Ρύθμιση του ΥΠ.ΕΣ. για την αντιμετώπιση της έλλειψης μηχανικών στους ΟΤΑ
Υπουργεία

Ρύθμιση του ΥΠ.ΕΣ. για την αντιμετώπιση της έλλειψης μηχανικών στους ΟΤΑ

Λύση στην αδυναμία των δήμων να συντάξουν τεχνικές μελέτες για την απορρόφηση κονδυλίων από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα επιδιώκει να δώσει το υπουργείο Εσωτερικών, με διάταξη που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής νομοθεσίας, δίνεται η δυνατότητα να συνάπτονται συμβάσεις με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και να χρησιμοποιούνται οι μηχανικοί τους για τη σύνταξη τεχνικών μελετών. Επίσης, με άλλη ρύθμιση, δημιουργείται Μητρώο Δεδομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα συμβάλλει στη χάραξη αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών στον χώρο των ΟΤΑ.

Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, σύμφωνα με το ΥΠ.ΕΣ., εφαρμόζεται ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο υποστήριξης των δομών τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δόμησης των ΟΤΑ, βάσει των οποίων η Τοπική Αυτοδιοίκηση:

α) Μπορεί να συνάπτει σύμβαση «οριζόντιας συνεργασίας» με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, την ΕΕΤΑΑ και τις Αναπτυξιακές τους Εταιρείες και να τους αναθέτει την τεχνική τους υπηρεσία για διαδικασίες εποπτείας και επίβλεψης δημοσίων συμβάσεων μελετών και έργων.

β) Μπορεί να συνάπτει σύμβαση με τις ως άνω δομές για την υποστήριξη στην άσκηση των συνήθων αρμοδιοτήτων των τεχνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών δόμησης, με τη δικλείδα ότι η αρμοδιότητα έκδοσης των διοικητικών πράξεων ασκείται από δημόσιο όργανο.

Αναφορικά με την θέσπιση του Μητρώου Δεδομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκεί θα καταχωρούνται όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική και διοικητική λειτουργία των ΟΤΑ, τα στοιχεία του ενεργητικού τους, καθώς και τα αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν τα νομικά τους πρόσωπα. Η λειτουργία του Μητρώου «θα επιτρέψει για πρώτη φορά από ιδρύσεως ΟΤΑ, τη χάραξη αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», όπως αναφέρεται σχετικά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet