Αυτοψία περιφερειάρχη Αττικής στις εργασίες αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Πειραιά
Κοινωνία

Αυτοψία περιφερειάρχη Αττικής στις εργασίες αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Πειραιά

Αυτοψία στις εργασίες αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού που εκτελούνται στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας -Ορφανοτροφείο Θηλέων- στον Πειραιά πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 έργο, το οποίο ξεκίνησε το 2015 με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 7,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε ο περιφερειάρχης οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% και το κτήριο αναμένεται να παραδοθεί σε λειτουργία σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα.

Στην επίσκεψη παρέστησαν, επίσης, ο δήμαρχος Πειραιά, Γ. Μώραλης, ο γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ Δημοσίων Επενδύσεων, Δ. Σκάλκος, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σ. Αντωνάκου, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Ε. Κοσμίδη, Ε. Μπαρμαγιάννη, Σ. Μελάς και Ν. Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Ν. Γκίκας, η γενική διευθύντρια Αναπτυξιακών Έργων της Περιφέρειας, Ε. Βελγάκη,  ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Δ. Δρόσης, εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας που υλοποιεί το έργο και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας ενημέρωσαν τον κ. Πατούλη ότι τα έργα προβλέπουν την αποκατάσταση, αναδιαρρύθμιση του κτηρίου, το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στον μεγάλο σεισμό της Αθήνας το 1999. Εκτός από τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για τη στατική αποκατάσταση και αντισεισμική θωράκιση του κτηρίου, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, υλοποιούνται έργα επέκτασης και δημιουργίας νέων χώρων για την περίθαλψη περισσοτέρων παιδιών, τον εκσυγχρονισμό των χώρων διαβίωσής τους και τη δημιουργία χώρων καλλιτεχνικών δράσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας ο περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει βιντεοσκοπημένο ντοκιμαντέρ για την ιστορία του ιδρύματος.

Με αφορμή την επίσκεψη σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς τα έργα αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού σ΄ ένα από τα εμβληματικότερα και ιστορικότερα κτήρια του Πειραιά, το οποίο για πολλές δεκαετίες έχει προσφέρει σπουδαίο κοινωνικό έργο.

»Η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου με στόχο να ξαναγίνουν λειτουργικές οι εγκαταστάσεις και να είναι δυνατή η φιλοξενία παιδιών, αλλά και η ανάδειξη και αναβάθμιση όλων των ιστορικών κτηρίων της Αττικής, αποτελεί προτεραιότητά μας. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μία κοινωνική δομή, η οποία προσφέρει για πολλά χρόνια πολύτιμες υπηρεσίες. Θα παρακολουθούμε το έργο από πολύ κοντά και θα παρέμβουμε σε περίπτωση αγκυλώσεων, με στόχο να μην χαθεί ούτε μία μέρα. Το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο Θηλέων αποτελεί ένα στολίδι για τον Πειραιά, για την Αττική μας και θα το στηρίξουμε με όσα μέσα διαθέτουμε».

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πειραιά, Γ. Μώραλης, χαρακτήρισε το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα μια σημαντική κοινωνική δομή με μεγάλη προσφορά, επισημαίνοντας ότι είναι συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης. Ο κ. Μώραλης επεσήμανε ότι αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη ότι το έργο έχει ξεκινήσει πλέον και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σε έναν περίπου  χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί. Επίσης, πρόσθεσε ότι το κτήριο του Χατζηκυριάκειου, το οποίο είναι 150 ετών, έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης και μνημείο, γεγονός που είχε προκαλέσει επιπλέον δυσκολίες στο έργο. Τέλος, ο κ. Μώραλης επεσήμανε ότι η δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να είναι κοντά στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και να στηρίζει το σπουδαίο κοινωνικό του έργο.

Ο πρόεδρος του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας, Νίκος Γκίκας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα βασίζεται στη στήριξη της Περιφέρειας, έχοντας -όπως ανέφερε- τη στήριξη του Δήμου και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ίδρυμα γνωστό εντός και εκτός Ελλάδος, το οποίο έχει δεχθεί πολλές δωρεές.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet