ΕΣΚΕ Χαλάνδρι: Επιμνημόσυνη δέηση για τους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος
Κοινωνία

ΕΣΚΕ Χαλάνδρι: Επιμνημόσυνη δέηση για τους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος

Παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, καθώς και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Βασίλειου Ματθαιόπουλου, και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιήθηκε χθες επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών, στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) στο Χαλάνδρι, για τους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Σημειώνεται ότι ως «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών» έχει καθιερωθεί η 12η Νοεμβρίου, ημέρα θανάτου του πρώτου πυροσβεστικού υπαλλήλου, Δόκιμου πυροσβέστη Β’ τάξεως Κων/νου Πούλιου, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από 77 χρόνια, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα επί της οδού Θεοτοκοπούλου, στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, βουλευτές, εκπρόσωποι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, συγγενείς των πεσόντων, καθώς και μεγάλος αριθμός αποστράτων και εν ενεργεία πυροσβεστών.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων, πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου έτους 2019.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος, αφού έκανε ιδιαίτερη μνεία στους πυροσβέστες που θυσιάστηκαν στον βωμό του καθήκοντος, αναφερόμενος στην αντιπυρική περίοδο 2019, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων:

«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια σειρά από φυσικές καταστροφές που αποδεικνύουν τη διαρκώς επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή και την τάση αύξησης των φυσικών καταστροφών. Το Πυροσβεστικό Σώμα αντεπεξήλθε με επιτυχία και ο απολογισμός είναι θετικός από άποψη καμένων δασικών εκτάσεων, καθώς ο αριθμός αυτών φέτος υπήρξε σημαντικά χαμηλότερος συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

»Ο σχεδιασμός μας για την αντιπυρική περίοδο του έτους 2019 ξεκίνησε πολύ πριν από την έναρξή της. Αφού διαπιστώσαμε τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες, βελτιώσαμε τον δασοπυροσβεστικό μηχανισμό ιδρύοντας το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενισχύοντας τα πεζοπόρα τμήματα και αναπροσαρμόζοντας τις μεθόδους επέμβασης δίνοντας έμφαση στην άμεση ενημέρωση, στην άμεση αναχώρηση, στην άμεση κινητοποίηση δυνάμεων και εμπλεκομένων φορέων. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται πρωτίστως στους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι εκτέλεσαν για άλλη μια χρονιά τα καθήκοντα τους με προθυμία, ζήλο και αυταπάρνηση και έφεραν  σε πέρας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τη δύσκολη αποστολή τους, εκθέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή».

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ομιλία του, μετέφερε τις ευχαριστίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την προσφορά του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την αντιπυρική περίοδο και τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είμαι εδώ για να είμαι χρήσιμος. Προχωράμε σε αναμόρφωση του Συστήματος Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας, αλλά και αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, με στόχο να ξεπεραστούν αγκυλώσεις δεκαετιών. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Υπηρετούμε όλοι ένα κοινό σκοπό, που αφορά στην προστασία της ζωής και περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.

»Οι αλλαγές στο σύστημα πολιτικής προστασίας αφορούν σε έναν πλήρη σχεδιασμό για την επόμενη δεκαετία, μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Επίσης, η αλλαγή των δογμάτων συνίσταται στην εφαρμογή του τρίπτυχου “Άμεση Ενημέρωση – Άμεση Κινητοποίηση – Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων”».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet