Καθολική ψηφοφορία στο Χονγκ Κονγκ ζητεί ο ΟΗΕ
Κόσμος

Καθολική ψηφοφορία στο Χονγκ Κονγκ ζητεί ο ΟΗΕ

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε την Πέμπτη την Κίνα να εξασφαλίσει καθολική ψηφοφορία στο Χονγκ Κονγκ, τονίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Η επιτροπή αποτελείται από 18 ανεξάρτητους ειδικούς και παρακολουθεί την συμμόρφωση με διεθνή συνθήκη που ορίζει τα πολιτικά δικαιώματα, την οποία έχει υπογράψει το Χονγκ Κονγκ. Το Διεθνές Σύμφωνο για Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα υπεγράφη από την Κίνα από το 1998, αλλά δεν επικυρώθηκε ποτέ.

Η επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για τα σχέδια του Πεκίνου να ελέγχει τους υποψηφίους στην πρώην βρετανική αποικία.

Η Κριστίν Σανέτ, Γαλλίδα δικαστής και μέλος της Επιτροπής, είπε στο πρακτορείο “Reuters”: «Η επιτροπή δεν επιθυμεί το φιλτράρισμα των υποψηφίων. Το πρόβλημα είναι ότι το Πεκίνο θέλει να ελέγχει τους υποψήφιους. Πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις, αλλά όχι πολύ έντονες, καθώς χρειαζόμαστε απαραιτήτως τη συνεργασία της Κίνας».

Συγκεκριμένα, το Πεκίνο επιθυμεί να επιτρέψει μόνο σε συμμάχους της κεντρικής κυβέρνησης να είναι υποψήφιοι στις εκλογές του 2017, στις οποίες οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ θα επιλέξουν ηγέτη.

Τα σχέδια αυτά οδήγησαν σε εκτεταμένες διαδηλώσεις, τις διαδηλώσεις της «κίτρινης ομπρέλας» όπως αποκαλούνται από τις ομπρέλες που κρατούν οι διαδηλωτές που είναι συγκεντρωμένοι στο κέντρο της πόλης.

Σε οκτώ συλλήψεις φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών προχώρησε την Πέμπτη η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, την ώρα που ο διάλογος με κυβερνητικούς αξιωματούχους δεν έχει αποτέλεσμα και η κοινή γνώμη μεταστρέφεται υπέρ του κινήματος.

Οι συνομιλίες ανάμεσα σε εκπροσώπους φοιτητών και ανώτερους αξιωματούχους κατέρρευσαν την Τρίτη.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet