Το ΕΔΔΥΠΠΥ συμπαραστάτης στο έργο του «Κοινωνικού Σχολείου»
Αυτοδιοίκηση

Το ΕΔΔΥΠΠΥ συμπαραστάτης στο έργο του «Κοινωνικού Σχολείου»

Τον καθοριστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας στη μαθητική κοινότητα επισήμανε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής της Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) Γιώργος Πατούλης, στην εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο: Μάθηση με κοινωνικό προσανατολισμό», που διοργάνωσαν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.

Το «Κοινωνικό Σχολείο» είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από το υπουργείο Παιδείας την τρέχουσα σχολική χρονιά και αφορά στο σύνολο των μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, δημόσιων και ιδιωτικών, καθώς και εκπαιδευτικούς και γονείς. Σκοπός του προγράμματος είναι η σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία μέσα από μία σειρά ενημερωτικών δράσεων και εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας, την κοινωνική ευεξία των μελών του συνόλου της σχολικής κοινότητας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Την έναρξη της εκδήλωσης χαιρέτησε η φιλόλογος και πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Περιβάλλον – Αθλητισμός – Πολιτισμός» (ΠΕΑΠ) του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης Μαρίνα Σταυράκη-Πατούλη, η οποία στην τοποθέτησής της τόνισε τη σημασία του προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο», τόσο για την εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και για την κοινωνική συνοχή, ενώ αναφέρθηκε επίσης και στις ιδιαίτερες ενότητες του προγράμματος και στη σημασία τους.

Ο κ. Γιώργος Πατούλης με τη διττή ιδιότητά του, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πολιτικές που έχουν αναληφθεί για την πρόληψη και την προάσπιση της υγείας των πολιτών, εστιάζοντας κυρίως στις πρωτοβουλίες που αφορούν στη μαθητική κοινότητα, σημειώνοντας: «Όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικός, αλλά και πόσο ανθρωπιστικός και χρήσιμος είναι ο ρόλος του κάθε δήμου, αλλά και συνολικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ζωτικό θέμα της πρόληψης της υγείας των πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς».

Μεταξύ των σημαντικών δράσεων που έχουν υλοποιηθεί από το ΕΔΔΥΠΠΥ στους Δήμους-μέλη του Δικτύου είναι, όπως μας ενημερώνει η ανακοίνωση:

  • Το πρόγραμμα πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας «Παιδειατροφή by EPODE» με στόχο την κινητοποίηση όλου του τοπικού πληθυσμού και κυρίως των παιδιών έως 12 ετών και των οικογενειών τους για την καθιέρωση ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής.
  • Από το 2010 εφαρμόστηκαν προγράμματα παιδιατρικών ελέγχων σε σχολεία πολλών Δήμων μελών, ενώ το 2012 υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, στη διάρκεια του οποίου εξετάστηκαν 20.000 μαθητές σε 32 δήμους.
  • Μετά την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησαν σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια παιδιατρικοί προληπτικοί έλεγχοι στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενημέρωση Αγωγή και πρόληψη της Υγείας των Μαθητών» και εκδίδεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Κάρτα Υγείας του Μαθητή για την ιατρική παρακολούθηση των μαθητών στα σχολεία και ιδιαίτερα των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς ιατρική παρακολούθηση.
  • Πραγματοποιούνται προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων υγείας των παιδιών και στο πλαίσιο της πρόληψης υλοποιούνται προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα εθισμού στο διαδίκτυο, χρήσης ουσιών και σεξουαλικής υγείας από ειδικευμένη ομάδα επιστημόνων της Μονάδας Εφηβικής Υγείας.

«Το ΕΔΔΥΠΠΥ έχει την τεχνογνωσία, αλλά και τη διάθεση συνεργασίας με φορείς και στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την ένταξη προγραμμάτων προληπτική ιατρικής σε όλα τα σχολεία της χώρας, στο πλαίσιο του “Κοινωνικού Σχολείου”, το οποίο επιδιώκει να ενημερώσει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς για καυτά θέματα που συμβαίνουν στη σχολική κοινότητα, όπως η υγιεινή διατροφή, η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και εθισμού στο διαδίκτυο, η σεξουαλική αγωγή και η πρόληψη προσβολής και μετάδοσης μολυσματικών νόσων. Μάλιστα είναι τόσο σημαντικό το έργο μας που ο Δήμος Αμαρουσίου επιλέχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως η πόλη που θα διοργανώσει από τις 22 έως τις 25 Οκτωβρίου το Παγκόσμιο Συνέδριο του Δικτύου Υγιών Πόλεων του Οργανισμού σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ» σημείωσε ο κ. Γ. Πατούλης.

Χαιρετισμό εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας απηύθυναν ο διευθυντής της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας Παρασκευάς Βεντήρης, ο διευθυντής Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας Αθανάσιος Φαλούκας, ενώ μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρουσίασαν εργασίες τους σε βίντεο και θεατρικά και μουσικά δρώμενα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet