Ξεκινά τις συνελεύσεις γειτονιάς η παράταξη ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ
Κοινωνία

Ξεκινά τις συνελεύσεις γειτονιάς η παράταξη ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ

Με συνέλευση στο Κοντόπευκο και συγκεκριμένα στο 3ο Γυμνάσιο, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, ξεκινά τις συνελεύσεις γειτονιάς στην Αγία Παρασκευή η δημοτική παράταξη ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ στην Αγία Παρασκευή.

Η παράταξη επισημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη συλλογικής και τοπικής δράσης και προτείνει τη συγκρότηση δημοτικών συνελεύσεων που θα συγκεντρώνουν τα προβλήματα κάθε περιοχής και τις προτάσεις σχετικά με αυτά, που θα κατατίθενται σε ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο, όπως μας ενημερώνει η ακόλουθη ανακοίνωση.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ: Μία συλλογική αντιμετώπιση της κρίσης και της ζωής μας

Σήμερα οι δήμοι είναι αυστηρά κάτω από τον έλεγχο της τρόικας και έχουν μεταβληθεί σε δεκανίκια της κεντρικής διοίκησης. Οι κοινωνικές υπηρεσίες (υγεία, παιδικοί σταθμοί, καθαριότητα, πολιτισμός, αθλητισμός) εμπορευματοποιούνται ή εξαφανίζονται μαζί με τη δημόσια ζωή. Η αγωνία του σήμερα και το αβέβαιο αύριο κάτω από την ηθική του «χρεωμένου» ανθρώπου διαπερνά όλη την κοινωνία στο σύνολό της και στενεύει τα περιθώρια αντίδρασης. Οι επιλογές και οι αποφάσεις σήμερα όσο ποτέ λαμβάνονται ολοένα και περισσότερο από μια ολιγαρχία, εξουδετερώνοντας ακόμα και τους ήδη αδύναμους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς.

Είναι ανάγκη σήμερα να ξανασκεφτούμε συλλογικά και να δράσουμε τοπικά, να ξεπεράσουμε τον φόβο και τις ενοχές, να σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε μεταξύ μας για το «γιατί δεν κουνιέται κανείς;» και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ξεκινώντας από τη γειτονιά μας μέσα σε ένα περιβάλλον που θα δίνει την ευκαιρία αληθινής συμμετοχής.

Προτείνουμε λοιπόν τη συγκρότηση δημοτικών συνελεύσεων σε κάθε πολεοδομική ενότητα (Κοντόπευκο, Πευκάκια, Αϊ Γιάννης, Τσακός-Νέα Ζωή) που αφενός θα οργανώνουν ένα μέτωπο απέναντι στην κρίση τοπικά (ανεργία, φτωχοποίηση, οικονομικά μέτρα και επιπτώσεις, κοινωνική αλληλεγγύη) και αφετέρου θα δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους να αποφασίζουν και για τα τρέχοντα ζητήματα που τους αφορούν (δημοτικός προϋπολογισμός, αθλητισμός, πολιτισμός, τοπικά προβλήματα) και να αναπτύξουν ανθρώπινες σχέσεις μέσα σε ένα περιβάλλον ισοτιμίας και σεβασμού της διαφορετικότητας.

Οι δημοτικές συνελεύσεις θα διεξάγονται σε σχολικούς χώρους που η διοίκηση του Δήμου οφείλει να παρέχει κάθε δίμηνο ή τρίμηνο όπως αποφασίσει η πρώτη ιδρυτική συνέλευση της συνοικίας. Στις συνελεύσεις θα κατατίθενται οι απόψεις των κατοίκων και οι προτάσεις τους καθώς και οι προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν στο επόμενο διάστημα. Στην πρώτη συνέλευση θα γίνεται η εκλογή ανακλητών συνοικιακών επιτροπών που σκοπό θα έχουν, σε εύλογο χρονικό διάστημα, να μαζέψουν τα αιτήματα και τις προτάσεις και να τις επεξεργαστούν. Οι προτάσεις αυτές, αφού εγκριθούν από τις αμέσως επόμενες συνελεύσεις, κατατίθενται σε ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο με την απαίτηση να τις επικυρώσει.

Προτείνουμε, με ευθύνη της κάθε συνοικιακής επιτροπής, τη συγκρότηση σε κάθε πολεοδομική ενότητα επιτροπής αλληλεγγύης στην οποία θα συμμετέχουν οι σύλλογοι διδασκόντων των σχολείων, οι φορείς της περιοχής και κάτοικοι που το επιθυμούν.

Σε πρώτη φάση ξεκινάμε από το Κοντόπευκο την Κυριακή 19/10/2014, στις 11:00 π.μ., στο 3ο Γυμνάσιο (Δερβενακίων και Σ. Καράγιωργα) την πρώτη δημοτική συνέλευση όπου καλούμε όλους τους συμπολίτες της περιοχής να συμμετάσχουν ισότιμα σε αυτό τον νέο θεσμό για την πόλη. Παράλληλα θα γίνουν επαφές με φορείς της συνοικίας (πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, 15μελή των σχολείων, συλλόγους διδασκόντων, σύλλογο ΑΜΕΑ, ανοιχτή συνέλευση κατοίκων, συνέλευση για το κτήμα Ιόλα).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet