Στα Μελίσσια… κεντρίζουν την τέχνη της υποκριτικής
Πολιτισμός

Στα Μελίσσια… κεντρίζουν την τέχνη της υποκριτικής

«Η αφετηρία και η βάση του θεάτρου είναι η ποίηση και η μαγεία. Αν λείψουν αυτά, δεν υπάρχει θέατρο», είχε πει ο μεγάλος Κάρολος Κουν. Μια μαγεία που πολλοί θα θέλαμε κάπου, κάπως, κάποτε να την είχαμε ζήσει. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά! Η θεατρική ερασιτεχνική ομάδα «Το Κεντρί», με έδρα της τα Μελίσσια, μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε την υπέροχη θεατρική εμπειρία που, όταν συμβαίνει με πάθος και μεράκι, προκαλεί ενθουσιασμό και έντονες συγκινήσεις.

Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Κεντρωτή

Τα μέλη της συγκεκριμένης θεατρικής ερασιτεχνικής ομάδας ενηλίκων, τα περισσότερα από τα οποία συμμετέχουν για δεύτερη συνεχή φορά, μας μιλούν για το αγαπημένο τους «Κεντρί» και μοιράζονται μαζί μας τα κίνητρα που τους οδήγησαν στο θεατρικό σανίδι.

«Δεν ήθελα άλλο να ζω μόνο για να δουλεύω και να τρέχω όλη μέρα. Ήθελα να δείξω στο παιδί μου ότι η ζωή είναι κάτι παραπάνω, πιο ουσιαστικό: να κυνηγάς τα όνειρά σου και να δοκιμάζεις νέα πράγματα», μας είπε η Αλεξάνδρα Κ.

«Μετά τη σύνταξη, αποφάσισα να βρω, ίσως και για πρώτη φορά στη ζωή μου, μια ενασχόληση που θα με συνεπάρει, θα με παθιάσει και θα με κάνει να ανυπομονώ για τις στιγμές αυτές. Δοκίμασα πολλά, αλλά αυτό που εισέπραξα από τη θεατρική ομάδα δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Θεωρώ ότι τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τα συναισθήματα», μας λέει με τη σειρά της η Βάνα Μ.

«Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαι και γενικά με ενδιέφερε η τέχνη του θεάτρου», σημειώνει η Μαίρη Κ., ενώ η Μαρία Κ. θέτει ζήτημα… ηλικίας: «Εμένα με τράβηξε η περσινή ανακοίνωση που έγραφε “για θεατρόφιλους από 5 έως 105”. Το βρήκα πολύ μεγάλη πρόκληση να μπορείς να συμμετέχεις σε κάτι τόσο συναρπαστικό χωρίς περιορισμούς. Και πραγματικά, το πάθος της Ιωάννας Μπακαλάκου με βοήθησε να μάθω τόσα νέα πράγματα, να νιώσω πρωτόγονα συναισθήματα και να ξαναγίνω παιδί χωρίς έγνοιες!».

«Χρόνια ήθελα να γίνω μέλος σε θεατρική ομάδα για να ξεφεύγει το μυαλό μου από την καθημερινότητα και συγχρόνως να είναι κάτι δημιουργικό. Όταν διάβασα στο Facebook για τη δημιουργία θεατρικής ομάδας στα Μελίσσια, ενθουσιάστηκα. Τελικά η ενασχόλησή μου με το ερασιτεχνικό θέατρο μου έδωσε πολλά περισσότερα από ότι φανταζόμουν», μας αναφέρει η Λία Ι.

Και η αλήθεια είναι ότι και εμείς, παρακολουθώντας το μάθημά τους, αφεθήκαμε στη μοναδική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην αίθουσα: γέλιο (σε μεγάλες… ποσότητες), συγκίνηση, όρεξη για μάθηση και κυρίως δημιουργία! Είναι μαγικό συναίσθημα το να «ποιείς» τον εαυτό σου. Κι ακόμα μαγικότερο, να είσαι μέρος μιας ομάδας που «ποιεί το ήθος». Γιατί ηθοποιός σημαίνει φως και η Ιωάννα Μπακαλάκου, η σκηνοθέτρια και δημιουργός της ομάδας, εκπέμπει μια λάμψη εκθαμβωτική.

«Το θέατρο περιέχει την έννοια της επικοινωνίας και της ομαδικότητας στον πυρήνα του. Επικοινωνία μεταξύ ηθοποιών και σκηνοθέτη, ηθοποιών και κοινού, και ομαδικότητα μεταξύ των συντελεστών της παράστασης για τη δημιουργία ενός ενδιαφέροντος καλλιτεχνικού αποτελέσματος», μας λέει η ίδια, και συνεχίζει:

«Το θέατρο είναι επίσης ένας χώρος ομαδικής και ατομικής έκφρασης, όπου η προσωπικότητα και η ιδιαιτερότητα του καθενός γιορτάζονται και αξιοποιούνται. Ακόμα ένα στοιχείο του θεάτρου που θεωρώ ότι προσφέρει στην προσωπική ανάπτυξη του καθενός, είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, δηλαδή, μέσα από την ερμηνεία και τη μελέτη των διαφορετικών ρόλων, να μπαίνει κάποιος στη θέση του άλλου και να προσπαθεί να τον κατανοήσει ουσιαστικά. Στην Ελλάδα το θέατρο που δημιουργείται από μη επαγγελματίες ηθοποιούς το ονομάζουμε ερασιτεχνικό. Στην Αμερική υπάρχει ο όρος “community theater”, δηλαδή θέατρο της κοινότητας. Αυτός ο όρος νομίζω ότι με εκφράζει περισσότερο ως εμψυχώτρια και σκηνοθέτρια».

Όσο για το «Το Κεντρί» η κ. Μπακαλάκου τονίζει: «Μέσα από τη θεατρική ομάδα που δημιουργήσαμε στα Μελίσσια, φτιάξαμε στην ουσία μια κοινότητα ανθρώπων που εκφράζονται, δημιουργούν, χαίρονται, παίζουν και συνεργάζονται, για να φτιάξουν μια παράσταση που με πολλή χαρά θα προσφέρουν και πάλι σε όσους θα έρθουν να τους δουν. Είμαι πολύ ευγνώμων στα μέλη της ομάδας μας, γιατί μαθαίνω κι εγώ από αυτούς και γιατί ο ενθουσιασμός και η αφοσίωσή τους είναι πραγματικά μοναδικός!».

Δεν έχει σημασία αν είσαι 18 ή 108. Όλοι χωράνε κι όλοι κρατιούνται χέρι χέρι σαν να ‘ταν χρόνια φίλοι. Και όλοι ανεξαιρέτως, έπειτα από την απήχηση που είχε η κωμική παράσταση «Η Τελετή» (φωτό), που ανέβασαν πέρσι, ανυπομονούν να μάθουν ποιο έργο θα ζωντανέψουν φέτος το καλοκαίρι στη σκηνή.

Για όσους από εσάς θέλετε να ζήσετε μια τέτοια εμπειρία, η ομάδα έχει ήδη ανοίξει την αγκαλιά της και σας περιμένει. Εξάλλου, όπως είπε και ο Σαίξπηρ, όλος ο κόσμος μια σκηνή! Όσοι πιστοί, προσέλθετε…

(Πληροφορίες: Σύνδεσμος Φιλίας Εθνών, Οδυσσέα Ανδρούτσου 4, Μελίσσια – τηλ.: 210 8033428 – Μάθημα: κάθε Τετάρτη 18:00-20:30 – Δήλωση συμμετοχών μέχρι τέλος Νοεμβρίου)

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet