Τι επισημαίνει η Οικολογική Συμμαχία για τη ΜΠΕ του δικτύου γεωτρήσεων στην Πολιτεία
Πολιτική

Τι επισημαίνει η Οικολογική Συμμαχία για τη ΜΠΕ του δικτύου γεωτρήσεων στην Πολιτεία

Αποσύρθηκε από την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του υφιστάμενου δικτύου γεωτρήσεων του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Βουλευτών «Πολιτεία» στην περιοχή Κηφισιά Αττικής.

Σχετικά με το ζήτημα η περιφερειακή παράταξη Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής επισημαίνει τα εξής:

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη… πέντε και την κακή του μέρα!

Για δεύτερη συνεχή φορά αποσύρθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το αίτημα έγκρισης της ψευδεπίγραφης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υφιστάμενου δικτύου γεωτρήσεων του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Βουλευτών «Πολιτεία» στην περιοχή Κηφισιά Αττικής το οποίο είχε κατατεθεί στην 27η Συνεδρίαση της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου.

Η έγκριση της ψευδεπίγραφης ΜΠΕ ήταν νομοτελειακά καταδικασμένη από την ίδια την εισήγηση των Περιφερειακών Υπηρεσιών (sic!!!).

  • Και ας μην το είχε πάρει κυριολεκτικά χαμπάρι ο νομοτελειακά ασυνάρτητος «εισηγητής» της πλειοψηφούσας και διοικούσας Παράταξης, ο οποίος ταλαιπώρησε επί ημίωρο με άλλα αντί άλλων, όπως τα περί καταληκτικών ημερομηνιών των εγκρίσεων, όταν το θέμα ήταν αποκλειστικά και μόνο η έγκριση!
  • Και ας μην το είχε πάρει χαμπάρι ο εκπρόσωπος των συνεταιριστών ο οποίος επέμενε – ομολογουμένως δίκαια – ότι το θέμα της συζήτησης ήταν ένα ξερό ΝΑΙ ή ΟΧΙ αναφορικά με την έγκριση της Υπηρεσιακής εισήγησης επί της Μελέτης και όχι τα ασυνάρτητα γενικά του, κατ’ ευφημισμό, εισηγητή!
  • Και ας μην είχε πάρει κυριολεκτικά χαμπάρι κανένας τους ότι, ναι μεν οι Υπηρεσίες εισηγούνταν «υπέρ της έγκρισης του έργου», αλλά διευκρίνιζαν ότι λείπει ένα από τα ελάχιστα απαραίτητα που οφείλουν να συνοδεύουν την ΜΠΕ, κατά τον νόμο, όπως η «σχετική έκθεση», που πιθανά οι ενδιαφερόμενοι δεν θέλουν και δεν «μπορούν» να συντάξουν!

Αυτό επισημάναμε ως τελευταίοι ομιλητές αλλά και ως «χαριστική βολή» σε μία «έγκριση» ήδη καταδικασμένη:

1. Από την προσεκτική ανάλυση της υπηρεσιακής εισήγησης διαπιστώνεται ότι η εισήγηση επιχειρεί να αποσπάσει τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για ένα έργο το οποίο δεν έχει μελετηθεί ακόμη ως προς τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον, πράγμα που αντίκειται στη νομοθεσία. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν.4014/2011, πρώτα συντάσσονται οι μελέτες (ΜΠΕ και λοιπές) και μετά γνωμοδοτούν επί αυτών οι υπηρεσίες και φορείς της διοίκησης και όχι αντίστροφα. Αντίστοιχες απαιτήσεις θέτει και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ως προς τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται για τα έργα που οφείλουν να υποβάλλονται σε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Οδηγία 2014/52/ΕΕ «για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/92/ΕΕ σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον», που αντικατέστησε την παλαιότερη οδηγία 85/337/ΕΟΚ). Τι λείπει από τα κατά τον νόμο ελάχιστα απαραίτητα για την έγκριση της μελέτης;
α) Στην παράγραφο «ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ» στην τελευταία σελίδα, η ίδια η εισήγηση δηλώνει ότι δεν έχει συνταχθεί ακόμη η έκθεση που απαιτείται από την νομοθεσία δηλαδή από την ΥΑ 170225/20-1-14(ΦΕΚ135/Β΄) «Εξειδίκευση των περιεχομένων των φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων της Κατηγορίας Α΄ της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αρ. 1958/2012 (Β΄ 21) όπως ισχύει, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4014/2011 (Α΄ 209), καθώς και κάθε άλλης σχετικής λεπτομέρειας».
Σύμφωνα με το Παράρτημα 4.2: Ομάδα 2 «Υδραυλικά Έργα», σελ. 1547 της παραπάνω ΥΑ, θα πρέπει η έκθεση αυτή να προσδιορίζει αναλυτικά την ποσότητα νερού που απαιτείται σε μηνιαία βάση για την κάλυψη των αναγκών της προς εξυπηρέτηση χρήσης, τους υδροφόρους σχηματισμούς υδροληψίας και το υδατικό ισοζύγιο έκαστου, τη λαμβανόμενη από το έργο ποσότητα, τα υδρολογικά και υδρογεωλογικά στοιχεία, τα στοιχεία για την ποιότητα του νερού του υδάτινου σώματος κλπ.
β) Επίσης στην παράγραφο «ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ» στην τελευταία σελίδα, η ίδια η εισήγηση δηλώνει ότι δεν έχει κατατεθεί η απαιτούμενη έκθεση και η αντίστοιχη βεβαίωση από τον αρμόδιο Δήμο, ότι τηρούνται οι σχετικοί περιορισμοί και αποστάσεις, οι οποίες προβλέπονται από την υπ. αριθμ. 1348/28-5-2009 (ΦΕΚ1122/Β΄) απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής για την προστασία του υδατικού δυναμικού στην Αττική.

Αποσύρεται μία, αποσύρεται δύο, αποσύρεται τρεις, αποσύρεται τέσσερις, αποσύρεται και πέντε… Δύο φορές κατατέθηκε και δύο αποσύρθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς. Κατατέθηκε και πήγε στα «αζήτητα» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής επί διοίκησης Δούρου, κατατέθηκε και αποσύρθηκε μία πρώτη φορά στην 25η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου, κατατέθηκε και αποσύρθηκε μόλις προχθές, στην 26η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου. Όπου και να πάει και όπου κατατεθεί, αποσύρεται πάραυτα η ψευδεπίγραφη «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υφιστάμενου δικτύου γεωτρήσεων εντός του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Βουλευτών “ΠΟΛΙΤΕΙΑ” στην περιοχή Κηφισιά Αττικής». Δεν απομένει παρά η ωμή παρέμβαση της περιώνυμης Αποκεντρωμένης Διοίκησης – μακρύ χέρι της κεντρικής Διακυβέρνησης – εις βάρος της τοπικότητας και σε χλεύη της Αυτοδιοίκησης.

Πέραν των πρωταγωνιστών αυτής της «εύθυμης» ιστορίας, της νομικού και Κοινοτικής Συμβούλου Κηφισιάς κ. Ράνιας Ντάλλη και των λοιπών κατοίκων της περιοχής που ενεργοποιήθηκαν για να αποτρέψουν το παράλογο, το αντιπεριβαλλοντικό και το παράνομο της όλης υπόθεσης, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε προσωπικά τους καταπληκτικούς «συμβούλους» της Οικολογικής Συμμαχίας που ξεμασκάρεψαν έγκαιρα το παράνομο της πιθανής υπερψήφισης της ψευδεπίγραφης ΜΠΕ και μας έδωσαν τη δυνατότητα να πετύχουμε τη δεύτερη απόσυρσή της από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Γιώργο Πατούλη το είπαμε, το ξαναλέμε και λέμε και κάτι παραπάνω: δέχεσαι που δέχεσαι τα πιο παράδοξα αιτήματα, βρες τουλάχιστον εισηγητές και πιο τίμιους και πιο διαβασμένους, αλλά πρόσεχε… Μην υποθηκεύεις την υστεροφημία σου προχθές για έναν βόθρο και χθες για δύο κουβάδες νερό!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet