Οικολογική Συμμαχία: Πρωτοβουλία για ενθάρρυνση συμμετοχής μαθητών στην κινητοποίηση «Fridays for Future Greece»
Κοινωνία

Οικολογική Συμμαχία: Πρωτοβουλία για ενθάρρυνση συμμετοχής μαθητών στην κινητοποίηση «Fridays for Future Greece»

Για την ενθάρρυνση της συμμετοχής μαθητών και μαθητριών στη μαθητική κινητοποίηση του δικτύου «Fridays for Future Greece» κατά της κλιματικής αλλαγής, η Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε ψήφισμα στην 24η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, με το οποίο καλείται η υπουργός Παιδείας να προχωρήσει στις αναγκαίες οδηγίες δικαιολόγησης των απουσιών των μαθητών και μαθητριών που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση του δικτύου την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019.

Το ψήφισμα της περιφερειακής παράταξης έχει ως εξής :

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η επόμενη μαθητική κινητοποίηση του δικτύου «Fridays for Future Greece» κατά της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο της αντίστοιχης διεθνούς Ημέρας Δράσης. Για πρώτη φορά έχουν προγραμματιστεί μαθητικές κινητοποιήσεις σε 13 ελληνικές πόλεις.

Η συμμετοχή των μαθητών στις κινητοποιήσεις αυτές, έχει ιδιαίτερα θετική συμβολή και στην εκπαίδευσή τους: 
α. Με την οικοδόμηση επιχειρηματολογίας που συνδέεται με αναζήτηση, διασύνδεση, εμπέδωση και συμπλήρωση γνώσεων από μια σειρά σχολικά τους μαθήματα.
β. Με την κοινωνική και συναισθηματική τους ενδυνάμωση, ως νέοι πολίτες που κινητοποιούνται για ζωτικό συμφέρον όλης της κοινωνίας, βιώνουν τη σύνδεσή τους με μια παγκόσμια κοινότητα συνομηλίκων τους και απευθύνονται σε ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα. 

Από το ξεκίνημά τους, στη Σουηδία, οι κινητοποιήσεις εστιάζουν ιδιαίτερα στη διάσταση ότι η γενιά των σημερινών μαθητών είναι αυτή που θα κληθεί να βιώσει στην ενήλικη ζωή της τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης: αν δεν δράσουμε έγκαιρα όλοι, όπως μας ζητούν, η σχολική τους μόρφωση κινδυνεύει να έχει περιορισμένη μόνο αξία σε έναν κόσμο ανεξέλεγκτης κλιματικής κρίσης. Για τον λόγο αυτό, οι κινητοποιήσεις παίρνουν και μορφή μαθητικής απεργίας και οργανώνονται στις 12 το μεσημέρι, σε ώρες σχολικού ωραρίου.

Το στοιχείο αυτό δημιουργεί όμως και εμπόδια στη συμμετοχή των μαθητών: αρκετοί προβληματίζονται για τον κίνδυνο να τους χρεωθεί η παρουσία τους στις κινητοποιήσεις ως αδικαιολόγητες σχολικές απουσίες, που θα δυνητικά θα μπορούσαν ακόμη και να ακυρώσουν τους κόπους ολόκληρης σχολικής χρονιάς.

Η Περιφέρεια Αττικής σάς καλούμε, ως αρμόδια υπουργό, να δώσετε τις αναγκαίες οδηγίες ώστε, στις πόλεις όπου προγραμματίζονται κινητοποιήσεις τις συγκεκριμένες ημέρες, να δικαιολογηθούν οι απουσίες όσων μαθητών και μαθητριών Γυμνασίων και Λυκείων θα ήθελαν να συμμετάσχουν στη μαθητική κινητοποίηση του δικτύου κατά της κλιματικής αλλαγής, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet