Ενυπόγραφα

Η «κανονικότητα» στην Παιδεία δεν θα επιστρέψει, γιατί δεν εξυπηρετεί…

Μπορεί τα Βόρεια Προάστια να έχουν «εντυπωθεί» στο μυαλό αρκετών ως μια προνομιακή περιοχή της Αττικής, αλλά μάλλον αυτό ανήκει στο παρελθόν. Με εξαίρεση ορισμένα μέρη, που ακόμη διατηρούν κάποια από τα χαρακτηριστικά περασμένων δεκαετιών, η υπόλοιπη περιοχή αντιμετωπίζει τα ίδια οξεία προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, αλλά και της Ελλάδος.

Επιβεβαιωτικό του παραπάνω ισχυρισμού αποτελεί η κατάσταση με τη σχολική στέγη, αλλά και τη λειτουργία, των σχολικών συγκροτημάτων. Η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών καταδεικνύει ότι μόνο «ρόδινα» δεν είναι τα πράγματα στον συγκεκριμένο τομέα, είτε μιλάμε για τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού, είτε μιλάμε για εκείνον της Ν. Ιωνίας. Και, βεβαίως, το ίδιο συμβαίνει σε δεκάδες άλλους Δήμους της χώρας.

Ελλείψεις αιθουσών, υπεράριθμοι μαθητές -με βάση τα σύγχρονα δεδομένα των ευρωπαϊκών κρατών και όχι αυτά της μεταπολιτευτικής Ελλάδος, τα οποία επιμένουν επικαλούνται ορισμένοι δήμαρχοι- προβλήματα στην καθαριότητα, παρωχημένα εκπαιδευτικά μοντέλα και πάμπολλα άλλα.

Η «κανονικότητα» στην Παιδεία μάλλον δεν είναι στις προτεραιότητες αυτών που δήθεν ευαγγελίζονται την ανάπτυξη.

Τι κι αν οι μαθητές κατεβαίνουν στους δρόμους, κάποιες φορές με συγκεχυμένα -είναι αλήθεια- συνθήματα και οράματα. Τι κι αν οι γονείς τους είναι στα «κάγκελα» και πιέζουν με κάθε τρόπο τις δημοτικές αρχές να «ξεκουνηθούν» και να πιέσουν ασφυκτικά τους «αρμοδίους», μπας και έρθει κάποια ώρα η «κανονικότητα» και στα σχολειά μας.

Μάταιος κόπος. Η «κανονικότητα» στην Παιδεία μάλλον δεν είναι στις προτεραιότητες αυτών που δήθεν ευαγγελίζονται την ανάπτυξη. Προφανώς και δεν θέλουν πεπαιδευμένους πολίτες, αλλά εξειδικευμένα «ρομποτάκια», που θα προσφέρουν με… λελογισμένες αμοιβές τις υπηρεσίες τους.

Υπερβάλλουμε; Μακάρι να αποδειχθεί έτσι. Πάντως, τις τελευταίες δεκαετίες που παρακολουθούμε την επικαιρότητα, μάταια ψάχνουμε να βρούμε πίσω από τις κατά καιρούς εξαγγελμένες «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» στην Παιδεία, αυτή που πραγματικά άλλαξε τα πράγματα…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet