Παγκόσμιο πρόγραμμα κατά του HIV/AIDS
Επιστήμη & Τεχνολογία

Παγκόσμιο πρόγραμμα κατά του HIV/AIDS

Ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του HIV/AIDS ανακοινώθηκε κατά την 69η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Πρόσβασης (Global Access Program) σε εξετάσεις αίματος, που ανιχνεύουν το ιϊκό φορτίου του ιού HIV.

Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε από τον ΟΗΕ, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Clinton για την Πρόσβαση σε Υγειονομική Περίθαλψη (Clinton Health Access Initiative, CHAI), το Προεδρικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την Καταπολέμηση του AIDS (President΄s Emergency Plan For AIDS Relief, PEPFAR) και το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2012 υπήρχαν πάνω από 35 εκατομμύρια άνθρωποι προσβεβλημένοι από τον HIV. Την ίδια χρονιά προσβλήθηκαν για πρώτη φορά από τον ιό HIV 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Σχεδόν 1 στους 20 ενήλικες που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική, την περιοχή του κόσμου που πλήττεται σφοδρότερα από τον ιό, είναι θετικός για τον HIV. Η μετάδοση του HIV από μια οροθετική μητέρα στο βρέφος κατά την κύηση, τον τοκετό ή τον θηλασμό ονομάζεται κάθετη ή περιγεννητική μετάδοση. Χωρίς αντιμετώπιση, το ποσοστό μετάδοσης του HIV είναι 15-45%. Η ορθή διάγνωση, η αντιρετροϊική αγωγή υψηλής δραστικότητας (HAART) και οι αναλύσεις ιϊκού φορτίου για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης του HIV στο αίμα έχουν συμβάλει στη σταθερή αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών με μόλυνση HIV κατά 13 έτη.

Σημαντικός αναμένεται να είναι και ο ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς η χρήση σύγχρονων διαγνωστικών συστημάτων θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη του στόχου 90:90:90 που έχει θέσει το UNAIDS για το 2020. Ο στόχος αυτός προβλέπει ότι το 90% όλων των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV θα γνωρίζουν την κατάστασή τους ως προς τον ιό, το 90% των ανθρώπων με διαγνωσμένη λοίμωξη HIV θα λαμβάνουν διαρκή αντιρετροϊική θεραπεία, και το 90% των ανθρώπων που λαμβάνουν αντιρετροϊική θεραπεία θα επιτυγχάνουν μακροχρόνια καταστολή του ιού.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet