Έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας «Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος 1914-1918: Ψηφίδες μνήμης»
Εκδηλώσεις

Έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας «Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος 1914-1918: Ψηφίδες μνήμης»

Πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 στις 7 το απόγευμα τα εγκαίνια της έκθεσης Φωτογραφίας του Κων. Νίγδελη με θέμα «Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος 1914-1918: Ψηφίδες μνήμης» στο Παναιτώλιο (πλατεία Παναιτωλίου – Αλσούπολη – Ν. Ιωνία).

Η έκθεση σπάνιων φωτογραφικών ντοκουμέντων και εφημερίδων της περιόδου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου, και μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στην Αττική, στον Δήμο Ν. Ιωνίας και στη διάθεση του κοινού.

Ο Κων. Νίγδελης, που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης, σπούδασε στη Νομική και Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Ίδρυσε το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Συκεών και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στο οποίο είναι υπεύθυνος. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος και έχει εκδώσει πληθώρα έργων με περιεχόμενο τις Αλησμόνητες Πατρίδες. Ο ίδιος λέει:

«Ως ρακοσυλλέκτης των αναμνήσεων, προσπαθώ να συλλέξω όλα εκείνα που ο πανδαμάτορας χρόνος φροντίζει να εξαφανιστούν από προσώπου γης… Που τα στέλνει σιγά, σιγά, μα σταθερά, στα Τάρταρα της λήθης. Εξάλλου τι πιο ωραίο από το να μαζεύεις αναμνήσεις… Ένας ατελείωτος πλούτος, μια τεράστια συλλογή απόψεων, ιδεών, ευχάριστων – δυσάρεστων στιγμών που απαθανατίζονται στον φακό… κάποιες στιγμές που “καταχωρούνται” ανεξίτηλα…

»Αναζητώ τα χνάρια της ιστορικής μας μνήμης σε μια ή με μια καινούργια δυναμική προσπάθεια στην αργοπορημένη αφύπνιση της αυτογνωσίας μας γιατί… Μα γιατί “ο χρόνος της μνήμης μας είναι και ο χρόνος της ύπαρξης μας”».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου, ο πατήρ Ιωάννης, εκπρόσωπος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, κ. Γαβριήλ, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Γρίβα και Αναστασία-Ελένη Αγγελακοπούλου, πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών και προσφυγικών σωματείων από τη Νέα Ιωνία και την ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας (ΟΠΑΝ) του Δήμου Νέας Ιωνίας παραχώρησε τον χώρο του Παναιτωλίου για τη φιλοξενία της έκθεσης, την οποία έστησαν ο Δημήτρη Βάρβογλης και η Μαριάνθη Κουμαριανού.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 18:00 έως τις 21:00.

Σε ανάρτησή της στη σελίδα της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου, σημειώνει για την έκθεση φωτογραφίας:

Στα εγκαίνια της έκθεσης είχαμε την τύχη να απολαύσουμε από κοντά τον καθηλωτικό λόγο του Καππαδόκη ιστορικού και πολυγραφότατου συγγραφέα κ. Κωνσταντίνου Νίγδελη, ο οποίος μας «άνοιξε την καρδιά» του και μοιράστηκε μαζί μας το πολύτιμο αρχείο του με τα σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα και τις εφημερίδες της εποχής, που αποτυπώνουν στο έπακρο τη φρίκη, τον όλεθρο και την καταστροφή ενός πολέμου που αιματοκύλησε την ανθρωπότητα με εκατομμύρια νεκρούς.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοια θηριωδία!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet