Φ. Αλεξόπουλος: Το ψηφιακό χάσμα στη… σύγχρονη Ελλάδα
Γνώμες

Φ. Αλεξόπουλος: Το ψηφιακό χάσμα στη… σύγχρονη Ελλάδα

Η πλειονότητα του πληθυσμού δεν έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις για να χρησιμοποιήσει τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία του ψηφιακού κόσμου στην καθημερινότητά του και το κράτος λειτουργεί με υπηρεσίες του 19ου αιώνα, απορρίπτοντας καθημερινά κάθε προσπάθεια σύνδεσης με τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Γράφει ο Φώτης Αλεξόπουλος*

Υπόγεια γεμάτα «μισοφαγωμένους»  φακέλους, υπηρεσίες που δεν γνωρίζουν ακόμα τι σημαίνει ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, εφαρμογές που «στήθηκαν» για την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και «χάθηκαν στα γρανάζια» ενός δαιδαλώδους «κομματικού κράτους», είναι η εικόνα που συνθέτει σήμερα τη δομή λειτουργίας ενός βραδυκίνητου κράτους.

Αποκορύφωση για τη σύνταξη του συγκεκριμένου  άρθρου αποτέλεσε η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τους 13 περιφερειάρχες στο μέγαρο Μάξιμου. Κάμερες, δημοσιογράφοι, επικοινωνιακές φιλοφρονήσεις μεταξύ των παρευρισκομένων, χαμένες εργατοώρες για τους αυτοδιοικητικούς, χαμένες εργάσιμες ώρες για το προσωπικό της γραμματείας του πρωθυπουργού, όταν σε άλλες χώρες αυτές οι συναντήσεις γίνονται με τηλεδιάσκεψη.

Χαμένος χρόνος που ίσως, αν αξιοποιούσαν για κάποια αλλά θέματα, να είχαμε μια θετική έκβαση σε λύσεις άλλων προβλημάτων που ταλανίζουν τις 13 Περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας.  

Ένα πολιτικό σύστημα απαρχαιωμένο, στηριζόμενο στην κακή επικοινωνία και ενσωματωμένο σε μια ιδιότυπη «ομηρία», μην μπορώντας να «ανοίξει τα φτερά» του και αρνούμενο σπασμωδικά να συγκαταλέγει τον «εαυτό» του, στις σύγχρονες αντιλήψεις της εποχής μας.

Αυτό το «χάσμα» μεταξύ του πληθυσμού και της νέας ψηφιακής τεχνολογίας θα πρέπει άμεσα να καλυφτεί, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία στην καθημερινότητα, αλλά και στις ανάγκες που επιτάσσει ο νέος ψηφιακός κόσμος.

Η ταχεία ανατροπή του δείκτη ψηφιακού αναλφαβητισμού μπορεί να σημάνει αυτόματα και την αύξηση της παραγωγικότητας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με οφέλη στη μείωση των ελλειμμάτων της οικονομίας, αλλά και στη βελτίωση της ζωής όλων μας.

Δύναμη οικονομική, πολιτική, αλλά και ισχύς γεωπολιτική.

*Μέλος ΙΝ.ΚΑ., Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, πρώην δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet