Οι κριτικοί της Νέας Υόρκης ψήφισαν τον «Ιρλανδό» για καλύτερη ταινία του 2019
Πολιτισμός

Οι κριτικοί της Νέας Υόρκης ψήφισαν τον «Ιρλανδό» για καλύτερη ταινία του 2019

Ανοίγοντας τον χορό των ψηφοφοριών των αμερικανικών κριτικών ενώσεων για τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, η Ένωση Κριτικών της Νέας Υόρκης, από τα πιο ιστορικά σωματεία με βαρύνουσα άποψη, έδωσε απόλυτη ψήφο εμπιστοσύνης στην ταινία «Ο Ιρλανδός» (The Irishman), του Μάρτιν Σκορσέζε.

Η Ένωση Κριτικών της Νέας Υόρκης, η οποία ιδρύθηκε το 1935 και περιλαμβάνει κριτικούς από εφημερίδες (καθημερινές και εβδομαδιαίες), περιοδικά και online εκδόσεις, τίμησε τον «Ιρλανδό» και για την, πραγματικά καθηλωτική, μινιμαλιστική ερμηνεία του Τζο Πέσι στον Β’ Ανδρικό Ρόλο.

Το απόσταγμα της καριέρας του Σκορσέζε στο γκανγκστερικό σινεμά

Μια επική ιστορία για το οργανωμένο έγκλημα στη μεταπολεμική Αμερική, όπως την αφηγείται ένας δολοφόνος. Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Τσαρλς Μπραντ «I Heard You Paint Houses», με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο να ερμηνεύει τον «Ιρλανδό» Φρανκ Σίραν, βετεράνο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και εκτελεστή της μαφίας. Ο Σίραν εργάστηκε για τον νονό της Πενσιλβάνια Ράσελ Μπαφαλίνο (Τζο Πέσι) και ταυτόχρονα ήταν το δεξί χέρι του ηγέτη του συνδικάτου των οδηγών φορτηγών Τζίμι Χόφα (Αλ Πατσίνο). Η λεπτή αυτή ισορροπία θα διαταραχθεί επικίνδυνα, όταν θα πάρει εντολή να «βγάλει από το κάδρο» τον πολιτικά πανίσχυρο συνδικαλιστή.

Ο «Ιρλανδός» είναι γεμάτος παράδοξα. Χρηματοδοτήθηκε από τη μικρή οθόνη (Netflix), αλλά αποτελεί βαθιά υπόκλιση στη μεγάλη. Είναι το απόσταγμα της καριέρας του Mάρτιν Σκορσέζε στο γκανγκστερικό σινεμά και μία εντελώς νέα ανάγνωση στο είδος. Μία επική, μεγαλειώδης ταινία που, ταυτόχρονα, βιώνεται ως προσωπικός ψίθυρος.

Τα βραβεία

Καλύτερη ταινία
«Ο Ιρλανδός»

Καλύτερος Σκηνοθέτης
Μπένι και Τζος Σάφντι – «Uncut Gems»

Α’ ανδρικός ρόλος
Αντόνιο Μπαντέρας – «Πόνος και Δόξα»

Α’ γυναικείος ρόλος
Λουπίτα Νιόγκο – «Εμείς»

Β΄ ανδρικός ρόλος
Τζο Πέσι – «Ο Ιρλανδός»

Β’ γυναικείος ρόλος
Λόρα Ντερν – «Ιστορία Γάμου» και «Μικρές Κυρίες»

Σενάριο
Κουέντιν Ταραντίνο – «Κάποτε στο… Χόλυγουντ»

Φωτογραφία
Κλερ Ματόν – «Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται»

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ
«Honeyland»

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
«I Lost My Body»

Καλύτερο Ντεμπούτο
«Atlantique» – Ματί Ντιοπ

Καλύτερη Ξενόγλωσση ταινία
«Παράσιτα» – Μπονγκ Τζουν-χο

Πηγή: [email protected]

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet