Νέος κορωνοϊός: 31 τα κρούσματα στην Ελλάδα
Eurokinissi/ILIALIVE.GR ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ
Κοινωνία

Νέος κορωνοϊός: 31 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Η χώρας μας μετράει 21 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την ομάδα των εκδρομέων στους Αγίους Τόπους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να έχει ανέβει στα 31. Αυτό ανακοινώθηκε στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας από τον επιδημιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Εννέα άτομα από το γκρουπ των εκδρομέων νοσηλεύονται με τα τρία εξ αυτών να είναι πιο σοβαρά. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.  

Σε ερώτηση της «Ν» για τις ηλικίες που προσβάλλει ο ιός, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι σε διεθνές επίπεδο το 70% των κρουσμάτων αφορά ηλικίες 30 έως 69 ετών. Αυτό σημαίνει ότι είναι πανδημικός και προσβάλλει και νεαρές ηλικίες, με τα κυριότερα συμπτώματα να είναι ο πυρετός και ο βήχας.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται πολύ εύκολα γι’ αυτό και τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως αναμένεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται πανικός, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα.

Σημείωσε, επίσης, ότι το Ισραήλ δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος της Ευρώπης, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου το γκρουπ των ταξιδιωτών. Ο εντοπισμός της νόσου στο γκρουπ έγινε χάρη στην επαγρύπνηση της ιατρικής ομάδας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών. Στην Αμαλιάδα, όπως είπε, έχουμε μετάδοση στην κοινότητα και μάλιστα από χώρα που δεν περιμέναμε, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί πανικό. Περισσότερες από 400 επαφές έχουν ήδη ιχνηλατηθεί. 

Ουσιαστικά, με τις τελευταίες ανακοινώσεις, αλλάζει ο χάρτης των χωρών που εμπίπτουν στον ορισμό του κρούσματος. Στην Ελλάδα υπάρχει προγραμματισμός για τα αποθέματα (υλικά, φάρμακα, κενές κλινικές) σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα, ενώ εάν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, εργαστηριακή ανίχνευση θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά. 

Υπάρχουν, επίσης, ειδικά δίκτυα επιτήρησης ανά την επικράτεια και συνεννόηση με τις μητροπόλεις για να δοθούν κατάλληλες οδηγίες στον κόσμο. Όσον αφορά στα άτομα που νοσηλεύονται, για να λάβουν εξιτήριο πρέπει να είναι αρνητικοί σε δύο διαδοχικές εξετάσεις για την παρουσία του ιού. 

Πηγή: naftemporiki.gr  

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet