα που δημιούργησε το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» του Δήμου Κηφισιάς, «Αγωγή Υγείας – Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης».

Στη μαραθώνια επιμόρφωση οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στη μέθοδο της «Μετασχηματίζουσας μάθησης μέσω της αισθητικής εμπειρίας», με πρωτεργάτη τον καθηγητή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Αλέξη Κόκκο.

Ο στόχος της  εφαρμογής της  μεθόδου είναι η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών, προκειμένου να είναι σε θέση να διερευνήσουν τις παραδοχές  και τα διαφορετικά στερεότυπα που έχουν αποκτήσει από πολύ μικρή ηλικία και καθίστανται δυσλειτουργικά τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και για το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν.

Το πρόγραμμα «Αγωγή Υγείας – Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης» είναι ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας που δημιουργήθηκε από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη» και δίνει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να εφαρμόσουν έξι ανεξάρτητες συναντήσεις μεταξύ τους, με συγκεκριμένη μεθοδολογία η καθεμία, διάρκειας δύο έως τριών  διδακτικών ωρών, που βασίζονται στην αξιοποίηση έργων τέχνης (κινηματογραφικές ταινίες, ταινίες μικρού μήκους, λογοτεχνικά κείμενα, έργα ζωγραφικής ή γλυπτικής, κ.ά.).

Οι θεματικές που επέλεξαν τα στελέχη του Κέντρου να εργαστούν αξιοποιώντας τη «Μετασχηματίζουσα μάθηση μέσω της αισθητικής εμπειρίας» και προσαρμόζοντας την στο έργο τους, στην πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, είναι:

  • Γνωριμία με τον εαυτό μου και τους άλλους
  • Όλοι ίσοι – Όλοι διαφορετικοί
  • Σχολικός Εκφοβισμός
  • Άγχος στην εφηβεία
  • Εξαρτήσεις
  • Συναισθήματα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές από την Α΄ Γυμνασίου έως και τη Γ΄ Λυκείου. Αξίζει να επισημανθεί, ότι  μέχρι σήμερα η παραπάνω επιμόρφωση, πραγματοποιείται σε μεταπτυχιακά προγράμματα ή μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Τον συντονισμό της ομάδας από το Κ.Π. «Προνόη» είχε η κοινωνική λειτουργός – ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Βασιλική Αλεξάκη.

Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το Γραφείο Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και την υπεύθυνη Αγωγής Υγείας του υπουργείου Παιδείας, Ευαγγελία Φρυδά.

Τα μέλη αξιολογώντας την εμπειρία της συμμετοχής τους στην επιμόρφωση ανέφεραν: «ότι είναι ένα ευέλικτο πρόγραμμα», «πολύ ελκυστικό για τους μαθητές», «με εύκολη εφαρμογή από την πλευρά του εκπαιδευτικού», «που δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούν όλοι οι μαθητές». Ενώ δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι: «Η τέχνη “μένει” στη μνήμη των μαθητών».

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ήταν βιωματική και επικεντρώθηκε στη προσπάθεια προσωπικής νοηματοδότησης και συνειδητοποίησης, μέσα από τον συνδυασμό της μεθόδου και την ανάγκη των μαθητών για εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Χαιρετισμό και καλωσόρισμα των εκπαιδευτικών στην καινούργια αυτή προσπάθεια του Κ.Π. «Προνόη», απηύθυνε η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη», Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη, ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία με τη σειρά της και μέσα από την πολυετή εμπειρία της ως πανεπιστημιακός, μοιράστηκε μαζί τους ότι: «η αγάπη μας για τους μαθητές μάς εμπνέει να γινόμαστε καλύτεροι».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες του Κέντρου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον αριθμό τηλεφώνου 210 8082673 ή να πλοηγηθούν στην ιστοσελίδα www.pronoi.org.gr.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet