ΕΝΟΤΗΤΑ: «Συγκάλυψη πλαστών πτυχίων από τον Γ. Πατούλη»
Πολιτική

ΕΝΟΤΗΤΑ: «Συγκάλυψη πλαστών πτυχίων από τον Γ. Πατούλη»

Στην υπόθεση των πλαστών πτυχίων εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου επανέρχεται η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ για το Μαρούσι, καταγγέλλοντας -αυτή τη φορά ευθέως- τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη για συγκάλυψη υποθέσεων πλαστών πτυχίων που αφορούν σε υπαλλήλους που φέρονται ως συγγενείς στελεχών της διοίκησής του.

Η παράταξη, της οποίας επικεφαλής είναι ο Λευτέρης Μαγιάκης, θέτει, με ανακοίνωσή της, ερωτήματα ως προς το με ποιους δημοτικούς συμβούλους σχετίζονται με συγγενική σχέση οι υπάλληλοι αυτοί, πότε προσελήφθησαν και ποιο το οικονομικό κόστος για τον Δήμο από τις παραποιήσεις των πτυχίων τους. Παράλληλα κατηγορεί τον δήμαρχο Αμαρουσίου ότι γνώριζε ότι συγγενικά πρόσωπα εξεχόντων συνεργατών του ενέχονται στο σκάνδαλο των παραποιημένων πτυχίων και ότι συνειδητά το συγκάλυψε.

Διερωτάται, επίσης, εάν υπάρχει ατομική εμπλοκή συγκάλυψης από τον ίδιο τον κ. Γιώργο Πατούλη και σημειώνει ότι έγιναν αποχωρήσεις υπαλλήλων από τον Δήμο «από την πίσω πόρτα του δημαρχείου, μέσα στον Αύγουστο».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Αξιολογήστε τους «αξιολογητές»

Ο επίλεκτος δήμαρχος της Νέας Δημοκρατίας Γ. Πατούλης συγκάλυπτε για χρόνια και αποσιώπησε σκάνδαλο με πλαστά πιστοποιητικά που αφορούσαν σε συγγενείς πρωτοκλασάτων στελεχών του;

Μετά από την απάντηση της διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου (έγγραφο 23/09/2014) σε ερωτήματα που είχε καταθέσει η παράταξή μας «ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ για το Μαρούσι» σχετικά με τα παραποιημένα πτυχία υπαλλήλων του Δήμου Αμαρουσίου (έγγραφο 7/08/2014) εύλογα προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα και διαπιστώσεις:

1. Μεταξύ των εννέα (9) μη νόμιμων τίτλων που εντοπίστηκαν από τον έλεγχο, υπάρχουν «τίτλοι» που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάληψη θέσεων από συγγενείς (πρώτου βαθμού) δημοτικών συμβούλων και μάλιστα, εξεχόντων μελών της διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου.

Σε ποιους/ες δημοτικούς/ες συμβούλους αφορούν και ποια η συγγενική σχέση με τους/τις υπαλλήλους κατόχους μη νόμιμων τίτλων;

2. Πότε προσελήφθησαν αυτοί/ες οι υπάλληλοι και πότε έκαναν χρήση των παραποιημένων τίτλων, ώστε να καταλάβουν τη θέση που έχουν ή είχαν πριν την αποχώρησή τους;

Εδώ θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε εάν το σκάνδαλο, εκτός από διαχρονικό, είναι και διαπαραταξιακό/δικομματικό. Και αυτό το γράφουμε, διότι κάποιοι εμφανίστηκαν πριν χρόνια σαν κήρυκες και υπερασπιστές της κάθαρσης και της διαφάνειας.

3. Ποιο ήταν το οικονομικό κόστος για τον Δήμο εξαιτίας αυτών των παραποιήσεων;

Διαπιστώσεις

Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι, κατά την άποψή μας, οικογενειακή ευθύνη δεν μπορεί να υπάρχει. Είναι όμως πασιφανές πως οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί γνώριζαν το πρόβλημα με τους πρώτου βαθμού συγγενείς τους. Επίσης, είναι φανερό πως για χρόνια δεν έκαναν καμία ενέργεια που να αποκαθιστά τη νομιμότητα. Έτσι πρόσφεραν πλουσιοπάροχα «οικογενειακή συγκάλυψη» στους παρανομούντες, για αρκετά χρόνια.

Η «οικογενειακή συγκάλυψη» που παρείχαν, αποτελεί ανήθικο τρόπο πολιτικής συμπεριφοράς, συνιστά θρίαμβο του νεποτισμού σε βάρος των υπόλοιπων εργαζομένων και καταδεικνύει την τραγική αναξιοκρατία που κυριαρχεί ως νοοτροπία της πολιτικής ηγεσίας στον Δήμο Αμαρουσίου.

Η λογική της πλαστογραφίας είναι συνειδητή επιλογή που εξασφαλίζει τα μέγιστα οφέλη με τη μικρότερη προσπάθεια και κόπο. Αυτή την επιλογή νομιμοποίησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, συγγενείς πρώτου βαθμού των παρανομούντων, με την αποσιώπηση και την πλήρη προστασία που παρείχαν.

Ο δήμαρχος Γ. Πατούλης

Αλλά εκείνο που έχει μέγιστη σημασία είναι ότι ο ίδιος ο δήμαρχος Γ. Πατούλης έκανε τη συνειδητή επιλογή να νομιμοποιήσει το συγκεκριμένο σκάνδαλο με τον τρόπο που το διαχειρίστηκε τα τελευταία χρόνια, έως και σήμερα.

Στην απάντηση του γενικού γραμματέα του δήμου Αμαρουσίου κ. Χρηστάκη, πουθενά δεν αναφέρονται οι συγκεκριμένες ημερομηνίες διακίνησης των σχετικών εγγράφων, με τους αντίστοιχους αριθμούς πρωτοκόλλου.

Η παράλειψη αυτή δεν είναι τυχαία, ούτε μικρής σημασίας. Ο δήμαρχος κ. Πατούλης γνώριζε εδώ και αρκετό καιρό ότι συγγενικά πρόσωπα εξεχόντων συνεργατών του ενέχονται στο σκάνδαλο των παραποιημένων πτυχίων. Το γνώριζε, πιθανόν, πολύ πριν τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014, όπου συμμετείχε με κύρια συνθήματα τα περί αξιοκρατίας και διαφάνειας. Κούφια λόγια, που όμως έπεισαν το μεγαλύτερο μέρος των Μαρουσιωτών, οι οποίοι δεν ήξεραν τίποτα για την υπόθεση των «παραποιημένων τίτλων» και για άλλες υποθέσεις. Και όλα αυτά, την εποχή που στα περισσότερα σπίτια ψάχνουν για μία δουλειά για ένα έστω από τα μέλη της οικογένειας!

Η απόκρυψη των ημερομηνιών, καλύπτει επίσης τη σιωπηρή αποχώρηση από την υπηρεσία κάποιων εξ αυτών των υπαλλήλων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με ελπίδα ‒εν μέσω ραστώνης‒ να περάσει απαρατήρητο ένα σκάνδαλο στο οποίο ενέχονται συγγενείς πρώτου βαθμού δημοτικών συμβούλων και κορυφαίων παραγόντων της διοίκησης Πατούλη.

Και πάλι ερωτήσεις

1. Εάν δεν υπήρχε καμία ευθύνη, τίποτε το μεμπτό για τη συγκάλυψη προς όφελος των κορυφαίων στελεχών της δημοτικής αρχής Πατούλη, γιατί επέλεξαν και επιλέγουν μέχρι σήμερα την αποσιώπηση του γεγονότος εμπλοκής τους και των ονομάτων;

2. Γιατί ο κ. Πατούλης, ο οποίος εκδίδει δελτία Τύπου ακόμη και όταν κάνει νέες γνωριμίες για την προώθηση της πολιτικής του καριέρας, δεν δημοσιοποίησε ούτε τρεις γραμμές για να γνωστοποιήσει δημόσια το συγκεκριμένο σκάνδαλο και να διαχωρίσει τη θέση του;

3. Αν δεν έχει ατομική εμπλοκή συγκάλυψης ο ίδιος, γιατί το αποσιώπησε, όταν έλαβε επίσημα έγγραφα που το πιστοποιούσαν; Γιατί δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια πολιτικής αποδοκιμασίας των εμπλεκόμενων συνεργατών του; Ή μήπως τους επιβράβευσε κιόλας, αναθέτοντάς τους εκ νέου κορυφαία καθήκοντα πρόσφατα, δηλαδή μετά την πιστοποίηση του σκανδάλου;

Και πάλι διαπιστώσεις

Θα το ξαναπούμε, πως για μας οικογενειακή ευθύνη δεν υπάρχει, όπως όμως δεν υπάρχει και άγνοια για το τι είδους τίτλο (π.χ. απολυτήριο λυκείου) κατέχει πρώτου βαθμού συγγενής (π.χ. γονέας, αδελφή/ός, σύζυγος, τέκνο). Όταν αυτόν τον συγγενή τον έχεις προϊστάμενο του γραφείο σου, να λύνει και να δένει.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, ο κομματικός υποψήφιος της Ν.Δ. για την προεδρία της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), δηλαδή ο εκλεκτός των όψιμων «υποστηρικτών της αξιοκρατίας και της (αντι) αξιολόγησης», έχει μέγιστη πολιτική και ηθική ευθύνη για την αποσιώπηση – για χρόνια – της χρήσης πλαστών πτυχίων συγγενών πρώτου βαθμού, εξεχόντων πολιτικών συνεργατών του, που αποτελούν, ακόμα και σήμερα, τη «στενή αυλή» του.

Είναι σαφές ότι μετά την υπουργική εγκύκλιο, η οικογενειακή και πολιτική προστασία που παρέχονταν για χρόνια από τη διοίκηση Πατούλη δεν μπορούσε να συνεχιστεί, γι΄ αυτό έγιναν οι σχετικές συστάσεις για σιωπηρή αποχώρηση από την υπηρεσία.

Και έγιναν από την πίσω πόρτα του δημαρχείου, καταμεσής του Αυγούστου.

Και κάτι ακόμη 

Από την απάντηση του κ. Χρηστάκη προκύπτει πως δεν έχει διενεργηθεί έλεγχος νομιμότητας στους υπαλλήλους της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δήμου Αμαρουσίου (ΔΕΑΔΑ), η οποία βρίσκεται μεν σε εκκαθάριση, απασχολεί όμως επτά (7) υπαλλήλους.

Επειδή η εν λόγω εταιρεία ανήκει εξολοκλήρου στον Δήμο Αμαρουσίου, από τον οποίο για χρόνια χρηματοδοτήθηκε μέσω προγραμματικών συμβάσεων και απασχολούσε προσωπικό που στην πλειοψηφία του μεταφέρθηκε στον Δήμο Αμαρουσίου ως προσωπικό με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), αλλά και για λόγους ισονομίας των υπαλλήλων, πιστεύουμε πως ο Δήμος Αμαρουσίου έχει την ηθική ευθύνη να ζητήσει από τον εκκαθαριστή της εταιρείας τον έλεγχο των πτυχίων και των σημερινών υπαλλήλων της ΔΕΑΔΑ.

Εάν η διοίκηση δεν ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα και αποκαλυφτεί στη συνέχεια πως κάποιος/α υπάλληλος της ΔΕΑΔΑ έχει παραποιημένο πιστοποιητικό με βάση το οποίο ασκούσε καθήκοντα και λάμβανε αποδοχές που δεν του αναλογούσαν, θα έχει ακέραια τόσο την πολιτική και ηθική ευθύνη, όσο και την ευθύνη της συγκάλυψης μίας ακόμα υπόθεσης παρανομίας.

Για το τέλος

Θα περιμέναμε άμεση ανάληψη πολιτικών ευθυνών από τον Γ. Πατούλη με τις αυτονόητες συνέπειες που προκύπτουν για όποιον έχει το θάρρος να τις αναλαμβάνει.

Δεν τρέφουμε όμως καμία αυταπάτη ότι αντί των αυτονόητων, ο Γ. Πατούλης θα κάνει ό,τι συνηθίζει όταν πιάνεται στη φάκα των κούφιων λόγων του: θα φωνάζει, θα συκοφαντεί και θα πετάξει την μπάλα στην εξέδρα μιλώντας για κομματική επίθεση και άλλα χαρούμενα…

Μικρό ιστορικό
  1. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2014 ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ», Πέτρος Κούκουζας, ρωτάει τον γεν. γραμματέα του Δήμου, εάν από τη μέχρι εκείνη τη στιγμή διαδικασία ελέγχου παραποιημένων τίτλων δημοτικών υπαλλήλων έχουν εντοπιστεί και πόσες περιπτώσεις. Ο γ.γ. του Δήμου κ. Χρηστάκης απαντά για πρώτη φορά πως έχουν εντοπιστεί κάποια προβλήματα. Δεν αναφέρει ότι εμπλέκονται μέλη της παράταξης που διοικεί τον Δήμο. Δεν το έκανε ποτέ μέχρι σήμερα.
  2. Το θέμα παίρνει διαστάσεις στον τοπικό έντυπο Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
  3. Στις 7 Αυγούστου 2014 ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κούκουζας καταθέτει γραπτώς τα ερωτήματα σχετικά με τα παραποιημένα πτυχία.
  4. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 2014, ο Πέτρος Κούκουζας, επαναφέρει τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την εύρεση πλαστών πτυχίων στον Δήμο Αμαρουσίου, χωρίς να λάβει απάντηση.
  5. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2014 ο γεν. γραμματέας απαντά εγγράφως στα ερωτήματα.

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. theo

    Η συγκαληψη ειναι σκανδαλωδης.Υπαρχουν προσωπα πολλα και γνωστα που καταλαμβανουν βεβαια θεσεις ευθυνης με οτι αυτο συνυπαγαγεται και φυσικα φιλοι και οχι μονο της παρουσας δημοτικης αρχης.Τι κανει νιαου νιαου στα κεραμυδια.Ας μη κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας.Ολοι τους γνωριζουν.

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet