Ο Γ. Σγουρός ευχαριστεί τον Κ. Αγοραστό για τη συνεργασία τους στην ΕΝΠΕ
Πολιτική

Ο Γ. Σγουρός ευχαριστεί τον Κ. Αγοραστό για τη συνεργασία τους στην ΕΝΠΕ

Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε ο α΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός στον πρόεδρο της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ενόψει της λήξης της θητείας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

Από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η 3η αυτοδιοικητική περίοδος στην ιστορία του θεσμού της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και σύμφωνα με τον νόμο θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες εκλογής και ανάδειξης των νέων οργάνων στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας των μελών του απερχόμενου Δ.Σ. στο οποίο είχα την τιμή να συμμετάσχω και της θητείας μου ως α΄ αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, που στηρίχθηκε στην ειλικρίνεια, στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, στο κοινό όραμα για την περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του θεσμού των αιρετών Περιφερειών.

Θα ήθελα επίσης να σας γνωρίσω ότι καθότι πλέον δεν έθεσα υποψηφιότητα για συμμετοχή στα όργανα της ΕΝΠΕ, με τη λήξη της παρούσης θητείας ολοκληρώνω τη μακρόχρονη παρουσία μου στο αντιπροσωπευτικό όργανο της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

Από το 2003, την πρώτη συμμετοχή μου στην Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), την ανάδειξή μου το 2011 ως προέδρου της ΕΝΠΕ, μέχρι και σήμερα, εργάστηκα χωρίς παρωπίδες, αδέσμευτα και δημοκρατικά με όλους τους εκλεγμένους νομάρχες και νομαρχιακούς συμβούλους, περιφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους με στόχο τη θεσμική μετεξέλιξη και αναβάθμιση του θεσμού, την αυτοτέλεια και αυτονομία του, ώστε να καταστεί όχημα ανάπτυξης και προόδου για τους συμπολίτες μας.

Και τούτο διότι πάντα πίστευα και πιστεύω ότι η εμβάθυνση της δημοκρατίας στη χώρα μας περνά μέσα από τη λειτουργία θεσμών που έχουν ευρύτατη λαϊκή νομιμοποίηση, το δε κράτος μας προκειμένου να είναι αποτελεσματικό και χρήσιμο προς τους πολίτες του, πρέπει να απαλλαγεί από τις λογικές του κομματισμού και του υπερσυγκεντρωτισμού. 

Για τον λόγο αυτό, δεν δίστασα να βρεθώ, είτε με την ιδιότητα του νομάρχη Αθηνών, είτε του περιφερειάρχη Αττικής, είτε του προέδρου της ΕΝΠΕ απέναντι στις επιλογές υδροκεφαλισμού της κεντρικής διοίκησης ανεξαρτήτως κομματικής αποχρώσεως, όταν έβλεπα ότι με τις αποφάσεις της έπληττε τα συμφέροντα των πολιτών, όταν αντί της απλοποίησης και αποκέντρωσης πόρων και των αρμοδιοτήτων, συνέτεινε στην εγκαθίδρυση της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας ή όταν επιχειρούσε να μετατοπίσει αρμοδιότητες προκειμένου, απλά και μόνο να αποφύγει τις ευθύνες της.

Η θεσμοθέτηση των ΚΑΠ και η απόδοση των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας στις πάλαι ποτέ Νομαρχίες, ο μετασχηματισμός των αιρετών Νομαρχιών στο επίπεδο των αιρετών Περιφερειών με τον νόμο του «Καλλικράτη», η μεταφορά των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από τη διαχείριση των διορισμένων από την εκάστοτε κυβέρνηση περιφερειαρχών στους αιρετούς εκπροσώπους των πολιτών, υπήρξαν αλλαγές και τομές που διαμόρφωσαν ένα νέο θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον στη λειτουργία του θεσμού, που απέκτησε ισχυρή θεσμική οντότητα και πόρους για να υλοποιήσει αναπτυξιακές πολιτικές.

Είναι αλήθεια ότι πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν ώστε από το επίπεδο της αιρετής Περιφέρειας να περάσουμε σε αυτό της αιρετής περιφερειακής διακυβέρνησης. Η θεσμική ολοκλήρωση της αιρετής Περιφέρειας προϋποθέτει δομικές αλλαγές στη λειτουργία του ίδιου του κράτους και οι αντιστάσεις είναι ισχυρές.

Υπάρχουν όμως πλέον οι στέρεες βάσεις, υπάρχει η θεσμική υπόσταση και η απόδειξη ότι μπορεί να γίνει σπουδαίο έργο και κυρίως υπάρχει ως συστατικό θεμέλιο του αιτήματος η λαϊκή αναγνώριση και καταξίωση στα μάτια των πολιτών που επιτρέπει την διεκδίκηση της περαιτέρω αναβάθμισης του θεσμού.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη θητεία σας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στις εν γένει μελλοντικές επιλογές σας, καθώς και κάθε επιτυχία σε όλους τους συναδέλφους, πάντα με υγεία και καλή συνέχεια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet