Στο συνέδριο του ECO – Παρατηρητηρίου Κυκλικής Οικονομίας ο περιφερειάρχης Αττικής
Κοινωνία

Στο συνέδριο του ECO – Παρατηρητηρίου Κυκλικής Οικονομίας ο περιφερειάρχης Αττικής

Ως εθνική υπόθεση χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Αττικής το ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο που πραγματοποιεί σήμερα, Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην Καλλιθέα το ECO – Παρατηρητήριο Κυκλικής Οικονομίας.

Ο κ. Γιώργος Πατούλης επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο στο οποίο έχει τεθεί ως ύψιστης προτεραιότητας το ζήτημα της διαλογής και της ανακύκλωσης στην πηγή.

Ο περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η Αττική, η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, να διαχειρίζεται με τόσο παρωχημένο και επιβλαβή τρόπο τα απορρίμματά της και τόνισε ότι είναι αδιανόητο να μην ανακυκλώνει και να μην έχει ήδη υιοθετήσει ένα σχέδιο που θα δίνει βάρος στην πρόληψη, την ελαχιστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων που παράγει.

«Είναι ντροπή να ζούμε στον 21ο αιώνα και να θάβουμε ακόμη και σήμερα τα σκουπίδια μας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους κεντρικούς άξονες του σχεδίου επισημαίνοντας ότι αυτό περιλαμβάνει:

  • Την εφαρμογή αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ σύμφωνα με τις πρόσφατες Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
  • Την υλοποίηση σχεδίου για άμεση ανακύκλωση και κλιμακωτή εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή.
  • Την ενίσχυση με τον απαιτούμενο  εξοπλισμό των Δήμων με νέους κάδους και απορριμματοφόρα. Το πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να δοθούν περίπου 10.000 καφέ κάδοι και 66 απορριμματοφόρα σε Δήμους με τη σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας.
  • Την ίδρυση Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2020.  
  • Την υποστήριξη των Δήμων με τεχνική βοήθεια για την αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων.
  • Τη λειτουργία Help Desk στον ΕΔΣΝΑ για την υποστήριξη των Δήμων.
  • Τον προγραμματισμό ώστε σταδιακά το 2020-2021 να δημιουργηθούν μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους, 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία (σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικούς χώρους, εκκλησίες).
  • Την υλοποίηση του στόχου επεξεργασίας των χωριστών ρευμάτων από τη Διαλογή στην Πηγή.

Όπως επισήμανε η Περιφέρεια θα αναλάβει και την υλοποίηση στοχευμένης καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής.

«Στόχος της Περιφέρειας είναι να πετύχουμε τη κατάργηση του πράσινου κάδου ώστε να υπάρχουν μόνο χωριστά ρεύματα από την πλήρη εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή», σημείωσε ο περιφερειάρχης και συμπλήρωσε ότι «σήμερα δρομολογούμε λύσεις δίνουμε πόρους, εξοπλισμό για διαλογή στην πηγή και απορριμματοφόρα στους Δήμους, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα».

Στο συνέδριο, πραγματοποίησε ομιλία, εκτός από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), Γιάννης Σιδέρης, ο πρώην υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, ο διευθυντής Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, η διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Ρόζυ Χαριτοπούλου, κ.ά. Χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Κάτια Λαζαρίδη.    

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet