Μάθημα ανθρωπιάς από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο
Πρόσωπα

Μάθημα ανθρωπιάς από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο

Συνήθως οι εκπρόσωποι του κλήρου έρχονται στην επικαιρότητα με αφορμή δηλώσεις που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα σε αρκετούς εξ ημών των κοσμικών, αλλά στην περίπτωση του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Με αφορμή τις αντιδράσεις για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε διάφορες περιοχές της ενδοχώρας, μια δήλωσή του στον ραδιοσταθμό Alpha το 2016, η οποία έκανε πρόσφατα τον γύρο του διαδικτύου, προκάλεσε «χείμαρρο» θετικών σχολίων και όχι άδικα.

«Δεν μπορώ να δεχτώ κάποιον που αρνείται την προσφορά σε πρόσφυγες και μετανάστες. Για μένα αυτός δεν είναι ούτε Έλληνας ούτε Ορθόδοξος. Η Ορθοδοξία περιθάλπει όποιον άνθρωπο από όπου και αν είναι. Αυτό σημαίνει Χριστός. Όσο θα κηρύττουμε τον Χριστό, αυτό θα το κάνουμε πράξη (…) Στους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι ο Χριστός σήμερα. Αυτόν τον Χριστό διδάσκουμε… Θα είμαστε υπόλογοι αν δεν τον υποδεχτούμε. Μόνο με αυτόν τον Χριστό μπορούμε να γιορτάσουμε πραγματική Ανάσταση το Πάσχα», δήλωνε τότε -μεταξύ άλλων- ο συγκεκριμένος ιεράρχης, δίνοντας την καλύτερη απάντηση σε όσους δήθεν πιστούς επισείουν θρησκευτικές απειλές για να δικαιολογήσουν τη μισαλλόδοξη στάση τους απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Και ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος δεν έμεινε σε εκείνες τις δηλώσεις. Όταν πριν λίγες μέρες κλήθηκε σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ, ξεκαθάρισε ότι όσο και αν έχει αλλάξει η κατάσταση (σ.σ.: από τότε που είχε κάνει την προηγούμενη αναφορά του), δεν αλλάζει τίποτα από το μήνυμά του υπέρ των κατατρεγμένων.

Έτσι, σημείωσε εκ νέου ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε ούτε από τους πρόσφυγες, ούτε από το Ισλάμ. Το τελευταίο, όπως όλες οι θρησκείες, αποτελεί κίνδυνο μόνο στον βαθμό που εργαλειοποιείται χάριν της πολιτικής, σημείωσε και πρόσθεσε: «Η θρησκεία, όταν γίνεται εργαλείο, μετατρέπεται σε φανατισμό και σε εμπόλεμη κατάσταση. Όταν παραμένει η πίστη στον Θεό, είναι πάντοτε ειρηνική θρησκεία».

Αλλά και από τις σελίδες της εφημερίδας «Τα Νέα» (9/11/2019) ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος ήταν αρκετά σαφής όταν δήλωνε: «Για την Εκκλησία, το μεγάλο ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών αποτελεί πρωτίστως και κυρίως θέμα ανθρωπισμού. Με άλλα λόγια, άπτεται των θεμελιωδών αρχών και αξιών Της». 

Τι παραπάνω να συμπληρώσει κάποιος; Ίσως, μόνο, ότι με τέτοιους ιεράρχες η Ελληνική Ορθοδοξία δεν έχει να φοβάται τίποτα…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet